Μία αερομεταφορά είναι η οργανωμένη παράδοση προμηθειών ή προσωπικού κυρίως μέσω στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών.
Οι αερομεταφορές αποτελούνται από δύο διαφορετικούς τύπους: στρατηγική και τακτική. Συνήθως, η στρατηγική αερομεταφορά περιλαμβάνει μετακίνηση υλικού σε μεγάλες αποστάσεις (όπως κατά μήκος ή εκτός της ηπείρου), ενώ μια τακτική αερομεταφορά εστιάζει στην ανάπτυξη πόρων και υλικού σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία με υψηλή ακρίβεια.
Ανάλογα με την κατάσταση, οι αερομεταφερόμενες προμήθειες μπορούν να παραδοθούν με διάφορα μέσα. Όταν ο προορισμός και ο γύρω εναέριος χώρος θεωρείται ασφαλής, το αεροσκάφος θα προσγειωθεί σε κατάλληλο αεροδρόμιο ή αεροπορική βάση για να εκφορτωθεί το φορτίο του στο έδαφος. Όταν κατά την προσγείωση του σκάφους ή τη διανομή των προμηθειών σε μια συγκεκριμένη περιοχή από μια ζώνη προσγείωσης με επιφανειακή μεταφορά δεν είναι επιλογή, το μεταγωγικό αεροσκάφος μπορεί να ρίξει το φορτίο κατά τη διάρκεια της πτήσης χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα που είναι προσαρτημένα στα εν λόγω κιβώτια προμήθειας. Όταν υπάρχει μια ευρεία περιοχή όπου οι επιδιωκόμενοι δέκτες έχουν τον έλεγχο χωρίς να φοβούνται ότι ο εχθρός μπορεί να παρέμβει στη συλλογή ή/και να κλέβει τις προμήθειες, τα αεροπλάνα μπορούν να διατηρήσουν ένα κανονικό υψόμετρο πτήσης και απλά να ρίξουν τις προμήθειες προς τα κάτω και να πέσουν με αλεξίπτωτο στο έδαφος. Ωστόσο, όταν η περιοχή είναι πολύ μικρή για αυτήν τη μέθοδο, όπως μια απομονωμένη βάση, και/ή είναι πολύ επικίνδυνη για προσγείωση, χρησιμοποιείται μια πτώση συστήματος εξαγωγής αλεξίπτωτου χαμηλού υψομέτρου.
Κατά τη διάρκεια καταστροφών και άλλων κρίσεων, τα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη ή αντικατάσταση άλλων μεθόδων μεταφοράς για την ανακούφιση των καταπονημένων πληθυσμών πολιτών. Στα παραδείγματα περιλαμβάνεται η Αερομεταφορά του Βερολίνου, για την προμήθεια των απομονωμένων πολιτών του Δυτικού Βερολίνου με τρόφιμα και κάρβουνο, η αερομεταφορά Ινδών από το Κουβέιτ το 1990 για τη διάσωση Ινδών πολιτών που είχαν παγιδευτεί στον Πόλεμο του Κόλπου και η αερομεταφορά στη Μπιάφρα του 1967–70 κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στη Νιγηρία.
Τον Νοέμβριο του 1915, η γαλλική μοίρα MF 99 S, εξοπλισμένη με τα Farman MF.11, μετέφερε τραυματίες στρατιώτες από τη Σερβία μέσω Αλβανίας στην Κέρκυρα. Αυτή ήταν η πρώτη επιχείρηση ιατρικής εκκένωσης στην αεροπορική ιστορία.[1][2]
Τον Απρίλιο του 1923, τα αεροσκάφη της ιρανικής διοίκησης της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΒΠΑ) μετέφεραν 280 Σιχ στρατιώτες από το Κινγκαρμπάν στο Κιρκούκ στην πρώτη βρετανική επιχείρηση αερομεταφοράς στρατευμάτων. Αυτή η επιχείρηση διεξήχθη μόνο σε μικρές αποστάσεις και μόλις το 1929 η ΒΠΑ διεξήγαγε αεροπορική εκκένωση μεγάλου βεληνεκούς του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού από το Αφγανιστάν στην Ινδία, χρησιμοποιώντας ένα Vickers Victoria κατά τη διάρκεια της αερομεταφοράς της Καμπούλ.
