Η στιγμιαία ανάφλεξη πυρκαγιάς, γνωστή διεθνώς με τον αγγλικό όρο flashover, είναι η σχεδόν ταυτόχρονη ανάφλεξη των περισσότερων άμεσα εκτεθειμένων εύφλεκτων υλικών σε κλειστό χώρο. Όταν ορισμένα οργανικά υλικά θερμαίνονται, υφίστανται θερμική διάσπαση και απελευθερώνουν εύφλεκτα αέρια. Το flashover συμβαίνει όταν η πλειοψηφία από τις εκτεθειμένες επιφάνειες σε ένα χώρο θερμένονται ως το σημείο αυτανάφλεξής τους και εκλύουν εύφλεκτα αέρια (βλ. επίσης σημείο ανάφλεξης). Το flashover εμφανίζεται συνήθως σε 500–600 °C για συνήθη καύσιμα, και ροή θερμότητας στο επίπεδο του δαπέδου 20 kilowatt ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ένα παράδειγμα flashover είναι ανάφλεξη ενός επίπλου σε ένα δωμάτιο. Η φωτιά που περιλαμβάνει το αρχικό έπιπλο μπορεί να παράγει ένα στρώμα ζεστού καπνού που απλώνεται σε όλη την οροφή του δωματίου. Το ζεστό έντονο στρώμα καπνού αναπτύσσεται σε βάθος, όπως οριοθετείται από τους τοίχους του δωματίου. Η ακτινοβολούμενη θερμότητα από αυτό το στρώμα θερμαίνει τις επιφάνειες των άμεσα εκτεθειμένων εύφλεκτων υλικών στο δωμάτιο, προκαλώντας τα να εκπέμπουν εύφλεκτα αέρια μέσω της πυρόλυσης. Όταν οι θερμοκρασίες των παραγόμενων αερίων γίνει αρκετά υψηλή, τα αέρια αυτά θα αναφλεχθούν σε όλη τους την έκταση.[1]
Η αρχική σουηδική ορολογία που σχετίζεται με τον όρο flashover έχει μεταβληθεί στις μεταφράσεις της, για να είναι σύμφωνη με τους ισχύοντες Ευρωπαϊκούς και Βορειοαμερικανικούς ορισμούς ως εξής:
Το flashover είναι ένας από τα περισσότερο φοβερά φαινόμενα μεταξύ των πυροσβεστών. Οι πυροσβέστες έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τα rollover και flashover και να αποφευχθούν τα backdraft. Για παράδειγμα, έχουν ορισμένες τακτικές για το άνοιγμα μιας κλειστής πόρτας σε ένα κτίριο με πυρκαγιά, όπως το να τοποθετούν τον εαυτό τους δίπλα από την πόρτα αντί για μπροστά, και να είναι έτοιμοι να καταπολεμήσουν επερχόμενες φλόγες.
Τα παρακάτω είναι μερικά από τα σημάδια που οι πυροσβέστες ψάχνουν όταν προσπαθούν να καθορίσουν αν είναι πιθανό να συμβεί flashover.
Το χρώμα του καπνού είναι συχνά λαμβάνεται επίσης υπόψη, αλλά δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο χρώμα του καπνού και του κινδύνου flashover. Παραδοσιακά, ο μαύρος, πυκνός καπνός ήταν εξαιρετικά επικίνδυνος, αλλά η ιστορία δείχνει ότι είναι ένας αναξιόπιστος δείκτης. Για παράδειγμα, υπήρξε μια πυρκαγιά σε ένα εργοστάσιο λαστιχένιων στρωμάτων στο Λονδίνο το 1975, που παρήγαγαν λευκό καπνό. Ο άσπρος καπνός δεν θεωρούνταν επικίνδυνος, οπότε οι πυροσβέστες αποφάσισαν να αερίσουν το χώρο, το οποίο προκάλεσε μια έκρηξη καπνού και σκότωσε δύο πυροσβέστες. Ο λευκός καπνός από την πυρόλυση των ελαστικών αποδείχθηκε εξαιρετικά εύφλεκτος.[εκκρεμεί παραπομπή]