EIGRP

Το EIGRP (αρκτικόλεξο της φράσης Enhanced Interior Gateway Routing Protocol) είναι ένα πρωτόκολλο δρομολόγησης δικτύων υπολογιστών, αναπτυγμένο από την εταιρεία Cisco Systems, και βασισμένο στο παλιότερο πρωτοκόλλο IGRP (με το οποίο είναι προς τα πίσω συμβατό). Ανήκει στην κατηγορία των πρωτοκόλλων Διανύσματος απόστασης (Distance Vector), και είναι βελτιστοποιημένο αφ' ενός προς την ελαχιστοποίηση της αστάθειας που συμβαίνει όταν αλλάξει η τοπολογία ενός δικτύου, και αφ' ετέρου προς την βέλτιστη αξιοποίηση του εύρους ζώνης και και της επεργαστικής ισχύος του δρομολογητή. Οι περισσότερες από αυτές τις δυνατότητες αποτελούν μέρους του αλγόριθμου DUAL, ο οποίος αναπτύχθηκε από το ινστιτούτο SRI International. Ο αλγόριθμος DUAL εγγυάται την αποτροπή βρόχων στη δρομολόγηση, και την ταχεία εύρεση εναλλακτικών δρομολογίων, τηρώντας αναπληρωματικά δρομολόγια για κάθε δίκτυο.

Βασική λειτουργία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρωτόκολλο EIGRP ρυθμίζει την ανταλλαγή δρομολογίων, αφού πρώτα επιτευχθεί η άμεση γειτονία μεταξύ δύο τουλάχιστον router. Αυτή την γειτνίαση την αναπτύσσει μέσω των μηνυμάτων του Hello protocol, τα οποία ανταλλάζονται ανά τακτά διαστήματα που ορίζονται από τους χρόνους ανταλλαγής αυτών των πακέτων. Οι τεχνικές και οι πληροφορίες του IGRP ισχύουν κατά τη χρήση του EIGRP, αλλά η χρήση του EIGRP είναι πιο αποτελεσματική.

Τα δίκτυα υπολογιστών που διασυνδέονται με το πρωτόκολλο EIGRP είναι πιο αναπτυγμένα δομικά.

Οι διαφορές μεταξύ του EIGRP και του IGRP είναι:

  1. Συμβατικότητα
  2. Metric
  3. Hop Count
  4. Αναδόμηση του πρωτοκόλλου
  5. Route tagging

Έτσι λοιπόν μπορούμε να αναφέρουμε πιο αναλυτικά λίγα στοιχεία για τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των δυο πρωτοκόλλων.

  • Το EIGRP υποστηρίζει multiprotocols ενώ το IGRP όχι.Αυτή η λειτουργία στηρίζεται στο γεγονός ότι το EIGRP πρωτόκολλο δεν διακινεί τα πακέτα μέσω του TCP, αλλά μιας δικιάς του σουίτας του, την RTP.
  • Το metric του EIGRP έχει άμεση σχέση με το metric του IGRP και είναι 256 υποπολλαπλάσια του. Με αυτόν τον τρόπο η επικοινωνία μεταξύ των router που υποστηρίζουν EIGRP και αυτών που υποστηρίζουν IGRP είναι άμεση και ταχύτατη. Η παραπάνω σχέση που αναφέραμε πηγάζει από το γεγονός ότι το metric του EIGRP είναι 32bit long, ενώ του IGRP metric είναι 24bit long.
  • Το hot count του IGRP είναι 255 ενώ του EIGRP είναι 224. Αρκετά μεγάλος αριθμός που του δίνει την δυνατότητα να εφαρμόζεται και σε πολύ μεγάλα δίκτυα υπολογιστών.
  • Το EIGRP και το IGRP ανταλλάσσουν πληροφορίες όταν όμως η εφαρμόζονται πάνω στα ίδια Autonomous Systems (AS).
  • To EIGRP μαρκάρει όλους τους routers που μαθαίνει εξωτερικά από το Autonomοus System που ανήκει σαν external, ακόμα και τους IGRP router. Το IGRP δεν μπορεί να κάνει αυτόν τον διαχωρισμό. Έτσι λοιπόν κατά τη διαδικασία καταχώρησης των γνωστών router και Segment (περιοχές δικτύου) που κάνει στο routing table το EIGRP, μαρκάρει με το flag “D” όλους τους EIGRP Router, ενώ το flag “EX” τους external. Άρα μια καταχώρηση από το routing table της μορφής D EX 192.168.0.0 ..., σημαίνει ότι αυτός ο router είναι EIGRP και external.

Το EIGRP κάνει τις καταχωρήσεις για το υπόλοιπο δίκτυο και την δομή του, σε τρεις λίστες (tables).

  1. Neighbor Table
  2. Topology Table
  3. Routing Table

Τα tables αυτά, το πρωτόκολλο EIGRP τα καταχωρεί στην μνήμη RAM του router ώστε να μπορεί να έχει γρήγορη και άμεση πρόσβαση του σε αυτά.