Η πρώτη μαχητική αερομεταφορά μεγάλης εμβέλειας στον κόσμο πραγματοποιήθηκε από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 1936.[3] Γερμανικα Ju 52 και Savoia-Marchetti SM.81 της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας χρησιμοποιήθηκαν από τους Ισπανούς Εθνικιστές για τη μεταφορά στρατευμάτων από το Ισπανικό Μαρόκο στην Ισπανία στην αρχή του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.
Οι αερομεταφορές έγιναν χρήσιμες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς τα αεροσκάφη έγιναν αρκετά μεγάλα και αρκετά εξελιγμένα για να αντιμετωπίσουν μεγάλες απαιτήσεις φορτίου. Η Διοίκηση Αεροπορικών Μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού ξεκίνησε τη μεγαλύτερη και και πιο μακρόχρονη αερομεταφορά του πολέμου τον Μάιο του 1942, παρέχοντας πάνω από μισό εκατομμύριο καθαρούς τόνους υλικού από την Ινδία στην Κίνα μέσω του «Hump» μέχρι το Νοέμβριο του 1945.
Η μεγαλύτερη χρονικά αερομεταφορά ήταν η αερομεταφορά του Βερολίνου, η οποία διήρκεσε από τον Ιούνιο του 1948 έως τον Σεπτέμβριο του 1949, όπου ήταν μια αμερικανική, βρετανική και γαλλική επιχείρηση που είχε σκοπό να αποτρέψει τον αποκλεισμό της πόλης του Βερολίνου από τη Σοβιετική Ένωση.
Η μεγαλύτερη αερομεταφορά πολιτών που έγινε ποτέ, η αερομεταφορά στη Μπιάφρα, πραγματοποιήθηκε από Προτεστάντες και Καθολικές εκκλησίες που συνεργάστηκαν κάτω από το έμβλημα «Joint Church Aid» (JCA) για να μεταφέρουν φαγητό στην Μπιάφρα, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στη Νιγηρία το 1967–70. Αυτή η κοινή προσπάθεια (την οποία οι εμπλεκόμενοι ονόμαζαν «Jesus Christ Airlines» ως ένα αστείο από τα αρχικά JCA) εκτιμάται ότι έσωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές στη Μπιάφρα. Τα περισσότερα αεροπλάνα αναχώρησαν από την (τότε) πορτογαλική αποικία του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε στη λωρίδα προσγείωσης του Ούλι, το μοναδικό επιχειρησιακό «αεροδρόμιο» στη Μπιάφρα, το οποίο δημιουργήθηκε με τη διεύρυνση ενός κοινού δρόμου. Οι πτήσεις έγιναν πετώντας τη νύχτα με όλα τα φώτα σβηστά και κάτω από σχεδόν σιγή ασυρμάτου για να αποφευχθούν τα αεροπλάνα MiG της Νιγηρίας. Όλα τα αεροπλάνα, τα πληρώματα και οι μεταφορείς πληρώθηκαν, οργανώθηκαν και συντηρήθηκαν από τις κοινές εκκλησιαστικές ομάδες. Η JCA και τα πληρώματα και τα αεροσκάφη τους (κυρίως γηράσκοντα αεροσκάφη πολλαπλών στηρίξεων, όπως DC-7, Lockheed Constellation και Superconstellations, DC-6 και DC3's) συνέχισαν να πετούν στην Μπιάφρα με κόστος πολλών ζωών.[4]
Η ενότητα αυτή είναι κενή, ανεπαρκώς ανεπτυγμένη ή ανολοκλήρωτη. Η βοήθειά σας είναι καλοδεχούμενη! |
Η ενότητα αυτή είναι κενή, ανεπαρκώς ανεπτυγμένη ή ανολοκλήρωτη. Η βοήθειά σας είναι καλοδεχούμενη! |