Νικολά Γκρουνιτσκί

Νίκολας Γκρουνίτσκι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Nicolas Grunitzky (Γαλλικά)
Γέννηση5  Απριλίου 1913[1][2][3]
Ατακπαμέ[4]
Θάνατος27  Σεπτεμβρίου 1969[1][2][3]
Παρίσι
Αιτία θανάτουτροχαίο ατύχημα
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
Τόπος ταφήςΤόγκο
Χώρα πολιτογράφησηςΤόγκο
Γαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΓαλλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
ΣπουδέςÉcole spéciale des travaux publics, du bâtiment et de l'industrie
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαTogolese Party of Progress
Οικογένεια
ΓονείςHarry Grunitzky[5]
ΑδέλφιαDina Grunitzky
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης (1951–1958, Τόγκο, Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας)
Πρόεδρος της Δημοκρατίας (1963–1967, Τόγκο)
President of Togo
Prime Minister
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νικολά Γκρουνιτσκί (Nicolas Grunitzky, 5 Απριλίου 1913 -27 Σεπτεμβρίου 1969) ήταν αρχηγός κράτους και πρόεδρος του Τόγκο από το 1963 ως το 1967. Υπήρξε πρωθυπουργός από το 1956 ως το 1958 υπό το σύστημα loi cadre της γαλλικής αποικιοκρατίας, με βάση το οποίο συστάθηκε περιορισμένη "εθνική" κυβέρνηση στις κτήσεις της. Ο πολιτικός του αντίπαλος Σιλβάνους Ολίμπιο εξελέγη πρόεδρος του Τόγκο το 1958, όταν η χώρα ήταν ακόμα υπό γαλλική διοίκηση. Εξελέγη πρώτος πρόεδρος του ανεξάρτητου Τόγκο το 1960. Έπειτα από το πραξικόπημα του 1963 κατά το οποίο σκοτώθηκε ο Ολίμπιο, ο Γκρουνιτσκί επιλέχθηκε από τη στρατιωτική επιτροπή των πραξικοπηματιών για το αξίωμα του 2ου πρόεδρου του Τόγκο.

Γεννήθηκε στην πόλη Ατακπαμέ από Γερμανό πατέρα πολωνικής καταγωγής και Τογκολέζα μητέρα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Παρίσι και υπηρέτησε στη δημόσια διοίκηση προτού ιδρύσει τη δική του εταιρεία. Ήταν γενικός γραμματέας του Τογκολέζικου Κόμματος για την Πρόοδο (Parti togolais du progrès) και εξελέγη μέλος του Κοινοβουλίου του Τόγκο το 1951. Ο Γκρουνιτσκί υπηρέτησε επίσης στη γαλλική εθνοσυνέλευση την περίοδο από το 1951 ως το 1958. Ήταν πρωθυπουργός από τις 12 Σεπτεμβρίου 1956 αλλά ανατράπηκε στις 16 Μαΐου 1958 και εξορίστηκε.

Ο Γκρουνιτσκί διορίστηκε πρόεδρος από την "επιτροπή της εξέγερσης" με αρχηγό τον Εμανουέλ Μποτζολέ έπειτα από το στρατιωτικό πραξικόπημα που τερματίστηκε με τη δολοφονία του προέδρου Σιλβάνους Ολίμπιο (και γαμπρό του Γκρουνιτσκί). Ήταν το πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Δυτική Αφρική μετά την ανεξαρτησία, και οργανώθηκε από ομάδα στρατιωτών υπό τη διεύθυνση του Λοχαγού Γκνασινγκμπέ Εγιαντεμά. Ο Γκρουνιτσκί επεχείρησε να ενοποιήσει τη χώρα με το να συμπεριλάβει αρκετά πολιτικά κόμματα στην κυβέρνησή του. Ωστόσο, ανατράπηκε σε αναίμακτο στρατιωτικό πραξικόπημα του οποίου ηγήθηκε ο Εγιαντεμά και στάλθηκε στην εξορία στο Παρίσι.

Τραυματίστηκε σε αυτοκινητικό ατύχημα στην Ακτή Ελεφαντοστού και πέθανε από επιπλοκές, σε νοσοκομείο της γαλλικής πρωτεύουσας το 1969.