Το είδος Άκανθος η ακανθώδης (Acanthus spinosus), με κοινή ονομασία κοινή άκανθα ή μουντρίνα, ανήκει στην οικογένεια των Ακανθιδών (Acanthaceae). Τα φύλλα τόσο της ακάνθου της ακανθώδου (A. spinosus), και πολύ περισσότερο της ακάνθου της απαλής (A. mollis) έχουν θεωρηθεί ως το κύριο μοντέλο έμπνευσης για το κορινθιακό κιονόκρανο.
Αποτελεί είδος με μεσογειακή κατανομή που απαντά στην Νότια Ιταλία, στην Βαλκανική Χερσόνησο και στην περιοχή της Ανατολίας.[1][2] Συναντάται σ’ όλη την Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας το πιο κοινό και διαδεδομένο είδος ακάνθου στην Ελλάδα.[3][4]
Φυτρώνει σε ανοικτά δάση και θαμνώνες, λιβάδια και σε ξηρές πετρώδεις τοποθεσίες, σε ασβεστολιθικά ή σχιστολιθικά πετρώματα, από τη στάθμη της θάλασσας έως τα 1600 μ. υψόμετρο.
Είναι πολυετές, ποώδες φυτό που φτάνει σε ύψος από 30 έως 90 εκατοστά. Φύλλα βάσης έμμισχα, πτεροσχιδή με ακανθώδεις οδοντωτούς λοβούς σε πυκνό ρόδακα. Φύλλα βλαστού άμισχα ακανθωδώς οδοντωτά. Στάχυς 10–25 εκατοστά. Άνθη πορφυρά με λευκό χείλος. Ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο. Ο καρπός είναι κάψα σχετικά μικρή που περιέχει αρκετούς σπόρους.