Οι Shukuba(ιαπωνικά: 宿場) ήταν ταχυδρομικοί σταθμοί κατά την περίοδο Έντο στην Ιαπωνία, γενικά βρίσκονταν πάνω σε κάποια από τους Πέντε Δρόμους του Έντο ή σε κάποια διακλάδωσή τους. Καλούνταν, επίσης, και shuku-eki (宿駅). Αυτοί οι ταχυδρομικοί σταθμοί (ή "ταχυδρομικές πόλεις") ήταν τοποθεσίες, όπου ταξιδιώτες μπορούσαν να σταματήσουν για να ξεκουραστούν κατά το ταξίδι του σε όλη την επικράτεια.[1] Δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με τις πολιτικές για την μεταφορά αγαθών με χρήση αλόγου, που αναπτύχθηκαν κατά τις περιόδους Νάρα και Χεϊάν.
Αυτοί οι ταχυδρομικοί σταθμοί πρωτοδημιουργήθηκαν από τον Τοκουγκάβα Ιεγιάσου αμέσως μετά το τέλος της Μάχης της Σεκιγκαχάρα. Οι πρώτοι ταχυδρομικοί σταθμοί αναπτύχθηκαν καθόλο το μήκος του δρόμου Τοκάιντο (και στη συνέχεια ακολούθησε η δημιουργία σταθμών πάνω στον Νακασέντο και τους υπόλοιπους δρόμους ). Το 1601, χτίζεται ο πρώτος σταθμός του Τοκάιντο από τους συνολικά πενήντα τρεις σταθμούς , όπου απλωνόταν από το Σινιγκάβα-τζούκου στο Έντο μέχρι το Ότσου-τζούκου στην Επαρχία Όμι. Δεν χτίστηκαν όλοι οι ταχυδρομικοί σταθμοί την ίδια περίοδο, αλλά ο τελευταίος χτίστηκε το 1624.
Τα καταλύματα των ταχυδρομικών σταθμών δημιουργήθηκαν για χρήση από τις δημόσιες αρχές, και όταν δεν υπήρχαν αρκετά καταλύματα, χρησιμοποιήθηκαν και οι κοντικές πόλεις. Οι τόγια, τα χοντζίν και τα υπό-χοντζίν των ταχυδρομικών σταθμών κρατούνταν όλα για τις δημόσιες αρχές. Ήταν δύσκολο να λάβει κανένας κέρδος ως ιδιοκτήτης αυτών των χώρων, αλλά ο Σόγκουν παρείχε βοήθεια με τη μορφή διαφόρων αδειών, όπως συλλογής ρυζιού και απλού δανεισμού χρημάτων, επιτρέποντας στα καταστήματα να παραμείνουν ανοιχτά. Τα χατάγκο, τα καταστήματα λιανικής πώλησης, τα τσαγερία, κ.α., που σχεδιάστηκαν για τους γενικούς ταξιδευτές, μπορούσαν να αποφέρουν κέρδη. Τα Άι νο Σούκου ήταν ενδιάμεσοι ταχυδρομικοί σταθμοί, και παρόλο που ήταν ανεπίσημοι σταθμοί ανάπαυσης, είχαν πολλές από τις εγκαταστάσεις των σουκούμπα.
Γενικά, με την έναρξη της Μεϊτζί περιόδου, ήρθε και η εξάπλωση του σιδηρόδρομου ως μεταφορικό μέσο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ταξιδευτών που επισκέπτονταν αυτούς τους ταχυδρομικούς σταθμούς να μειωθεί αρκετά, καθώς επίσης και η ευπορία των σταθμών.
Πολλά σουκούμπα διατηρούνται ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Συχνά είναι θέμα της τέχνης Ουκίοέ, όπως στο Οι Πενήντα Τρεις Σταθμοί του Τοκάιντο του Χιροσίτζε.