Ανταρσία των Γιούνκερ

Ανταρσία των Γιούνκερ
Μέρος της Οκτωβριανής Επανάστασης
Χρονολογία29 Οκτωβρίου (11 Νοεμβρίου) 1917
ΤόποςΠετρούπολη, Ρωσική Σοβιετική Δημοκρατία
ΈκβασηΗ ανταρσία απέτυχε Οι Μπολσεβίκοι παραμένουν στην εξουσία
Αντιμαχόμενοι

Επιτροπή για την σωτηρία της Πατρίδας και της Επανάστασης

Γιούνκερς

Ρωσική Σοβιετική Δημοκρατία

Ερυθροφρουροί

Η ανταρσία των Γιούνκερ[Σημ 1] (Ρωσικά:Юнкерский мятеж) ήταν μια αντεπαναστατική ανταρσία των μαθητών των σχολών Γιούνκερ κατά των Μπολσεβίκων στην Πετρούπολη τον Οκτώβριο του 1917.

Στις 29 Οκτωβρίου (11 Νοεμβρίου) του 1917, οι μαθητές των σχολών Γιούνκερ στην Πετρούπολη εξεγέρθηκαν κατά των Μπολσεβίκων υπό την ηγεσία της Επιτροπής για την Σωτηρία της Πατρίδας και της Επανάστασης (Комитет спасения родины и революции), που οργανώθηκε από τους Δεξιούς Εσέρους. Ο στόχος της ανταρσίας ήταν να υποστηρίξει την εξέγερση Κερένσκι-Κρασνόφ (26-31 Οκτώβριου 1917). Οι επαναστάτες μαθητές ήθελαν να καταλάβουν το τηλεφωνικό κέντρο της πόλης, το Φρούριο Πέτρου και Παύλου και το Σμόλνι, και να συλλάβουν την Σοβιετική κυβέρνηση μαζί με τους ηγέτες των Μπολσεβίκων.

Στις 29 Οκτωβρίου, περίπολος της Ερυθροφρουράς σταμάτησε και έκανε έλεγχο σε έναν από τους ηγέτες της εξέγερσης των Γιούνκερ, κάποιον Eser A. A. Bruderer, ο οποίος είχε το σχέδιο της εξέγερσης μαζί του. Ο πρώην διοικητής της στρατιωτικής περιοχής (Okrug) της Πετρούπολης Συνταγματάρχης Γκ. Π. Πολκόβνικοβ ανακήρυξε τον εαυτό του διοικητή του λεγόμενου “στρατού σωτηρίας” και διέταξε την φρουρά του να μην εκτελεί τις διαταγές που προέρχονται από την Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή της Πετρούπολης (ΣΕΕΠ), να συλλάβει τους επιτρόπους (κομισάριους) και να στείλει εκπροσώπους από όλες τις στρατιωτικές μονάδες στην Σχολή Μηχανικών Νικολαγιεβσκόγιε (γνωστή ως το Φρούριο του Μηχανικού), την έδρα των αρχηγών της ανταρσίας. Οι Γιούνκερς της Σχολής Μηχανικών Νικολαγιεβσκόγιε κατέλαβαν το Mikhailovsky Manege, έκλεψαν έναν αριθμό θωρακισμένων οχημάτων, κατέλαβαν το τηλεφωνικό κέντρο της πόλης, έκοψαν το ρεύμα στο Σμόλνι, κατέλαβαν το Ξενοδοχείο Αστόρια, και άρχισαν να αφοπλίζουν τους Ερυθροφρουρούς και τους επαναστάτες στρατιώτες. Οι μαθητές της Στρατιωτικής Σχολής Βλαντιμίρσκογιε αφόπλισαν τους φρουρούς του σχολείου και συνέλαβαν κάποιους επιτρόπους της ΣΕΕΠ. Στις 8,30 π.μ. της 29ης Οκτωβρίου, οι ηγέτες της ανταρσίας των Γιούνκερ έστειλαν τηλεγραφήματα σε όλη την Πετρούπολη, αναγγέλλοντας την επιτυχία της στάσης και ζητώντας την σύλληψη των επιτρόπων της ΣΕΕΠ και την συγκέντρωση των στρατιωτικών μονάδων που συμμετείχαν, στη Σχολή Μηχανικών Νικολαγιεβσκόγιε.

Η επαναστατική φρουρά της Πετρούπολης, ωστόσο, αρνήθηκε να υποστηρίξει την ανταρσία. Η ΣΕΕΠ έκανε έκκληση στους πολίτες της Πετρούπολης και ανακοίνωσε την κατάσταση πολιορκίας. Ως τις 11 π.μ. της 29ης Οκτωβρίου, οι Ερυθροφρουροί και οι επαναστάτες στρατιώτες είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του τηλεφωνικού κέντρου και περικύκλωσαν του Φρούριο του Μηχανικού. Οι περισσότεροι από τους Γιούνκερς έφυγαν, αλλά εκείνοι που έμειναν θα αφοπλίζονταν μέχρι τις 17.00 και θα στέλνονταν στο Φρούριο Πέτρου και Παύλου.

  1. Για να γίνει πιο κατανοητό, στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί και ως Ανταρσία των Ευελπίδων.