Εργαλειομηχανή

Τόρνευση (ξεχόντρισμα)
Τόρνευση αλουμινίου
Φινίρισμα τόρνου

Εργαλειομηχανή ή μηχανικό εργαλείο είναι μια μηχανή που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία μεταλλικών κομματιών, κατά μια σειρά συνήθως επαναλαμβανόμενων κοπών. Οι εργαλειομηχανές είναι οι μόνες μηχανές, οι οποίες είναι ικανές να "αυτοαναπαραχθούν" και χρησιμοποιούνται επίσης για την κατασκευή σχεδόν όλων των τύπων των μηχανών.

Είδη μηχανοκατεργασίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν γενικά τρεις κατηγορίες μηχανοκατεργασίας:

  • Η επιφανειακή κατεργασία (πλάνισμα)
  • Η κυλινδρική κατεργασία (τόρνευση)
  • Η διάνοιξη τρυπών, αυλακιών και άλλες συναφείς για την χρήση τρυπανιών και φρεζομηχανών.

Αυτόματος έλεγχος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μηχανήματα μπορούν να λειτουργούν χειροκίνητα ή αυτόματα.[1] Οι πρώτες εργαλειομηχανές χρησιμοποιούσαν σφόνδυλους για τη σταθεροποίηση της κίνησής τους και διέθεταν πολύπλοκα συστήματα γραναζιών και μοχλών για τον έλεγχο της μηχανής και του κατεργαζόμενου τεμαχίου. Λίγο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναπτύχθηκε η εργαλειομηχανή αριθμητικού ελέγχου με υπολογιστή (CNC). Οι μηχανές CNC χρησιμοποιούσαν μια σειρά από αριθμούς τυπωμένους σε χαρτοταινία ή κάρτες διάτρησης για τον έλεγχο της κίνησής τους.[2] Τη δεκαετία του 1960, προστέθηκαν υπολογιστές για να δώσουν στη διαδικασία ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία.[3][4] Τέτοιες μηχανές έχουν γίνει γνωστές ως μηχανές με αριθμητικό έλεγχο από υπολογιστή (CNC).[5]

Οι εντολές διαβιβάζονται στη μηχανή CNC ως διαδοχικό πρόγραμμα εντολών ελέγχου μηχανής, όπως ο κώδικας G και ο κώδικας M, και στη συνέχεια εκτελούνται.[6] Ένα πρόγραμμα μπορεί να γραφτεί από άνθρωπο ή, πολύ συνηθέστερα, να δημιουργηθεί με τη χρήση γραφικού λογισμικού σχεδίασης με τη βοήθεια υπολογιστή (CAD) ή κατασκευής με τη βοήθεια υπολογιστή (CAM).[7][8]

Βιομηχανία εργαλειομηχανών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Gardner Research, η παγκόσμια αγορά κατασκευής εργαλειομηχανών είχε αξία περίπου 81 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2014.[9] Ο μεγαλύτερος παραγωγός εργαλειομηχανών ήταν η Κίνα με όγκο παραγωγής 23,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθούμενη από τη Γερμανία και την Ιαπωνία με όγκο παραγωγής 12,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 12,88 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα. Η Νότια Κορέα και η Ιταλία ήταν οι πέντε κορυφαίοι παραγωγοί με έσοδα 5,6 και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα.

Σύντομα, οι εργαλειομηχανές θα μπορούσαν να αλλάζουν αυτόματα τα συγκεκριμένα εργαλεία κοπής και διαμόρφωσης που χρησιμοποιούνται.[10][11] Για παράδειγμα, μια μηχανή διάτρησης μπορεί να περιλαμβάνει μια γεμιστήρα με μια ποικιλία από τρυπάνια για την παραγωγή οπών διαφορετικών μεγεθών.

  1. «What is a CNC machine for natural stone?». www.thibaut.fr. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2024. 
  2. «The Story Of A CNC Machine Tool». hwacheonasia.com. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2024. 
  3. «The History of CNC Machinery». laszeray.com. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2024. 
  4. «Who Invented the CNC Machine? The History of Computer Numerical Control (CNC) Machinery». historycooperative.org. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2024. 
  5. «What is the history of CNC machining?». www.3ds.com. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2024. 
  6. «Parts of Numerical Control (NC) Machine. Numerical Control System». www.brighthubengineering.com. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2024. 
  7. «CNC Programming – Definition, Types, and Tips». automationforum.co. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2024. 
  8. «What Is CNC Machining And Why Is It Important?». www.premiumparts.com. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2024. 
  9. «2015 World Machine-Tool Output and Consumption Survey» (PDF). www.gardnerweb.com. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2024. 
  10. «The Different Types of CNC Machines and What They are Used For». www.mechanicalbooster.com. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2024. 
  11. «Different Types of CNC Machines and Their Applications». leadrp.net. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2024.