Διομήδης Σωτήρ

Διομήδης Σωτήρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος1ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Νόμισμα του Διομήδη.
Νόμισμα του Διομήδη.



Εμπρόσθια όψη: Ο βασιλιάς Διομήδης με κράνος. Επιγραφή: ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΔΙΟΜΗΔΟΥ[Σ].



Οπίσθια όψη: Οι Διόσκουροι. Επιγραφή: η προηγούμενη, στη γλώσσα Καρόστι.
Τυπικό Ινδικό νόμισμα του Διομήδους.

Ο Διομήδης Σωτήρ (Αρχ. Ελληνικά : Διομήδης ὁ Σωτήρ) ήταν Ινδο-Έλληνας βασιλιάς. Τα μέρη όπου βρέθηκαν τα νομίσματά του φαίνεται να δείχνουν, ότι η εξουσία του είχε κέντρο την περιοχή των Παραπαμισάδων, πιθανώς με προσωρινή κυριαρχία στα ανατολικά. Κρίνοντας από τα παρόμοια πορτρέτα τους και πολλά αλληλεπικαλυπτόμενα μονογράμματα, ο νεαρός Διομήδης φαίνεται να ήταν ο κληρονόμος (και πιθανώς συγγενής) του Φιλοξένου, του τελευταίου βασιλιά που κυβέρνησε, πριν το βασίλειο του Μενάνδρου διαιρεθεί.

Το διάστημα της βασιλείας του

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νομισματολόγος Όσ. Μποπεαράχτσι χρονολογεί τον Διομήδη έως το π. 95–90 π.Χ. και ο R.C. Senior τον χρονολογεί στο π. 115–105 π.Χ.

Νομίσματα του Διομήδη

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Διομήδης απεικόνιζε τους Διοσκούρους στα νομίσματά του, είτε με άλογο είτε σε όρθια στάση. Και οι δύο τύποι χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως από τον Ευκρατίδη Α΄ της Βακτρίας. Ωστόσο, είναι αβέβαιο το πώς σχετίζονται οι δύο τους, καθώς ο Ευκρατίδης Α΄ πέθανε πολύ πριν από τον Διομήδη.

Ο Διομήδης έκοψε δύο νομίσματα αττικού τύπου (είναι η ελληνο-βακτριανή τεχνοτροπία, μόνο με Ελληνικές επιγραφές) και δίγλωσσα νομίσματα (με Ελληνικά και Καροστί), υποδηλώνοντας ότι κυβερνούσε στο δυτικό τμήμα της Ινδο-Ελληνικής επικράτειας.

Είναι γνωστό ένα νέο χτύπημα (επισήμανση) του Στράτωνα Α΄ και της Αγαθόκλειας επάνω σε ένα παλαιότερο νόμισμα του Διομήδη. [1] Αυτό θα μπορούσε να δείξει ότι ο Διομήδης πολεμούσε στις κεντρικές περιοχές των Ινδο-Ελληνικών εδαφών με τον Στράτωνα και την Αγαθόκλεια.

  1. Bopearachchi, De l'Indus à l'Oxus, p. 129