Ρήσος (τραγωδία)

Ρήσος
Ῥῆσος
ΣυγγραφέαςΕυριπίδης
Πρωτότυπος τίτλοςῬῆσος
ΡόλοιΡήσος, Έκτορας, Αινείας, Δόλωνας, Οδυσσέας, Διομήδης, Πάρις και Αθηνά
Γλώσσα πρωτότυπουαρχαία ελληνικά
ΕίδοςΤραγωδία
Διαδραματίζεται στο/ηΤροία

Ο Ρήσος είναι τίτλος τραγωδίας του Ευριπίδη.

Η πατρότητα του έργου αμφισβητείται από πολλούς ειδικούς ήδη απο την αρχαιότητα[1][2]. Το έργο θεωρείται πολύ μεταγενέστερο και λόγω του τρόπου γραφής και αισθητικής του[3] και λόγω των ιδιομορφιών του (μοιάζει με χρονικογράφημα).

Μια πρόσφατη θεωρία είναι ότι ο Ρήσος είναι έργο αγνώστου συγγραφέα στην αυλή του Φίλιππου Β΄ της Μακεδονίας ή του Μεγάλου Αλέξανδρου στο τέλος του 4ου αιώνα ΠΚΕ.[4]

Το έργο αυτό ανάγεται στην ραψωδία Κ' της Ιλιάδας (Δολώνια).

Ξεκινάει με την είσοδο του χορού, που αποτελείται από Τρώες στρατιώτες, οι οποίοι πληροφορούν τον Έκτορα πως οι Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην σκηνή του Αγαμέμνονα. Αποφασισμένος να τους επιτεθεί, αναχαιτίζεται από τον Αινεία, και στέλνει τον Δόλωνα ώστε να τους κατασκοπεύσει. Ένας βοσκός αναγγέλει την άφιξη του Ρήσου, ο οποίος υπόσχεται στον Έκτορα την νίκη των Τρώων και πως θα πολιορκήσει την Ελλάδα ως αντίποινα. Αφού αποχωρήσουν ο Ρήσος και ο Έκτορας, αποχωρεί και ο χορός. Οι Οδυσσέας και Διομήδης, πληροφορούνται από την Αθηνά την άφιξη του Ρήσου και τον δολοφονούν, ενώ η Αθήνα, παίρνοντας την μορφή της Αφροδίτης, ξεγελάει τον Πάρη, ο οποίος έρχεται να πληροφορήσει τον αδερφό του, επειδή μπήκαν Έλληνες στο στρατόπεδο . Ο χορός επιστρέφει, και ο Ηνίοχος του Ρήσου αναγγέλει τον θάνατο του, ενώ η Μούσα μητέρα του, θρηνεί τον γιο της.

Την τραγωδία αυτή απομιμήθηκε αργότερα ο Ρωμαίος Λούκιος Άττιος και έγραψε το δράμα Nyctegersia («Νυκτεγερσία»).

  1. B. M. W. Knox, "Minor Tragedians", pp. 87–93, in P. E. Easterling & B. M. W. Knox (eds.), The Cambridge History of Classical Literature, vol. I: Greek Literature, CUP, Cambridge, 1989, pp. 90–91.
  2. «Internet History Sourcebooks Project: Ancient History». sourcebooks.fordham.edu. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2023. 
  3. Ritchie, William (3 Ιανουαρίου 1964). The Authenticity of the Rhesus of Euripides. CUP Archive. ISBN 978-0-521-06093-6. 
  4. Liapis, Vayos (2009). «Rhesus revisited: the Case for a Fourth-Century Macedonian Context». The Journal of Hellenic Studies 129: 71–88. doi:10.1017/S0075426900002974. ISSN 0075-4269. https://www.academia.edu/347980.