Εκπαίδευση στη Λευκορωσία

Η εκπαίδευση στη Λευκορωσία είναι δωρεάν σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.[1] Το κυβερνητικό υπουργείο που επιβλέπει τη λειτουργία των σχολικών συστημάτων είναι το Υπουργείο Παιδείας της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας. Κάθε περιφέρεια της Λευκορωσίας έχει επίβλεψη του εκπαιδευτικού συστήματος και οι μαθητές μπορούν να φοιτήσουν σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία. Η τρέχουσα δομή του εκπαιδευτικού συστήματος θεσπίστηκε με διάταγμα το 1994. Το εκπαιδευτικό σύστημα βασίζεται επίσης στον Κώδικα Εκπαίδευσης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας και σε άλλα εκπαιδευτικά πρότυπα.[2]

Ο σκοπός του εκπαιδευτικού συστήματος είναι η ανατροφή ενός πνευματικά, ηθικά και συναισθηματικά πλούσιου ατόμου.

Προσχολική εκπαίδευση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προσχολική εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική στη Λευκορωσία, αλλά περίπου το 70% των παιδιών παρακολουθεί τους παιδικούς σταθμούς (ηλικίας 1 έως 2 ετών) και τα νηπιαγωγεία (ηλικίας 3 έως 5 ετών) πριν ξεκινήσουν το σχολείο.[3]

Ορισμένα νηπιαγωγεία είναι εξειδικευμένα για να δουλεύουν με παιδιά με ψυχοσωματικά προβλήματα για να τα βοηθήσουν να κοινωνικοποιηθούν.

Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκπαίδευση στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι υποχρεωτική για τα παιδιά ηλικίας έξι έως δεκαπέντε ετών και διαρκεί 9 χρόνια. Μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης, κάθε φοιτητής πρέπει να περάσει το βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών και να του χορηγηθεί πιστοποιητικό από το κράτος. Στη συνέχεια μπορούν να εισέλθουν σε ένα κολέγιο ή σε ένα επαγγελματικό τεχνικό ίδρυμα όπου μπορούν να επικεντρωθούν στην ολοκλήρωση της γυμνασιακής τους εκπαίδευσης και σπουδών για να αποκτήσουν επαγγελματικό πιστοποιητικό.

Η ολοκλήρωση 11 ετών σχολείου ή το επαγγελματικό πιστοποιητικό επιτρέπει στους μαθητές να εισέλθουν σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή να εκπαιδευτούν σε επαγγελματική σχολή. Η διάρκεια της σχολικής φοίτησης εξαρτάται από το τι έχει επιλέξει ο σπουδαστής.[3]

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη από το 1991. Το 2011, οι 4.725 στους 10.000 πολίτες ήταν προπτυχιακοί φοιτητές. Επίσης, η Λευκορωσία έχει υιοθετήσει το σύστημα ECTS, επιτρέποντας μεγαλύτερη κινητικότητα των φοιτητών.[4] Η Λευκορωσία αριθμεί 55 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (45 κρατικά, 10 ιδιωτικά).

Για να εισέλθει σε ένα ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ο φοιτητής πρέπει να περάσει με επιτυχία τρεις εξετάσεις (και να πάρει έως και 100 μονάδες ανά εξέταση).[5]

Υπάρχουν δύο κορυφαία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα:

  • Ακαδημία της Δημόσιας Διοίκησης υπό την αιγίδα του Προέδρου της Λευκορωσίας
  • Λευκορωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο

Από το 2002 χρησιμοποιείται κλίμακα βαθμολόγησης δέκα βαθμών. Χρησιμοποιείται στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η κλίμακα ταξινόμησης χωρίζεται σε πέντε επίπεδα:

Επίπεδο Βαθμός Ρωσικό ισοδύναμο[2]
Υψηλό 10 5+
9 5
Καλό 8 4+
7 4
Μέσο 6 4-
5 3+
Ικανοποιητικό 4 3
3 3-
Χαμηλό 2 2
1 1

Οι βαθμοί "1" και "2" θεωρούνται ως "αποτυχία" στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το "3" θεωρείται επίσης ως "αποτυχία".

Διαδικασία Μπολόνια

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λευκορωσία είναι μέλος της διαδικασίας της Μπολόνια από τον Μάιο του 2015. Θεωρείται σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

  1. Statement by His Excellency Sergei N. Martynov Minister of Foreign Affairs of the Replublic of Belarus, United Nations General Assembly Sixty-first Session, 26 September 2006
  2. 2,0 2,1 «Home». adu.by. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2016. 
  3. 3,0 3,1 «Education, Belarus». www.belarus.by. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2016. 
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 22 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2018. 
  5. «Республиканский Институт Контроля Знаний». rikc.by. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]