Το Διεθνές Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής «Αμπντούς Σαλάμ» (αγγλ. Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics, ICTP) είναι διεθνές ερευνητικό ινστιτούτο για τη φυσική και τα μαθηματικά, που λειτουργεί με βάση μια τριμερή συμφωνία ανάμεσα στο ιταλικό κράτος, την UNESCO και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Βρίσκεται κοντά στο ονομαστό Κάστρο και Πάρκο Μιραμάρε, περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη Τεργέστη, στη βόρεια Ιταλία. Το Κέντρο ιδρύθηκε το 1964 από τον βραβευμένο με Νόμπελ Πακιστανό φυσικό Αμπντούς Σαλάμ.
Αποστολή του Κέντρου, όπως αναφέρεται στο καταστατικό του, είναι:
Οι επιστημονικές έρευνες στο ICTP διεξάγονται από επτά επιστημονικούς τομείς[3], τους εξής:
Η επιστημονική κοινότητα στο ICTP περιλαμβάνει μόνιμο προσωπικό από ερευνητές επιστήμονες, μεταδιδάκτορες ερευνητές και επισκέπτες ερευνητές μακράς ή βραχείας διαμονής που επιδίδονται σε προσωπική ή συνεργατική έρευνα. Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους οι τομείς διοργανώνουν συνέδρια, συναντήσεις εργασίας (workshops) και σεμινάρια στις ερευνητικές περιοχές τους. Το ICTP έχει επίσης προγράμματα ειδικά για επιστήμονες που έρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες.[4]
Το ICTP προσφέρει και εκπαιδευτικά προγράμματα, σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα. Τετοια προγράμματα είναι:
Σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα, το ICTP προσφέρει επίσης διδακτορικά στη φυσική και τα μαθηματικά.[7]
Το ICTP συνεργάζεται με τοπικά εργαστήρια, όπως το Σύγχροτρο Τεργέστης «Elettra» (ειδικότερα το Εργαστήριο Ακτινοβολίας Συγχρότρου)[8], ώστε να παρέχονται υποτροφίες και ευκαιρίες χρήσεως εργαστηρίων.
Το ICTP έχει θεσμοθετήσει βραβεία για να τιμώνται και να ενθαρρύνονται οι επιστήμονες που επιδίδονται σε υψηλού επιπέδου έρευνα σε θέματα φυσικής και μαθηματικών, κυρίως τα εξής:
Ένας στόχος του ICTP είναι να ιδρύσει περιφερειακά κέντρα αριστείας σε όλη τη Γη. Η ιδέα είναι να μεταφερθεί το μοναδικό μείγμα της υψηλής ποιότητας εκπαιδεύσεως στη φυσική και τα μαθηματικά και των υψηλού επιπέδου επιστημονικών συναντήσεων του ICTP πιο κοντά σε επιστήμονες παντού. Το 2012 το ICTP ίδρυσε ένα συνεργαζόμενο ινστιτούτο, το «Νοτιοαμερικανικό Ινστιτούτο ICTP για τη Βασική Έρευνα» στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Οι δραστηριότητές του είναι βασισμένες στο μοντέλο του ICTP.[10] Το 2018 ένα ανάλογο ινστιτούτο, το ICTP-EAIFR, εγκαινιάσθηκε στο Κιγκάλι της Ρουάντα και ένα άλλο το ίδιο έτος (το ICTP-AP) στο Πεκίνο.