Google Summer of Code

Google Summer of Code
GSoC
Google Summer of Code Logo
ΚατάστασηΕνεργό
ΈναρξηΑπρίλιος – Μάιος
ΛήξηΟκτώβριος
ΣυχνότηταΕτήσιο
ΧώραΠαγκόσμιο
Έτη δράσης20 (2005 – σήμερα)
Εγκαίνια2005
ΙδρυτήςΣεργκέι Μπριν
Λάρρυ Πέιτζ
ΣυμμετέχοντεςΟποιοσδήποτε άνω των 18
Ιστοσελίδα
summerofcode.withgoogle.com

Το Google Summer of Code, συχνά συντομογραφούμενο ως GSoC, είναι ένα διεθνές ετήσιο πρόγραμμα στο οποίο η Google απονέμει βραβεία σε συνεισφέροντες που ολοκληρώνουν με επιτυχία ένα πρότζεκτ προγραμματισμού για ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα λογισμικό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Από το 2022 το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε είναι ηλικίας 18 ετών ή άνω,[1] όχι μόνο φοιτητές και πρόσφατα αποφοίτους, όπως ήταν παλιότερα. Το πρώτο έτος διεξήχθη από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2005.[2] Οι συμμετέχοντες πληρώνονται για να γράφουν λογισμικό,[3] με το ποσό της αμοιβή τους να εξαρτάται από την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης της χώρας όπου βρίσκονται.[4] Οι ιδέες για πρότζεκτ δίνονται σε λίστες από διάφορους οργανισμούς που συμμετέχουν στην ανάπτυξη λογισμικού ανοιχτού κώδικα, αλλά και οι μαθητές μπορούν επίσης να προτείνουν τις δικές τους ιδέες.

Η ιδέα για το καλοκαίρι του Κώδικα ήρθε απευθείας από τους ιδρυτές της Google, τον Σεργκέι Μπριν και τον Λάρρυ Πέιτζ.[2] Από το 2007 έως το 2009 η Λέσλι Χόθορν ήταν ο διευθυντής του προγράμματος. Από το 2010 έως το 2015, η Κάρολ Σμιθ ήταν η διευθύντρια του προγράμματος.[5] Το 2016, η Στέφανι Τέιλορ ανέλαβε τη διοίκηση του προγράμματος.

Κάθε χρόνο, το πρόγραμμα ακολουθεί ένα χρονοδιάγραμμα.

  • Στο πρώτο στάδιο, οι οργανώσεις που αναπτύσσουν λογισμικό ανοιχτού κώδικα υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής. Εάν γίνει δεκτή, κάθε οργανισμός παρέχει κατάλογο αρχικών ιδεών για πρότζεκτ και προσκαλεί τους υποψηφίους να ασχοληθούν με αυτές.
  • Οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας υποβάλλουν στη συνέχεια έως και 3 προτάσεις που περιγράφουν λεπτομερώς τα πρότζεκτ που τους ενδιαφέρουν.
  • Στην συνέχεια, οι προτάσεις αυτές αξιολογούνται από τις αντίστοιχες οργανώσεις και αποφασίζουν πόσες "θέσεις" να ζητήσουν από την Google και ποιες προτάσεις να δεχτούν.
  • Η Google καταχωρίζει θέσεις σε κάθε οργανισμό, λαμβάνοντας υπόψη την οργανωτική ικανότητα, το ιστορικό καθοδήγησης και τον αριθμό των αιτήσεων που έχει λάβει ο οργανισμός.
  • Τέλος, οι οργανισμοί επιλέγουν τις κορυφαίες προτάσεις για να συμπληρώσουν τις θέσεις τους και η Google επαληθεύει την επιλεξιμότητα πριν ανακοινώσει τους αποδεκτούς συνεισφέροντες. Σε περίπτωση που ένας μόνος συνεισφέροντας επιλεγεί από περισσότερες από μία οργανώσεις, η οργάνωση που τον επέλεξε πρώτη έχει προτεραιότητα.
  1. «Expanding Google Summer of Code in 2022». Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2021. 
  2. 2,0 2,1 Byfield, Bruce (Σεπτεμβρίου 2005). «Google's Summer of Code concludes (first year)». linux.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2013. Google's Summer of Code (SOC), a program that matched computer science students with free and open-source software (FOSS) projects and paid for results, is over. 
  3. «Contributor Stipends». developers.google.com. 
  4. «Google Summer Of Code 2017 Student Stipends». Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2017. 
  5. «Guidelines for Google Summer of CodeTM Press Materials 2010». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2010.