Ο πόλεμος του βασιλιά Γουλιέλμου (1688-97, επίσης γνωστός ως δεύτερος ινδιανικός πόλεμος ή πρώτος διαποικιακός πόλεμος (γαλλικά: première guerre intercoloniale) αποτελούσε το βορειοαμερικανικό θέατρο των επιχειρήσεων του εννεαετούς πολέμου (1688-97, επίσης γνωστού ως πολέμου της Μεγάλης Συμμαχίας ή πολέμου του Συνδέσμου του Άουγκσμπουργκ). Ήταν ο πρώτος από τους έξι αποικιακούς πολέμους (δείτε τους τέσσερις γαλλικούς και ινδιάνικους πολέμους, τον πόλεμο του πατρός Ρέιλ και τον πόλεμο του πατρός Λε Λουτρ) που διεξήχθησαν μεταξύ της Νέας Γαλλίας και της Νέας Αγγλίας μαζί με τους αντίστοιχoυς εγγενείς συμμάχους τους πριν η Γαλλία παραχωρήσει τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές της στη Βόρεια Αμερική, ανατολικά του ποταμού Μισσισσιππή το 1763.
Για τον πόλεμο του βασιλιά Γουλιέλμου, ούτε η Αγγλία ούτε η Γαλλία σκέφτηκαν να αποδυναμώσουν τη θέση τους στην Ευρώπη για να υποστηρίξουν την πολεμική προσπάθεια στη Βόρεια Αμερική.[1] Η Νέα Γαλλία και η Συνομοσπονδία Γουαμπανάκι ήταν σε θέση να ανατρέψουν την επέκταση της Νέας Αγγλίας στην Ακαδία, ενώ το σύνορο της Νέας Γαλλίας ορίστηκε ως ο ποταμός Κένεμπεκ στο νότιο Μέιν.[2]:27 [3][4] Σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Ράισβαϊκ του 1697 που τερμάτισε τον εννεαετή πόλεμο, τα όρια και τα φυλάκια της Νέας Γαλλίας, της Νέας Αγγλίας και της Νέας Υόρκης παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα.
Ο πόλεμος προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι συνθήκες και οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο τέλος του πολέμου του βασιλιά Φίλιππου (1675-1678).[5] Επιπλέον, οι Άγγλοι ανησυχούσαν ότι οι Ινδιάνοι θα λάμβαναν γαλλική ή ίσως ολλανδική βοήθεια. Οι Ινδιάνοι επέδραμαν στους Άγγλους και στους φόβους τους, κάνοντάς το να φαίνεται σαν να ήταν με τους Γάλλους. Οι Γάλλοι επέδραμαν επίσης, καθώς πίστευαν ότι οι Ινδιάνοι συνεργάζονταν με τους Άγγλους. Αυτά τα περιστατικά, εκτός από το γεγονός ότι οι Άγγλοι έβλεπαν τους Ινδιάνους ως υποκείμενα τους, παρά την απροθυμία των Ινδιάνων να υποταχθούν, οδήγησαν τελικά σε δύο συγκρούσεις, μεταξύ των οποίων ο πόλεμος του βασιλιά Γουλιέλμου.