Let's Get It On (μουσικό τραγούδι)


Το Let's Get It On (Λετς Γκετ ιτ ον) είναι ένα τραγούδι και σινγκλ από τον τραγουδιστή της σόουλ Μάρβιν Γκέι, που κυκλοφόρησε στις 15 Ιουνίου 1973, από τη θυγατρική της Motown, Tamla Records . Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στις 22 Μαρτίου 1973, στο Hitsville West στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια . Το τραγούδι περιλαμβάνει ερωτικούς στίχους σεξουαλικής φύσης και funk ενορχήστρωση από την ομάδα session μουσικών, γνωστών με το προσωνύμιο The Funk Brothers . Το ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ του Γκέϊ Let's Get It On (1973), γράφτηκε από τον Μαρβιν Γκέι και τον παραγωγό Ed Townsend . Το "Let's Get It On" έγινε το πιο επιτυχημένο σινγκλ του Γκέι για τη Μοτάουν και ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του. Με τη βοήθεια του ρητού σεξουαλικού περιεχομένου του τραγουδιού, το "Let's Get It On" βοήθησε να αποκτήσει ο Γκέι φήμη ως σύμβολο του σεξ όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Το "Let's Get It On" είναι γραμμένο στο κλειδί του E-flat major [1] και ηχογραφήθηκε σε τέμπο 82 παλμών το λεπτό .

Το "Let's Get It On" που γράφτηκε από κοινού με τον παραγωγό Ed Townsend, ήταν η έκκληση του Γκέι για σεξουαλική απελευθέρωση. Η αρχική ιδέα από τον Τάουνσεντ, ο οποίος είχε εξέλθει από κέντρο απεξάρτησης για αλκοολισμό, είχε θρησκευτικό θέμα. Ο έμπιστος του Γκέι, Κέννεθ Στόβερ, άλλαξε μερικές από τις λέξεις μετατρεποντάς το σε τραγούδι πολιτικής διαμαρτυρίας και ο Γκέι ηχογράφησε μια πρώιμη έκδοση σε αυτήν την εκδοχή, αλλά ο Townsend διαμαρτυρήθηκε ότι το τραγούδι δεν ήταν ένα τραγούδι με πολιτική πρόθεση αλλά ένα τραγούδι αφιερωμένο στην αγάπη και το σεξ. [2] Στη συνέχεια, οι Γκέι και Townsend συνεργάστηκαν σε νέους στίχους και χρησιμοποιώντας τα ορχηστρικά μέρη που είχαν ήδη ηχογραφήθει, ο Γκέι μεταμόρφωσε το τραγούδι σε ένα συναισθηματικό μουσικό έπος. Στην έκδοση του στο άλμπουμ "Let's Get It On" κυριαρχούν η αισθησιακή φωνή του Γκέι, με δεύτερα φωνητικά από τον ίδιο, καθώς και τα αξιοσημείωτα, funky αρπίσματα κιθάρας. Σε ένα άρθρο για το περιοδικό Rolling Stone, ο μουσικός κριτικός Jon Landau έγραψε για το τραγούδι: Το "Lets get it on" είναι ακολουθεί τους κανόνες όλων των single της Μοτάουν, οντας ακούραστα επαναλήψιμο και απολαυστικό σε κάθε ακρόαση. Ξεκινάει με τρεις νότες κιθάρας μέσα από ένα πετάλι wah-wah, που σηματοδοτούν την έναρξη μιας κλάσσικής μελωδίας σε στλυ δεκαετίας πενηντα. Παρόλο που το τονικό κέντρο του τραγουδίου βασίζεται σε απλές και συνηθισμένες αλλαγές συγχορδιών, η ενορχήστρωσή βασίζεται σε ένα σχετικά εκκεντρικό ρυθμικό μοτίβο το οποίο ενισχύει την δύναμη του τραγουδιού την ίδια στιγμή που του προσδίδει μία μοντέρνα λάμψη. Προ παντώς, το κομμάτι διαθέτει μι από τις καλλίτερες ερμηνείες του Μάρβιν Γκέι, όμορφα δεύτερα φωνητικά που δεν κουράζουν, και ένα μακρόσυρτο και ναζιάρικο τέλος που σε προκαλεί να το ξαναπαίξει αμέσως.- Τζον Λάνταου Το τραγούδι επανεμφανίστηκε σε διαφοροποιημένη εκδοχή στο τέταρτο κομμάτι του Let's Get It On ως " Keep Gettin' It On ", το οποίο ήταν η συνέχεια και η συνέχεια του αρχικού. Η ηχογράφηση του ομώνυμου κομματιού ενέπνευσε επίσης τον Gaye να επιστρέψει σε προηγούμενες ηχογραφήσεις από τις προηγούμενες συνεδρίες του του 1970 στο Hitsville USA Studio, οι οποίες θα αποτελούσαν τελικά το υπόλοιπο υλικό του άλμπουμ.

Το 2001, όταν το άλμπουμ Let's Get It On επανεκδόθηκε από τη Motown στη μορφή πολυτελούς έκδοσης δύο δίσκων, συμπεριλήφθηκε το αρχικό demo που είχε ηχογραφήσει ο Gaye με στίχους του Kenneth Stover. Έχει διάρκεια 5:12.

Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του τραγουδιού και του επόμενου ομώνυμου άλμπουμ του, ο Μάρβιν είχε γίνει φίλος με την οικογένεια του κιθαρίστα της τζαζ Slim Gaillard και είχε μια αδυναμία στη δεκαεπτάχρονη κόρη του Gaillard, Janis Hunter . Μια ευρέως διαδεδομένη ιστορία είναι ότι η Hunter ήταν στο στούντιο όταν ο Gaye ηχογράφησε το τραγούδι στο θάλαμο ηχογράφησης. Λέγεται ότι μέσα σε μήνες, ο Γκέι και η Χάντερ άρχισαν μια ρομαντική σχέση. Η Χάντερ θα συγκατοικούσε με τον Γκέι μέχρι το 1974. Η σχέση τους θα απέφερε δύο παιδιά και έναν γάμο το 1977. [3]

Κυκλοφορία και κριτικές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Let's Get It On" έγινε, και παραμένει μέχρι σήμερα, ένα από τα πιο επιτυχημένα σινγκλ του Gaye καθώς και της Motown Records, καθώς έφτασε στο νούμερο 1 στο Billboard Pop Singles chart στις 8 Σεπτεμβρίου 1973. [4] Το σινγκλ παρέμεινε στο νούμερο 1 για δύο εβδομάδες, ενώ παρέμεινε επίσης στην κορυφή του <i id="mwQw">τσαρτ Billboard</i> Soul Singles για οκτώ εβδομάδες. [5] Την πρώτη του εβδομάδα στην κορυφή του τσαρτ, το "Let's Get It On" αντικατέστησε το " Brother Louie " από το συγκρότημα Stories και αντικαταστάθηκε από το " Delta Dawn " της Helen Reddy . Αργότερα αντικατέστησε το "Delta Dawn" και τελικά έπεσε από την κορυφή του chart από το " We're an American Band " των Grand Funk Railroad . Το σινγκλ έμεινε στο Billboard Hot 100 top 10 για 13 εβδομάδες, 10 από αυτές τις εβδομάδες μέσα στην πρώτη πεντάδα. Το Billboard το κατέταξε ως το Νο. 4 τραγούδι για το 1973. [6]

Το τραγούδι αποτέλεσε τον δίσκο της Μοτάουν με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη την εποχή, πουλώντας πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα μέσα στις πρώτες έξι εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του. Το "Let's Get It On" έγινε επίσης το δεύτερο σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις του 1973, το οποίο ξεπεράστικε σε πωλήσεις μόνο από το " Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree " των Tony Orlando &amp; Dawn . Εκείνη την εποχή, το σινγκλ ήταν η ηχογράφηση με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της Motown ποτέ, πουλώντας πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα το 1973 και το 1974. [7] Το σινγκλ έχει πουλήσει πάνω από 1 εκατομμύρια αντίτυπα και, στις 25 Ιουνίου 2007, πιστοποιήθηκε ως πλατινένιο στις πωλήσεις από την RIAA . [8]

Το μουσικό περιοδικό Cash Box είπε ότι το τραγούδι ήταν διαφορετικό από τα προηγούμενα τραγούδια του Gaye και μια "πολύ ολοκληρωμένη προσπάθεια a la Οτις Ρέντινγκ ή Αλ Γκριν ." [9]

Μια bluegrass εκδοχή του τραγουδιού ηχογραφήθηκε αργότερα από τον Shannon Lawson στο άλμπουμ του 2002 Chase the Sun. [10] Το "Let's Get It On" έγινε remix το 2004, όταν οι παραγωγοί μίξαραν τα φωνητικά του Gaye πάνω σε διαφορετική μουσική υπόκρουση που ονομάστηκε " steper 's music". Κυκλοφόρησε το 2005 ως σινγκλ, το "Let's Get it On (The Producers Mix)" επέστρεψε το τραγούδι στα τσαρτ του Billboard R&B, τριάντα χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία. Η επανακυκλοφορημένη έκδοση του "Let's Get It On" πιστοποιήθηκε ως χρυσό σινγκλ με πωλήσεις άνω των 500.000 αντιτύπων το 2005 από την RIAA. Το 2004, το τραγούδι κατατάχθηκε στο νούμερο 167 στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών . σε μια αναθεωρημένη λίστα του 2012, το τραγούδι κατατάχθηκε στο νούμερο 168. Το 2008, το "Let's Get It On" κατατάχθηκε #32 στη λίστα με τα 100 κορυφαία τραγούδια όλων των εποχών του περιοδικού Billboard . [4]

