Dumping

To Ντάμπινγκ (αγγλ.: Dumping), ή αλλιώς "πώληση με ζημία"[1] ή αλλιώς "αθέμιτος ανταγωνισμός" αναφέρεται στην πρακτική της πώλησης προϊόντων κάτω από την κανονική τιμή της αγοράς ή σε τιμές κατώτερες του κόστους παραγωγής, με σκοπό την εξάλειψη του ανταγωνισμού και την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία μιας επιχείρησης σε μια αγορά.[2] Η λέξη χρησιμοποιείται γενικά μόνο στο πλαίσιο των νόμων του διεθνούς εμπορίου, όπου ντάμπινγκ ορίζεται ως η πρακτική σύμφωνα με την οποία μια εταιρεία ορίζει χαμηλότερη τιμή για τα εξαγώμενα εμπορεύματα από ό,τι το κόστος παραγωγής των εκάστοτε προϊόντων στην χώρα που εισάγει, με αποτέλεσμα να εξουδετερώσει τον ανταγωνισμό στην τοπική αγορά.

Ο όρος έχει ξεκάθαρα αρνητική χροιά, αλλά οι υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς βλέπουν την πώληση με ζημία ως κάτι ωφέλιμο για τους καταναλωτές και πιστεύουν ότι οι μηχανισμοί προστατευτισμού έχουν πιο αρνητικές συνέπειες συγκριτικά. [εκκρεμεί παραπομπή]Συνδικαλιστές και άλλοι υπέρμαχοι των εργαζομένων, ωστόσο, πιστεύουν ότι η προστασία των επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο και των καταχρηστικών πρακτικών τους, όπως το ντάμπινγκ, τις βοηθά να συνέλθουν και να αποφύγουν τις σοβαρές συνέπειες του ελεύθερου εμπορίου που προκύπτουν από τον ανελέητο ανταγωνισμό μεταξύ των οικονομιών που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) το ντάμπινγκ είναι κατακριτέο (αλλά όχι απαγορευμένο) όταν προκαλεί ή απειλεί να προκαλέσει σοβαρή ζημία σε έναν εγχώριο κλάδο παραγωγής στη χώρα εισαγωγής.[3]

Η σποραδική πώληση με ζημία είναι μια περιστασιακή διαφοροποίηση των τιμών που προκαλείται από την ύπαρξη πλεονασμάτων στην παραγωγή μιας εγχώριας αγοράς, ώστε ο παραγωγός, προκειμένου να μην διαταράξει την εγχώρια αγορά, και με τη σειρά του να αποφύγει το συνεπαγόμενο οικονομικό κόστος, κατευθύνει αυτό το πλεόνασμα στη διεθνή αγορά σε τιμή κάτω του κόστους. Αυτό το είδος του ντάμπινγκ αυξάνει την ευημερία της χώρας εισαγωγής.

Χαρακτηρίζεται ως αθέμιτη πρακτική ανταγωνισμού και ως η πιο επιβλαβής μέθοδος πώλησης με ζημία. Αποτελείται από την πώληση εκ μέρους του εξαγωγέα της παραγωγής στην εξωτερική αγορά, δημιουργώντας έτσι ζημία, αλλά αποκτώντας παράλληλα πρόσβαση στην αγορά και εξαλείφοντας τους ανταγωνιστές. Στη συνέχεια αυξάνει την τιμή για να αποσβέσει τη ζημία και να δημιουργήσει κέρδος μέσω του μονοπωλίου. Με λίγα λόγια, το ντάμπινγκ οδηγεί σε απώλεια αρχικά, όμως ελπίζει να κερδίσει αντ'αυτού μακροπρόθεσμα οφέλη.

Κίνητρα και επιπτώσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρακτική αυτή είναι προφανώς επιζήμια για την εταιρεία, διότι στην αρχή, για κάθε πώληση, παράγει μια οικονομική απώλεια για την ίδια.

Ωστόσο, το ντάμπινγκ συνεπάγεται ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ίδια αγορά δεν δύνανται να ανταγωνιστούν στην τιμή και στην ποιότητα των εν λόγω προϊόντων, και αργά ή γρήγορα ο ανταγωνισμός εξαλείφεται. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία κερδίζει τον έλεγχο μιας αγοράς

Από την άλλη, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις θέτουν επιδοτήσεις για τις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων σε μια ορισμένη ξένη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι οικονομικά αποδοτικό για τις εταιρείες να εξάγουν το προϊόν σε τιμή κάτω του κόστους.

Η παρουσία του προϊόντος σε χαμηλές τιμές, αρχικά έχει ευεργετική επίδραση για τους αγοραστές της χώρας εισαγωγής. Ωστόσο, η εταιρεία, ανάλογα με τη δομή της αγοράς, μπορεί να εξαλείψει τον ανταγωνισμό, οδηγώντας έτσι σε μια μονοπωλιακή κατάσταση που μπορεί εκμεταλλευτεί προς όφελος του. Εκτός αυτού, πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη ο τυχών αντίκτυπος στην τοπική παραγωγή, η οποία επίσης υποφέρει από τέτοιες πρακτικές

Το αντι-ντάμπινγκ' θεωρείται ως ένα εργαλείο προστατευτισμού στο πλαίσιο του διεθνούς εμπορίου για την τοπική βιομηχανία, καθιστώντας δυνατό σε πολλές περιπτώσεις ότι η τοπική οικονομία μπορεί να σταθεί στα πόδια της όταν βρίσκεται αντιμέτωπη σε μια διεθνή κρίση.

  1. . http://www.fundeu.es/recomendacion/dumping/. 
  2. Real Academia Española, 2016. «dumping Diccionario de la lengua española (Edición del Tricentenario). Consultado el 4 de febrero de 2016.
  3. . ISBN 978-0-511-12392-4.  Missing or empty |title= (βοήθεια)