Μονήρη

Τα μονήρη είναι οι απλούστερες μορφές ζωής. Υπάρχουν 2 κύρια ειδή. Τα βακτήρια και τα κυανοφύκη. Το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι ότι τα κύτταρα τους δεν έχουν πυρήνα, Από τα απολιθώματα βλέπουμε ότι τα μονήρη ήταν από τις πρώτες μορφές ζωής πάνω στην Γη.

Η ταξινόμηση μονήρη προτάθηκε ως φύλο από τον Ερνστ Χέκελ το 1866. Ακολούθως, το φύλο ανέβηκε στην τάξη του βασιλείου το 1925 από τον Εντουάρ Σατόν. Η τελευταία κοινώς αποδεκτή ταξινόμηση με την τάξη Μονήρη ήταν το σύστημα ταξινόμησης πέντε βασιλείων που καθόρισε ο Ρόμπερτ Γουίτακερ το 1969.

Σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης των τριών τομέων, το οποίο εισήχθη από τον Καρλ Βόιζε το 1977 και αντικατοπτρίζει την εξελικτική ιστορία της ζωής, οι οργανισμοί που βρίσκονται στο βασίλειο Μονήρη έχουν χωριστεί σε δύο τομείς, τα Αρχαία και τα Βακτήρια (με τα Ευκάρεια ως τον τρίτο τομέα). Επιπλέον, η ταξινόμηση Μονήρη είναι παραφυλετική (δεν περιλαμβάνει όλους τους απογόνους του πιο πρόσφατου κοινού προγόνου τους), καθώς τα Αρχαία και Ευκάρια πιστεύεται ότι είναι πιο στενά συνδεδεμένα από ότι είναι τα Βακτήρια. Ο όρος "μονηριανά" είναι το ανεπίσημο όνομα των μελών αυτής της ομάδας και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μερικές φορές για να δηλώσει ένα μέλος του κάθε τομέα.[1]

Τα περισσότερα βακτήρια ταξινομήθηκαν ως μονήρη. Ωστόσο, τα κυανοβακτήρια (που συχνά ονομάζονται μπλε-πράσινα φύκια) ταξινομήθηκαν αρχικά κάτω από τα φυτά, λόγω της ικανότητάς τους να φωτοσυνθέτουν.

  1. «Moneran», Encyclopædia Britannica, 2018-02-01, http://www.britannica.com/EBchecked/topic/389114/moneran, ανακτήθηκε στις 2018-11-13