Σεξουαλική συμπεριφορά των ζώων

Ζευγάρωμα μαγκουστών

Η σεξουαλική συμπεριφορά των ζώων λαμβάνει πολλές διαφορετικές μορφές, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η ομοφυλοφιλία. Κοινά συστήματα με κίνητρο το ζευγάρωμα ή την αναπαραγωγή περιλαμβάνουν τη μονογαμία, την πολυγυνία, την πολυανδρία και την πολυγαμία. Άλλη σεξουαλική συμπεριφορά μπορεί να είναι με αναπαραγωγικά κίνητρα (π.χ. σεξ προφανώς λόγω εξαναγκασμού και περιστασιακής σεξουαλικής συμπεριφοράς) ή μη αναπαραγωγικά κίνητρα (π.χ. σεξ μεταξύ ειδών, σεξουαλική διέγερση από αντικείμενα ή μέρη, σεξ με νεκρά ζώα, ομοφυλοφιλική σεξουαλική συμπεριφορά και αμφιφυλοφιλική σεξουαλική συμπεριφορά).

Όταν η σεξουαλική συμπεριφορά των ζώων έχει αναπαραγωγικά κίνητρα, συχνά ονομάζεται ζευγάρωμα ή συνουσία· για τα περισσότερα μη ανθρώπινα θηλαστικά, το ζευγάρωμα και η συνουσία εμφανίζονται στον οίστρο (η πιο γόνιμη περίοδος στον αναπαραγωγικό κύκλο των θηλυκών θηλαστικών), γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς γονιμοποίησης.[1][2] Ορισμένες σεξουαλικές συμπεριφορές των ζώων περιλαμβάνουν ανταγωνισμό, μερικές φορές μάχες, μεταξύ πολλαπλών αρσενικών. Τα θηλυκά συχνά επιλέγουν αρσενικά για ζευγάρωμα μόνο αν φαίνονται ισχυρά και που μπορούν να προστατεύουν τους εαυτούς τους. Το αρσενικό που κερδίζει μια μάχη μπορεί επίσης να έχει την ευκαιρία να ζευγαρώσει με μεγαλύτερο αριθμό θηλυκών και συνεπώς θα μεταδώσει τα γονίδιά του στους απογόνους του.[3]

Ιστορικά, υπήρχε η πεποίθηση ότι μόνο οι άνθρωποι και ένας μικρός αριθμός άλλων ειδών ασκούσαν σεξουαλικές πράξεις χωρίς να γίνονται για αναπαραγωγή και ότι η σεξουαλικότητα των ζώων ήταν ενστικτώδης και μια απλή συμπεριφορά «διέγερσης-απόκρισης». Ωστόσο, εκτός από τις ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές, μια ποικιλία ειδών αυνανίζεται και μπορεί να χρησιμοποιήσει αντικείμενα ως εργαλεία για να τα βοηθήσει να το κάνουν αυτό. Η σεξουαλική συμπεριφορά μπορεί να συνδέεται περισσότερο με την καθιέρωση και τη διατήρηση σύνθετων κοινωνικών δεσμών δια μέσου ενός πληθυσμού που υποστηρίζει την επιτυχία του με μη αναπαραγωγικούς τρόπους. Τόσο η αναπαραγωγική όσο και η μη αναπαραγωγική συμπεριφορά μπορούν να συσχετιστούν με εκφράσεις κυριαρχίας απέναντι σε κάποιο άλλο ζώο ή επιβίωσης σε μια έντονη κατάσταση (όπως σεξ λόγω εξαναγκασμού).