Καταγγελίες για λογοκλοπή

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Αύγουστο του 2016, η οικογένεια του Ed Townsend μήνυσε τον Άγγλο μουσικό Ed Sheeran για το τραγούδι του " Thinking Out Loud " λέγοντας ότι "οι μελωδικές, αρμονικές και ρυθμικές συνθέσεις του "Thinking" είναι σε ουσιαστικό βαθμό και/ή εξαιρετικά παρόμοιες με το μοτίβο των κρουστών του "Let's Get It On". [11] Η μήνυση απορρίφθηκε χωρίς επιφύλαξη τον Φεβρουάριο του 2017. [12] Δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2018, ο Sheeran μήνυθηκε ξανά για παρόμοιους λόγους, αυτή τη φορά για αποζημίωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων από την Structured Asset Sales, ιδιοκτήτες του ενός τρίτου των πνευματικών δικαιωμάτων του "Let's Get It On". [13]

Χρήσεις του τραγουδιού σε άλλα έργα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Το τραγούδι εμφανίζεται στην ταινία του 1999 Austin Powers: The Spy Who Shagged Me .
  • Το τραγούδι αναφέρθηκε στο τραγούδι " Classic " του MKTO και στο " Marvin Gaye " του Charlie Puth (feat. Meghan Trainor ).
  • Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε για τον ήχο κλήσης τηλεφώνου της Laurel Lightfoot στην ταινία του 2020 Onward .
  • Στην ταινία High Fidelity του 2000, το τραγούδι εμφανίζεται ως διασκευή από το μη υπαρκτό συγκρότημα Barry Jive and the Uptown Five (με τραγουδιστή τον Jack Black ).
  • Το τραγούδι παίζεται πολλές φορές σε όλη τη σεζόν 2 του The King of Queens, Επεισόδιο 7 " Get Away "

Ερμηνείες από άλλους καλλιτέχνες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τραγούδι διασκευάστηκε από τους The Power Station στο άλμπουμ τους του 1996 Living in Fear, με το βασικό φωνητικό από τον Robert Palmer .

Λεπτομέρειες της πρωτότυπης κυκλοφορίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτές είναι τα μέσα ηχογράφησης και οι λίστες κομματιών των σημαντικότερων single κυκλοφοριών του "Let's Get It On":

Περιοχή Διάκριση Διακρίσεις/πωλήσεις
[20] {{{award}}} Σφάλμα έκφρασης: Δεν υπάρχει τελεστέος για το *
[20] {{{award}}} Σφάλμα έκφρασης: Δεν υπάρχει τελεστέος για το *
[20] {{{award}}} Σφάλμα έκφρασης: Δεν υπάρχει τελεστέος για το *

*πωλήσεις αντιτύπων βασιζόμενες μόνο στις βραβεύσεις
^αποστολές αντιτύπων βασιζόμενες μόνο στις βραβεύσεις

βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Edward, Townsend· Marvin, Gaye· Marvin, Gaye (4 Αυγούστου 2014). «Let's Get It On». Musicnotes.com. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2021. 
  2. Edmonds (2001), pp. 7–8.
  3. PopMatters Music Feature - The Tortured Soul of.... Retrieved August 26, 2008.
  4. 4,0 4,1 Billboard - Hot 100. Nielen Business Media. Retrieved October 4, 2008.
  5. Whitburn, Joel (2004). Top R&B/Hip-Hop Singles: 1942-2004. Record Research. σελ. 226. 
  6. Billboard Year-End Hot 100 singles of 1973
  7. Super Seventies - "Let's Get It On". Super Seventies. Retrieved August 17, 2008.
  8. «RIAA Searchable Database». Recording Industry Association of America. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2008. 
  9. «CashBox Record Reviews». Cash Box: σελ. 18. June 30, 1973. https://worldradiohistory.com/Archive-All-Music/Cash-Box/70s/1973/Cash-Box-1973-06-30.pdf. Ανακτήθηκε στις 2021-12-11. 
  10. «Shannon Lawson : Biography». CMT.com. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2007. 
  11. Izundu, Chi Chi (10 Αυγούστου 2016). «Ed Sheeran sued over claims he's ripped off a Marvin Gaye song». BBC. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2016. 
  12. Kenneally, Tim (3 Φεβρουαρίου 2017). «Ed Sheeran Off the Hook in Marvin Gaye Copyright Case (for Now)». The Wrap. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2018. 
  13. Yoo, Noah (28 Ιουνίου 2018). «Ed Sheeran Sued for $100 Million for Allegedly Copying Marvin Gaye». Pitchfork. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2018. 
  14. Marvin Gaye - Let's Get It On (US 7"). Discogs. Retrieved August 26, 2008.
  15. Marvin Gaye - Let's Get It On (US Reissue). Discogs. Retrieved on August 26, 2008.
  16. "Official Singles Chart Top 100". Official Charts Company.
  17. "{{{artist}}} Chart History (Hot 100)". Billboard.
  18. «Marvin Gaye Chart History: Hot R&B/Hip-Hop Songs». Billboard. https://www.billboard.com/artist/marvin-gaye/chart-history/bsi/. Ανακτήθηκε στις 2021-11-14. 
  19. «Hot 100 turns 60». Billboard. https://www.billboard.com/charts/hot-100-60th-anniversary. Ανακτήθηκε στις August 6, 2018. 
  20. 20,0 20,1 20,2 UNSUPPORTED OR EMPTY REGION: .
  •  

εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]