Ζάππειον Μέγαρο

Συντεταγμένες: 37°58′17″N 23°44′11″E / 37.97139°N 23.73639°E / 37.97139; 23.73639

Ζάππειον Μέγαρο
Ζάππειο
Χάρτης
Γενικές πληροφορίες
ΕίδοςΜέγαρο
ΑρχιτεκτονικήΝεοκλασική
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′17″N 23°44′11″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΤοποθεσίαΑθήνα
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής20 Νοεμβρίου 1874
Ολοκλήρωση20 Οκτωβρίου 1888
ΚατάστασηΔιατηρητέο
ΧρήσηΣυνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο
ΙδιοκτήτηςΕπιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων
Τεχνικές λεπτομέρειες
Εμβαδόν984 m2
Όροφοι1
Σχεδιασμός και κατασκευή
ΑρχιτέκτοναςΘεόφιλος Χάνσεν
Προστασίααρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα
Ιστότοπος
Επίσημη Ιστοσελίδα Ζαππείου
Commons page Πολυμέσα

Το Ζάππειον Μέγαρο, ή απλά Ζάππειο, είναι ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της Αθήνας. Βρίσκεται νότια του Εθνικού Κήπου και των παλαιών Ανακτόρων και δυτικά του Παναθηναϊκού Σταδίου. Η ανέγερσή του χρηματοδοτήθηκε από τον εθνικό ευεργέτη Ευάγγελο Ζάππα και ολοκληρώθηκε το 1888. Το νεοκλασικό μέγαρο είναι συνυφασμένο με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Σήμερα λειτουργεί ως συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο.

Η ανέγερση του Ζαππείου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Λεπτομέρεια κίονα της πρόσοψης

Το 1869 η Ελληνική κυβέρνηση οριοθέτησε 80,000 μ² δημόσιας γης για το κτήριο, στο χώρο μεταξύ των κήπων του Παλατιού και του αρχαίου Ναού του Ολυμπίου Διός. Η Βουλή των Ελλήνων πέρασε επίσης νόμο στις 30 Νοεμβρίου του 1869 ειδικά για τις κατασκευές των κτηρίων των Ολυμπιακών αγώνων του 1896, αφού το Ζάππειο ήταν το πρώτο κτήριο παγκοσμίως που κτίστηκε αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες[1][2].

Το πρώτο σχέδιο του κτηρίου εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Φρανσουά Μπουλανζέ, το οποίο στη συνέχεια τροποποιήθηκε από τον Αναστάσιο Θεοφιλά και τελικά εγκαταλείφθηκε. Ο Κωνσταντίνος Ζάππας ανέθεσε τελικά τον σχεδιασμό του κτηρίου στον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Μετά από πολλές καθυστερήσεις το κτήριο θεμελιώθηκε τη 20η Νοεμβρίου του 1874. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν με πανηγυρικό τρόπο την 20η Οκτωβρίου του 1888. Η αρχιτεκτονική του κτηρίου ακολουθεί τον νεοκλασικό ρυθμό, με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού. Το κτήριο σε συνδυασμό με την τριτοξωτή λίθινη γέφυρα του Ιλισσού, η οποία είχε κατασκευασθεί, επίσης, με χορηγία του Ευάγγελου Ζάππα, και τους γύρω κήπους, αποτέλεσαν την εικόνα της Αθήνας στις αρχές του 20ού αιώνα.[3] Δυστυχώς ο Ευάγγελος Ζάππας, δεν έζησε αρκετά για να δει το κτήριο στην τελική του μορφή. Στη διαθήκη του άφησε τον ξάδερφό του Κωνσταντίνο Ζάππα υπεύθυνο για την εκτέλεση και συνέχιση του φιλανθρωπικού του έργου.

Στις 22 Μαρτίου του 1961, μετά τη ριζική ανακαίνισή του επί τη ευκαιρία των εκατό χρόνων από της υπογραφής της διαθήκης του Ευάγγελου Ζάππα, το ανακαινισμένο πλέον Ζάππειο εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Χρήσεις του Ζαππείου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ζάππειο έχει περίπου 25 δωμάτια (97 μ² με 984 μ²). Η αρχική χρήση του κτηρίου και του προαύλιου χώρου ήταν για τα «Νέα Ολύμπια», μια γεωργική, τεχνική και βιομηχανική έκθεση που ορίστηκε να πραγματοποιείται κάθε τετραετία στο Ζάππειο. Χρησιμοποιήθηκε επίσης από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και από τις εγκαταστάσεις του εξέπεμπε από το 1938 ο κρατικός ραδιοσταθμός Αθηνών. Οι εκπομπές παράγονταν στους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου, ενώ χρησιμοποιήθηκε η κεραία μεσαίων κυμάτων των Λιοσίων. Χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 για τους αγώνες ξιφασκίας. Στη Μεσολυμπιάδα του 1906 χρησιμοποιήθηκε σαν Ολυμπιακό χωριό ενώ στους Ολυμπιακούς του 2004 αποτέλεσε κέντρο τύπου και εκδηλώσεων. Πολλά ιστορικά γεγονότα πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο με αποκορύφωμα την ιστορική υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε Ε.Ο.Κ.) τη 1η Ιανουαρίου του 1981 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Επίσης, μετά από τη μεταπολίτευση, το Ζάππειο αποτέλεσε το κέντρο τύπου σε όλες τις Γενικές Εκλογές της χώρας, όπου οι νικητές και οι ηττημένοι των εκλογών δίνουν την καθιερωμένη συνέντευξη μετά το τέλος των εκλογών. Ο χώρος του Ζαππείου χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις και τελετές. Ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό στους Αθηναίους όλων των γενεών είναι το αναψυκτήριο "Αίγλη του Ζαππείου", που έχει ιστορία πολλών δεκαετιών.

  1. Dimitri Iatridi· Grigori Ksirogianni· Georgio Andreaki· Konstantino Zappa· Iaonni Joachimidi· Panagioti Samartzi· Georgio Tsiami ] (1988). Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, Ζάππειο 1888-1988. Economic Ministry of the Olympic Committee and Legacy at the Zappeion Megaro. 
  2. David C. Young (1996). The Modern Olympics - A Struggle for Revival. The Johns Hopkins University Press. ISBN 0-8018-5374-5. 
  3. «ΖΑΠΠΕΙΟN ΜΕΓΑΡΟ». www.zappeion.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2016. 

Φωτογραφικό υλικό

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]