Super Socket 7

Super Socket 7
Χαρακτηριστικά
Είδος ZIF
Γεωμετρική μορφή SPGA
Πλήθος επαφών 321
Πρωτόκολλο διαύλου P5
Δίαυλος 95, 97 και 100 MHz
Τάση τροφοδοσίας 2,0V - 2,4V
Συμβατoί μικροεπεξεργαστές AMD K6-2 (300 MHz - 550 MHz)
AMD K6-III
AMD K6-2+
AMD K6-III+
Cyrix MII (PR366/250 MHz - PR433/300 MHz)
IDT WinChip 2 (200 MHz - 250 MHz)

Η υποδοχή Super Socket 7, επίσης γνωστή και ως Super 7, είναι μια επέκταση της υποδοχής Socket 7. Χρησιμοποιήθηκε από την κατασκευαστική εταιρεία AMD για τους επεξεργαστές K6-2 και K6-III, και για μερικούς από τους τελικούς επεξεργαστές M-II της Cyrix.

Η υποδοχή Super Socket 7 παρέχει έναν μπροστινό δίαυλο με την επιπλέον ταχύτητα των 100 MHz, και υποστηρίζει τον δίαυλο AGP, καθώς και τον SPGA.

Είναι προς τα πίσω συμβατό με την υποδοχή Socket 7, που σημαίνει ότι οι επεξεργαστές που απαιτούν την υποδοχή Socket 7, εφαρμόζουν και εδώ, τόσο στις μηχανικές, όσο και στις ηλεκτρικές ιδιότητες. Στην αντίθετη περίπτωση όμως, οι επεξεργαστές που απαιτούν την υποδοχή Super Socket 7, όταν μπουν στην υποδοχή Socket 7 δεν μπορούν να αναπτύξουν την μέγιστη ταχύτητα της προδιαγραφής τους. Άλλοι επεξεργαστές που απαιτούν την υποδοχή Socket 5 είναι μεν συμβατοί ως προς τα μηχανικά χαρακτηριστικά, και εφαρμόζουν στην υποδοχή Super Socket 7. Συχνά όμως, οι μητρικές πλακέτες δεν παρέχουν την απαραίτητη τάση τροφοδοσίας για την λειτουργία των αντίστοιχων επεξεργαστών της υποδοχής Socket 5.

Η AMD στο παρελθόν χρησιμοποιούσε υποδοχές της εταιρείας Intel και για τους επεξεργαστές της δικής της παραγωγής, αφού η Intel της παρείχε τα απαραίτητα νομικά δικαιώματα. Με την υποδοχή Socket 7 σταμάτησε όμως αυτή η πολιτική, αφού η εταιρεία Intel διέκοψε την παροχή της υποδοχής αυτής και προχώρησε προς την προδιαγραφή Slot 1, ελπίζοντας ότι με αυτή την κίνηση θα άφηνε την AMD σε μια ξεπερασμένη τεχνολογία, κάνοντας έτσι τους επεξεργαστές της AMD μη ανταγωνιστικούς.

Με την αύξηση της ταχύτητας του μπροστινού διαύλου από τα 66 στα 100 MHz, η υποδοχή Super Socket 7 έδωσε στην AMD έστω και προσωρινά μια λύση, έτσι ώστε να μπορέσει να αναπτύξει την απαραίτητη ανεξάρτητη υποδομή μητρικών καρτών με βάση την υποδοχή αυλάκι Slot A.

Ενώ η αρχιτεκτονική ήταν προσιτή, και εξυπηρετούσε τον προοριζόμενο σκοπό, ορισμένες από τις ομάδες κεντρικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων των κατασκευαστικών εταιρειών VIA, SiS και άλλων, ήταν τόσο χαμηλής ποιότητας, ειδικά όσον αφορά την εφαρμογή του δίαυλου AGP, που η φήμη της AMD άρχισε να χαλάει λόγω των πολλών ελαττωματικών και ασύμβατων μητρικών καρτών. Η AMD απάντησε με την εφαρμογή ενός προγράμματος βελτίωσης της ποιότητας που άρχισε να παρουσιάζει αποτελέσματα από τα K6-III, Pentium III και Athlon.