Το Xobdo.org είναι το πρώτο ηλεκτρονικό λεξικό στα Ασσαμικά και έγινε διαθέσιμο στο διαδίκτυο στις 10 Μαρτίου 2006.[1] Από τις 6 Αυγούστου 2011 η βάση δεδομένων αυτού του λεξικού περιέχει 37013 λέξεις της Ασσαμικής γλώσσας. Είναι ένα βίκι, όπου ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει και να επεξεργαστεί λέξεις στο λεξικό, εφόσον έχει ουσιαστική γνώση της Ασσαμικής γλώσσας. Επιπλέον, το λεξικό έχει τη δυνατότητα να κατηγοριοποιήσει τις λέξεις ανάλογα με την προέλευσή τους, τη φύση και την τοποθεσία τους. Έχει επίσης τη δυνατότητα ενσωμάτωσης εγκυκλοπαιδικών καταχωρήσεων.[2] Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί γραμματοσειρές Unicode που εξασφαλίζουν την παγκόσμια προβολή των Ασσαμικών γραμματοσειρών όταν ο χρήστης θέτει την επιλογή κωδικοποίησης χαρακτήρων σε Unicode (UTF-8).
Το λεξικό είναι δημιούργημα του Μπίκραμ Μ. Μπαρούαχ,[3] Ασσαμέζος μηχανικός πετρελαίου που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι. Αργότερα, πολλοί ενδιαφερόμενοι ειδικευμένοι σε διαφορετικές περιοχές εντάχθηκαν ως εργατικό δυναμικό πίσω από αυτό το λεξικό.
Το 2007 το xobdo.org πρόσθεσε πολλαπλές διεπαφές για να συμπεριλάβει 17 γλώσσες που ομιλούνται στη Βορειοανατολική Ινδία: Χάσι, Ντιμάσα, Μπόντο, Κάρμπι, Ναγκαμεζικά, Γκάρο, Άο, Μίζο, Μισίνγκ, Τανίι (Απατάνι), Μόνπα, Μεϊτέι-λον, Μπισνουπρίγια, Τσάκμα, Κόκμποροκ, Κούκι και Ταντσάνγκια. Στόχος του οποίου ήταν να δοθεί μια πολύγλωσση γεύση στο λεξικό.[4] Επί του παρόντος, το Xobdo παρέχει μια πλατφόρμα για 27 γλώσσες της Βορειοανατολικής Ινδίας, μαζί με τα αγγλικά. Ωστόσο, η βάση δεδομένων για τις γλώσσες αυτές εξακολουθεί να είναι ουσιαστικά μικρή.
Μια ομάδα εθελοντών είναι υπεύθυνη για την προσθήκη λέξεων στη βάση δεδομένων Xobdo. Τώρα, ο ιστότοπος έχει δύο επίπεδα εθελοντών: "συνεισφέροντες" και "συντάκτες". Ένας συνεισφέρων εισάγει μια αγγλική και μια αντίστοιχη Ασσαμική λέξη στην προσωρινή βάση δεδομένων. Στη συνέχεια, ο συντάκτης εκχωρεί ένα μοναδικό αναγνωριστικό ιδέας στις αντίστοιχες αγγλικές και αντιστοιχούσες Ασσαμικές λέξεις και εκτελεί άλλες εργασίες επεξεργασίας, εάν χρειάζεται, για να ταιριάζει με τα πρότυπα του Xobdo. Μετά την αντιστοίχιση του αναγνωριστικού ιδέας, οι λέξεις προστίθενται στην κύρια βάση δεδομένων έτοιμη για ανάκτηση από ένα χρήστη.[5]
Αρχκικά το xobdo.org απασχολούσε εργαλεία διακομιστή και τεχνολογίες της Microsoft. Έτρεχε σε ΕΣΔ σε ΥΠΔ των Windows και η κύρια βάση δεδομένων RDBMS βασιζόταν στον Microsoft SQL Server. Ωστόσο το 2007 μετακινήθηκε σε τεχνολογία ανοικτού κώδικα και άρχισε να τρέχει PHP σε Apache και σε ένα RDBMS στο MySQL.