Σαιντ Τζέιμς Παρκ

Συντεταγμένες: 51°30′6″N 0°7′55″W / 51.50167°N 0.13194°W / 51.50167; -0.13194

Το Green Park και το St. James's Park περίπου το 1833

Το Σαιντ Τζέιμς Παρκ (St. James's Park) είναι το αρχαιότερο βασιλικό πάρκο στο Λονδίνο. [1] Έχει έκταση 23 εκτάρια και βρίσκεται στην πόλη Γουεστμίνστερ, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Η θέση του είναι στο νοτιότατο άκρο της περιοχής Σαιντ Τζέιμς (Αγίου Ιακώβου), η οποία έλαβε το όνομά της από το λεπροκομείο που αφιερώθηκε στη μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Λες.

Το εν λόγω πάρκο συνορεύει με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στα δυτικά, το The Mall και το Ανάκτορο Σαιντ Τζέιμς στα βόρεια, με την οδό Χορς Γκαρντς (Horse Guards) στα ανατολικά και με το Μπέρντκεϊτζ Γουόκ (Birdcage Walk) στα νότια. Στο πάρκο βρίσκεται μια μικρή λίμνη με το όνομα St. James's Park Lake, με δύο νησιά, το Νησί της Πάπιας (Duck Island), που έλαβε την ονομασία του από τη συλλογή πάπιας που έχει και το Δυτικό Νησί (West Island). Μια γέφυρα διασχίζει τη λίμνη και επιτρέπει στον επισκέπτη να δει τη δυτική πλευρά του Παλατιού του Μπάκιγχαμ, πλαισιωμένου από δέντρα και σιντριβάνια, όπως και να δει το κυρίως κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών (Foreign and Commonwealth Office) από τα ανατολικά.

Το Σαιντ Τζέιμς αποτελεί το ανατολικότερο πάρκο σε μια αλυσίδα από πάρκα, που συμπεριλαμβάνει το Γκριν Παρκ , το Χάιντ Παρκ και τους Κήπους του Κένσινγκτον. Οι κοντινότεροι σταθμοί του μετρό είναι του Σαιντ Τζέιμς Παρκ, της Βικτόρια και του Γουεστμίνστερ.

Το 1532, ο Βασιλιάς Ερρίκος Η΄ αγόρασε μία ελώδη περιοχή στην οποία γίνονταν συχνά πλημμύρες. Η περιοχή αυτή βρισκόταν στα δυτικά του Παλατιού του Γιορκ, που είχε πρόσφατα αποκτηθεί από τον Ερρίκο, μέσω του καρδιναλίου του Ουόλσεϊ. Έπειτα από την ανάρρηση του Ιακώβου Α΄ στο θρόνο, το 1603, ο Βασιλιάς διέταξε να αποξηρανθεί και να ανακηρυχθεί φυσικό μνημείο το πάρκο, ενώ φύλαγε και διάφορα εξωτικά ζώα μέσα σε αυτό, όπως καμήλες, κροκόδειλους, έναν ελέφαντα και πολλά εξωτικά πτηνά.

Στη διάρκεια της εξορίας του Καρόλου Β΄ στη Γαλλία, ο νεαρός βασιλιάς εντυπωσιάστηκε από τους περίφημους κήπους των γαλλικών βασιλικών ανακτόρων. Έτσι, μόλις έγινε βασιλιάς, επανασχεδίασε το πάρκο, πιθανότατα με τη βοήθεια του Γάλλου Αντρέ Μογιέ. Τότε δημιουργήθηκε μεταξύ άλλων ένα κανάλι 775 Χ 38 μέτρων, το οποίο φαίνεται στο παλιό σχέδιο που εικονίζεται στα δεξιά. Ο Κάρολος Β΄ άνοιξε το πάρκο για το κοινό και χρησιμοποίησε την περιοχή για να ψυχαγωγεί τους καλεσμένους του και τις μετρέσες του. Το πάρκο έγινε γνωστό για κάποιο χρονικό διάστημα ως σημείο συνάντησης για εκφυλιστικές πράξεις, για τις οποίες ο Τζον Ουίλμοτ, 2ος κόμης του Ρότσεστερ έγραψε το ποίημα A Ramble in St. James's Park.

Το 18ο αιώνα έγιναν εκ νέου αλλαγές στο πάρκο. Το 1761 η Βασιλική Οικογένεια αγόρασε το Μπάκιγχαμ Χάουζ (Buckingham House) το οποίο ονομάζεται σήμερα Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Το 1826-27 έγιναν νέες αλλαγές στο πάρκο και ο αντιβασιλέας, πρίγκιπας Γεώργιος, μετέπειτα βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ της Αγγλίας, μετέτρεψε το κανάλι σε λίμνη με φυσικό σχήμα, υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Τζον Νας. Την ίδια στιγμή, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ επεκτάθηκε και έλαβε τη σημερινή του μορφή.

  1. «St. James's Park - Ιστορία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]