Ευδοκία Δεκαπολίτισσα


Ευδοκία Δεκαπολίτισσα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας[1]
Θάνατος9ος αιώνας[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Θρησκείαχριστιανός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜιχαήλ Γ΄
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒυζαντινή Αυτοκράτειρα (855–867)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ευδοκία Δεκαπολίτισσα ήταν Αυτοκράτειρα, ως σύζυγος τού Μιχαήλ Γ΄ τού μέθυσου από τον Οίκο της Φρυγίας ή του Αμορίου, τελευταίου Αυτοκράτορα του Οίκου αυτού.

Ο Μιχαήλ Γ΄ διαδέχθηκε τον πατέρα του Θεόφιλο στον θρόνο το 842, αν και ήταν δύο ετών μόνο. Η μητέρα του Θεοδώρα μετέπειτα αγία και ο Θεόκτιστος αξιωματούχος τού κράτους ανέλαβαν μαζί την αντιβασιλεία. Το 855 ο Μιχαήλ Γ΄ έγινε 15 ετών και έκανε σχέση με την Ευδοκία Ιγγερίνα 9η απόγονο της Μαρίας, αδελφής τού Ηρακλείου Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Η Θεοδώρα δεν επιδοκίμαζε την Ιγγερίνα και οργάνωσε μία συγκέντρωση υποψηφίων συζύγων για τον γιο της. Μία από αυτές ήταν η Ευδοκία Δεκαπολίτισσα. Δεν γνωρίζουμε άλλα στοιχεία, όμως οι υποψήφιες ήταν όλες με ευγενική καταγωγή και είχαν σχέση με την Αυλή. Το ίδιο είχε γίνει και πιο πριν για τον Θεόφιλο: σε μία όμοια συγκέντρωση είχε επιλεγεί η Θεοδώρα από την Ευφροσύνη των Ισαύρων μητριά τού Θεοφίλου. Έτσι και τώρα η Θεοδώρα επέλεξε την Ευδοκία ως νύφη της, ενώ δεν επετράπη στον Μιχαήλ Γ΄ να διαλέξει. Η Δεκαπολίτισσα έγινε Αυτοκράτειρα.

Ο Μιχαήλ Γ΄, σύζυγος της Ευδοκίας Δεκαπολίτισσας.

Ο Μιχαήλ Γ΄ έμοιαζε να αγνοεί τη νέα του σύζυγο και να συνεχίζει τη σχέση του με την Ιγγερίνα. Υπήρχε αντιπαράθεση αυτού με τους αντιβασιλείς, η οποία έφθασε στο αποκορύφωμά της τον Νοέμβριο τού 855: ο Μιχαήλ Γ΄ οργάνωσε τη δολοφονία τού Θεοκτίστου και την εκτόπιση της μητέρας του από την αντιβασιλεία. Στο πραξικόπημα βοήθησε ο θείος του Βάρδας (αδελφός της Θεοδώρας), ο οποίος αντικατέστησε τους αντιβασιλείς.

Στις αρχές του 856 ο Αυτοκράτορας περιόρισε τις επιζήσασες αδελφές του σε μονές. Τον Μάρτιο τού ίδιου έτους αφαιρέθηκε ο τίτλος της Αυγούστας από τη Θεοδώρα, της επετράπη όμως να διαμένει στο Παλάτι. Το επόμενο έτος κατηγορήθηκε για συνωμοσία εναντίον τού γιού της και εξαναγκάστηκε να ακολουθήσει τις θυγατέρες της ως μοναχή τον Αύγουστο/Σεπτέμβριο τού 857.

Δεν γνωρίζουμε τη στάση της Δεκαπολίτισσας κατά τη διάρκεια των συμβάντων αυτών. Αν και ήταν η νόμιμη σύζυγός του, αγνοείτο από τον Μιχαήλ Γ΄. Μάλιστα δύο τέκνα της Ιγγερίνας, ο Λέων ΣΤ΄ και ο Πατριάρχης Στέφανος Α΄ θεωρούνται τέκνα τού Μιχαήλ Γ΄ από αυτήν. Η Δεκαπολίτισσα συνέχισε να είναι Αυτοκράτειρα ως τη δολοφονία τού Μιχαήλ Γ΄ από τον Βασίλειο Α΄ τον Μακεδόνα στις 23-24 Σεπτεμβρίου 867. Η Ευδοκία δεν βλάφτηκε από τον Βασίλειο Α΄ και επέστρεψε στην οικογένειά της ως χήρα. Δεν επανεμφανίζεται στις ιστορικές πηγές.

Παντρεύτηκε τον Μιχαήλ Γ΄ τον Μέθυσο από τον Οίκο της Φρυγίας ή τού Αμορίου, Αυτοκράτορα των Ρωμαίων· δεν απέκτησαν απογόνους.

  • Garland, Lynda (1999). Byzantine Empresses: Women and Power in Byzantium, AD 527–1204. London and New York: Routledge. ISBN 978-0-415-14688-3.
  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.