Το μπεγλέρι είναι μικρό παιχνίδι δεξιοτήτων το οποίο αποτελείται από ένα ή περισσότερα σφαιρίδια σε κάθε άκρο μιας μικρής χορδής ή αλυσίδας. Μπορεί να γυριστεί και να περιστραφεί γύρω από τα δάχτυλα με σκοπό την εκτέλεση κόλπων. Το μπεγλέρι προέρχεται από την Ελλάδα και από το κομπολόι, όργανο το οποίο συχνά χρησιμοποιείται ως ασχολία για να περάσει ο χρόνος ή για να είναι τα χέρια απασχολημένα. Ενώ τα κομπολόγια έχουν σφαιρίδια που σχηματίζουν κλειστό κύκλο, τα σφαιρίδια του μπεγλεριού σπειρώνονται σε ανοιχτό κλώνο, συνήθως σε συμμετρικό σχηματισμό, με ίση στάθμιση και στα δύο άκρα.[1] Τα μπεγλέρια έχουν σε πολλές μορφές, αποτελούμενες από ημιπολύτιμες πέτρες ή μεταλλικές χάντρες. Ακόμα, φτιάχνονται από κεχριμπάρι, κέρατο, κόκαλο, ελεφαντόδοντο, φατουράν, ξύλο, μηλοκόραλλο, γιούσουρι (μαύρο κοράλλι), τεχνητή ρητίνη, μοσχοκάρυδο και άλλα αρωματικά, σούντουρους, και πολλά άλλα. Μπορούν να έχουν παρόμοια μορφή με το κρουστό όργανο κασάκα, αλλά είναι πολύ μικρότερο ως προς το μέγεθος.
Ιστορικά, το μπεγλέρι συνδέθηκε με την Ελληνική υποκουλτούρα του μάγκα, και το ρεμπέτικο, το οποίο ήταν δημοφιλές μέχρι τη δεκαετία του 1960. Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα του μπεγλεριού εκτός της Ελλάδας έχει αυξηθεί, ως παιχνίδι δεξιοτήτων και καθημερινό στοιχείο μεταφοράς.[2] Αυτό έχει οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των σχεδίων και στυλ του μπεγλεριού, χρησιμοποιώντας κάθε είδος σύγχρονων υλικών. Η πρόσφατη άνοδος του ενδιαφέροντος μεταξύ των συλλεκτών και των φίλων των παιχνιδιών δεξιοτήτων χρονολογείται τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν άρχισε να κερδίζει δημοτικότητα στους κύκλους των χομπιστών. Καθώς η δημοτικότητα του παιχνιδιού αυξήθηκε στα διαδικτυακά φόρουμ και κοινωνικά μέσα, άρχισαν να εμφανίζονται διαφορετικά στυλ παιχνιδιού. Έχει αναπτυχθεί ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών μορφών παιχνιδιού και κατηγοριών κόλπων, πολλά από τα οποία μπορούν να εκτελεστούν μόνο με σχετικά μακρόστενα μπεγλέρια, που ονομάζεται "μακριά παιχνίδια" από άτομα που είναι φίλοι του είδους.
Λόγω της φύσης του παιχνιδιού, το μπεγλέρι έχει μετατοπιστεί από τις παραδοσιακές περίτεχνες χάντρες σε απλούστερες χάντρες προσανατολισμένες στην απόδοση. Δύο συνηθισμένοι τύποι μπεγλεριού είναι οι "χάντρες με πυγμή μαϊμούς", κατασκευασμένες από παράχορδα, καθώς και οι συμπαγείς χάντρες, οι οποίες μπορούν να κατασκευαστούν από μέταλλο (αργίλιο, χάλυβας, τιτάνιος), ακρυλική ρητίνη, Ντελρίν, ή ξύλο.[3] Ο πρώτος τύπος κατασκευάζονται συνήθως από άτομα που αρχίζουν να ασκούν "σφεντόνα" (ο κοινός όρος για την χειραγώγηση του μπεγλεριού). Οι χάντρες στερεού τύπου αυξάνουν την δημοτικότητα τους. Υπάρχουν μερικές εταιρείες οι οποίες αναπτύσσουν χάντρες με νέες γεωμετρικές διαστάσεις, βασισμένες στα σχόλια από τους καταναλωτές.