Παρενδυσία

Παρενδυσία[1] ή Cross-dressing είναι μία δράση κατά την οποία ένα άτομο φοράει ρούχα και άλλα αξεσουάρ που σχετίζονται κοινώς με το αντίθετο φύλο σε μία συγκεκριμένη κοινωνία.[2] Το cross-dressing χρησιμοποιείται για σκοπούς μεταμφίεσης, άνεσης και αυτοπραγμάτωσης στη σύγχρονη εποχή και κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

Σχεδόν κάθε ανθρώπινη κοινωνία μέσα στην ιστορία προσδοκούσε νόρμες για κάθε φύλο σχετικά με το ύφος, το χρώμα και τον τύπο ενδυμασίας που θα φορούσε, και τοιουτοτρόπως οι περισσότερες κοινωνίες έθεσαν μία σειρά από κατευθυντήριες γραμμές, απόψεις ή ακόμα και νόμους που ορίζουν τον τύπο ντυσίματος που είναι πιο κατάλληλος για το κάθε φύλο.[εκκρεμεί παραπομπή]

Ο όρος cross-dressing υποδηλώνει μία πράξη ή συμπεριφορά χωρίς να αναφέρεται ή να υπαινίσσεται συγκεκριμένες αιτίες για αυτή τη συμπεριφορά. Υπάρχει συχνά η αντίληψη ότι η έννοια έχει άμεση σχέση με τρανς συμπεριφορές ή σεξουαλικές, φετιχιστικές ή ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές[εκκρεμεί παραπομπή], αλλά ο όρος από μόνος του δεν υποδηλώνει κανένα κίνητρο και δεν είναι συνώνυμος με την ταυτότητα φύλου.

Όταν η παρενδυσία διαπράττεται για ερωτικούς σκοπούς για μια περίοδο άνω των έξι μηνών και προκαλεί επίσης σημαντική θλίψη και βλάβη, η συμπεριφορά θεωρείται ψυχική διαταραχή στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών και εφαρμόζεται η ψυχιατρική διάγνωση "Παρενδυσιακός φετιχισμός" ή "Τρανσβεστικός φετιχισμός".[3]

Ο Magnus Hirschfeld επινόησε τη λέξη τρανσβεστισμό (αγγλ. transvestism) (από το λατινικό trans- (απέναντι) και vestitus (ενδεδυμένος)) για να αναφερθεί στο σεξουαλικό ενδιαφέρον της παρενδυσίας.[4] Το χρησιμοποίησε για να περιγράψει τα άτομα που ως συνήθεια και οικειοθελώς φορούσαν ρούχα του αντίθετου φύλου. Η ομάδα τραβεστί του Hirschfeld αποτελούνταν από ετεροφυλόφιλους, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και ασεξουαλικούς άνδρες και γυναίκες.[5]

Μετά από όλες τις αλλαγές που έλαβαν χώρα τη δεκαετία του 1970, μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων έμεινε χωρίς κάποια λέξη για να περιγράψει τον εαυτό τους: οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες που φορούσαν παραδοσιακά γυναικεία ρούχα. Η ομάδα δεν ήταν ευχαριστημένοι με τον όρο "τραβεστί", οπότε και επινοήθηκε ο όρος "cross-dresser"[6] Όπως και με τον όρο τραβεστί, για τα τρανς άτομα ο όρος cross-dresser είναι υποτιμητικός.

  1. Παρενδυσία: Τι είναι και πού οφείλεται
  2. "cross-dress." The American Heritage Dictionary of the English Language, Fourth Edition. Houghton Mifflin Company, 2004.
  3. «DSM-V» (PDF). The DSM Diagnostic Criteria for Transvestic Fetishism. American Psychiatric Association. 2009. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2013. 
  4. Hirschfeld, Magnus: Die Transvestiten. Berlin 1910: Alfred Pulvermacher
    Hirschfeld, Magnus. (1910/1991). Transvestites: The erotic drive to cross dress. (M. A. Lombardi-Nash, Trans.) Buffalo, NY: Prometheus Books.
  5. Hirschfeld, Magnus. Geschlechtsverirrungen, 10th Ed. 1992, page 142 ff.
  6. Bullough, Vern L. Cross Dressing, Sex, and Gender. University of Pennsylvania Press, 1993. ISBN 0812214315