Δημοκρατία της Νήσου των Ρόδων | |
---|---|
{{{θέση}}} Rose Island
| |
---|---|
Κάτοχος Giorgio Rosa από 24 June 1968 |
Η Δημοκρατία του Νήσου των Ρόδων ( Εσπεράντο: Respubliko de la Insulo de la Rozoj; ιταλικά: Repubblica dell'Isola delle Rose) ήταν ένα μικροέθνος μικρής διάρκειας σε μια τεχνητή πλατφόρμα στην Αδριατική Θάλασσα, 11 χιλιόμετρα στα παράλια της επαρχίας του Ρίμινι, στην Ιταλία .
Κατασκευάστηκε από τον Ιταλό μηχανικό Τζόρτζιο Ρόζα (Giorgio Rosa), ο οποίος αναδείχθηκε πρόεδρος και το κήρυξε ανεξάρτητο κράτος την 1η Μαΐου 1968. [1] [2] Το Νησί των Ρόδων είχε τη δική του κυβέρνηση, νόμισμα, ταχυδρομείο και εμπορικά ιδρύματα και η επίσημη γλώσσα ήταν η Εσπεράντο. Ωστόσο, ποτέ δεν αναγνωρίστηκε επίσημα ως κυρίαρχο κράτος από καμία χώρα του κόσμου. Θεωρούμενο από την ιταλική κυβέρνηση ως τέχνασμα του Ρόζα για τη συγκέντρωση χρημάτων από τουρίστες, αποφεύγοντας την εθνική φορολογία, το Νησί των Ρόδων καταλήφθηκε από τις ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις στις 26 Ιουνίου 1968, υποκείμενο σε ναυτικό αποκλεισμό και τελικά κατεδαφίστηκε τον Φεβρουάριο του 1969. [3] [4]
Από την πρώτη δεκαετία του 2000, η ιστορία του Νησιού των Ρόδων έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας ντοκιμαντέρ και νέων ανακαλύψεων με βάση την ουτοπική πτυχή της γένεσής του. [5]
Η οντότητα που επρόκειτο να δημιουργηθεί στην τεχνητή πλατφόρμα πήρε το όνομα, στη γλώσσα Εσπεράντο: Libera Teritorio de la Insulo de la Rozoj (στα ιταλικά: Libero Territorio dell'Isola delle Rose), που αργότερα έγινε Esperanta Respubliko de la Insulo de la Rozoj (Δημοκρατία της Εσπεράντο της Νήσου των Ρόδων).
Πιστεύεται ότι ο όρος εσπεράντο: Rozoj (στα ιταλικά: rose) είναι δανεισμένος από το επώνυμο του Τζόρτζιο Ρόζα (Rosa), σχεδιαστή και κατασκευαστή της τεχνητής πλατφόρμας, καθώς και του δημιουργού και εμπνευστή της κρατικής αυτής οντότητας, καθώς και από την επιθυμία του να "δει τριαντάφυλλα να ανθίζουν στη θάλασσα". [6]
Το 1967, ο Ιταλός μηχανικός Τζόρτζιο Ρόζα (Giorgio Rosa) χρηματοδότησε την κατασκευή μιας πλατφόρμας 400 square metres (4,300 sq ft) που στηριζόταν σε από εννέα πυλώνες, και την εξόπλισε με μια σειρά από εμπορικά καταστήματα, όπως ένα εστιατόριο, μπαρ, νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, κατάστημα με σουβενίρ και ένα ταχυδρομείο. Ορισμένες αναφορές αναφέρουν επίσης την παρουσία ενός ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Η πλατφόρμα κήρυξε ανεξαρτησία στις 24 Ιουνίου 1968, με την επωνυμία Εσπεράντο "Insulo de la Rozoj", με τον Ρόζα να αυτοαποκαλείται Πρόεδρος. Τόσο το εσπεράντο rozo (πληθυντικό rozoj ) όσο και το ιταλικό rosa (πληθυντικός rose) σημαίνουν "τριαντάφυλλο". Λίγο αργότερα, η Νήσος των Ρόδων εξέδωσε διάφορα γραμματόσημα, συμπεριλαμβανομένης μιας σφραγίδας που δείχνει την κατά προσέγγιση θέση του Νησιού των Ρόδων στην Αδριατική Θάλασσα. Το υποτιθέμενο νόμισμα της δημοκρατίας ήταν το Mill και αυτό εμφανίστηκε στις πρώτες εκδόσεις γραμματοσήμων, αν και δεν είναι γνωστό εάν παράχθηκαν κέρματα ή χαρτονομίσματα. Αυτή η ονομασία μεταφράστηκε στην εσπεράντο ως "Miloj" σε μεταγενέστερα θέματα γραμματοσήμων (δεν σχετίζεται με το εσπεριστικό νόμισμα spesmilo).
Οι ενέργειες του Ρόζα θεωρήθηκαν από την ιταλική κυβέρνηση ως τέχνασμα για τη συγκέντρωση χρημάτων από τουρίστες, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την εθνική φορολογία. Είτε ήταν αυτός ο πραγματικός λόγος ή όχι, πίσω από το μικροέθνος του Ρόζα, η απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης ήταν γρήγορη: μια ομάδα τεσσάρων αξιωματικών καραμπινέρων και της Ιταλικής Εφορίας (Guardia di Finanza) προσγειώθηκε στο "Isola delle Rose" και ανέλαβε τον έλεγχο. Το Συμβούλιο της Κυβέρνησης της πλατφόρμας λέγεται ότι έστειλε ένα τηλεγράφημα, πιθανώς στην ιταλική κυβέρνηση, για να διαμαρτυρηθεί για την «παραβίαση της κυριαρχίας της και τον τραυματισμό που προκλήθηκε στον τοπικό τουρισμό από τη στρατιωτική κατοχή», αλλά αυτό αγνοήθηκε.
Στις 13 Φεβρουαρίου 1969, [7] το ιταλικό ναυτικό χρησιμοποίησε εκρηκτικά για να καταστρέψει την εγκατάσταση, μια πράξη που αργότερα απεικονίστηκε σε γραμματόσημα που εκδόθηκαν από την αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση του Ρόζα στην εξορία . Μετρήθηκε μόνο ένας θάνατος αλλά δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Προφανώς ο σκύλος του Ρόζα βρισκόταν στην πλατφόρμα κατά την ανατίναξη της εγκατάστασης.
Ο Ρόζα πέθανε το 2017, έχοντας δώσει την ευλογία του για μια ταινία για το Νησί των Ρόδων . Η ταινία κυκλοφόρησε το 2020. [8]