Λαθρακρόαση

Καρδινάλιοι κρυφακούν στο Βατικανό. Πίνακας του Αντόλφ Ανρί Λαισεμάν, 1895.

Η λαθρακρόαση είναι η πράξη της κρυφής ή λαθραίας ακρόασης της ιδιωτικής συνομιλίας ή των επικοινωνιών άλλων χωρίς τη συγκατάθεσή τους.[1] Συνώνυμο ρήμα, το οποίο περιγράφει την ίδια πρακτική, είναι το "κρυφακούω". Η πρακτική αυτή θεωρείται ευρέως ανήθικη και σε πολλά πεδία δικαιοδοσίας είναι παράνομη.

Χειροκίνητο τρυπάνι ("Belly-buster"), που χρησιμοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 για να τρυπήσει τρύπες σε τοιχοποιία για την εμφύτευση συσκευών ήχου.

Το ρήμα κρυφακούω είναι αυτοπεριγραφικό ως σύνθετη λέξη. Το αντίστοιχο ρήμα "eavesdrop" της Αγγλικής προκύπτει από τον ανάστροφο σχηματισμό του ουσιαστικού "eavesdropper" ("ένα άτομο που κρυφακούει"), που σχηματίστηκε από το σχετικό ουσιαστικό "eavsdrop", το οποίο σημαίνει: "το στάξιμο του νερού από τις μαρκίζες ενός σπιτιού", καθώς και "το έδαφος στο οποίο πέφτει το νερό που στάζει από τις μαρκίζες".[2]

Ένας ωτακουστής, δηλαδή κάποιος ο οποίος κρυφακούει, ήταν κάποιος που θα μπορούσε να κρεμαστεί από την μαρκίζα ενός κτιρίου, όπως οι σταγόνες του νερού, έτσι ώστε να ακούει τι λέγεται μέσα. Στα ντοκιμαντέρ του PBS, Μέσα από το Δικαστήριο του Ερρίκου του Η' (8 Απριλίου, 2015) [3] και Μυστικά του Ανακτόρου του Ερρίκου του Η' (30 Ιουνίου 2013) περιλαμβάνονται σημεία όπου παρουσιάζονται και συζητούνται ορισμένα «eavedrops», σκαλιστές ξύλινες φιγούρες του Ερρίκου του Η' ενσωματωμένες στις μαρκίζες (προεξοχές των δοκών στην οροφή) του Hampton Court με σκοπό να αποθαρρύνονται τα ανεπιθύμητα κουτσομπολιά ή οι διαφωνίες από τις επιθυμίες και τις διαταγές του Βασιλιά, να προκαλείται παράνοια και φόβος [3] και να καταδεικνύεται πως όλα όσα λένε εκεί μέσα κρυφακούγονται. Κυριολεκτικά, ότι οι τοίχοι είχαν αυτιά.[4]

Η λαθρακρόαση στους σύγχρονους φορείς επικοινωνίας και τελικά και η υποκλοπή των συνομιλιών αφορά στις τηλεφωνικές γραμμές, στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας , στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και σε άλλες μεθόδους αποστολής άμεσων ιδιωτικών μηνυμάτων. Οι επικοινωνίες μέσω VoIP είναι επίσης ευάλωτες στην ηλεκτρονική υποκλοπή, μέσω μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό όπως οι δούρειοι ίπποι.[1]

Δικτυακές Επιθέσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος της λαθρακρόασης χρησιμοποιείται μεταφορικά στις περιπτώσεις ειδικού τύπου επιθέσεων σε δίκτυα υπολογιστών. Συγκεκριμένα, η παρακολούθηση δικτύου είναι μια επίθεση που επικεντρώνεται στην από το δίκτυο λήψη πακέτων, τα οποία μεταδίδονται από υπολογιστές, και στην ανάγνωση των περιεχόμενων δεδομένων, αναζητώντας οποιονδήποτε τύπο πληροφορίας. Αυτός ο τύπος επίθεσης δικτύου είναι γενικά από τους πιο αποτελεσματικούς εκμεταλλευόμενος την έλλειψη υπηρεσιών κρυπτογράφησης. Επίσης, συνδέεται με τη συλλογή μεταδεδομένων. Εκείνοι που εκτελούν αυτό το είδος επίθεσης είναι γενικά black hat χάκερ, ωστόσο, έχουν συνδεθεί με τέτοιου τύπου επιθέσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

  1. 1,0 1,1 Garner, p. 550[απαιτείται πλήρης παραπομπή]
  2. «eavesdrop - Definition of eavesdrop in English by Oxford Dictionaries». Oxford Dictionaries - English. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2019. 
  3. 3,0 3,1 Inside the Court of Henry VIII. Public Broadcasting Service. 8 Απριλίου 2016. 
  4. Stollznow, Karen (7 Αυγούστου 2014). «Eavesdropping: etymology, meaning, and some creepy little statues». KarenStollznow.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2019.