Άλεκ Ρ. Κωνσταντίνος

Άλεκ Ρ. Κωνσταντίνος
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Alec R. Costandinos (Γαλλικά), Alec Rupen Costandinos (Γαλλικά) και Alexandre Kouyoumdjian (Γαλλικά)
ΨευδώνυμοRobert Rupen και Robert Costandinos
Γέννηση20  Μαρτίου 1944[1][2][3]
Κάιρο, Αίγυπτος
Χώρα πολιτογράφησηςΑίγυπτος
Γαλλία
Ιδιότηταdisco singer[4], τραγουδοποιός, μουσικός παραγωγός, τραγουδιστής[5] και συνθέτης[5]
Εν ενεργεία1976–σήμερα
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςχορευτική μουσική
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

Ο Άλεκ Ρ. Κωνσταντίνος (πλήρες ονοματεπώνυμο: Αλεξάντρ Κουγιουμτζιάν) (γενν. 20 Μαρτίου 1944, Κάιρο[6]) είναι Γάλλος τραγουδιστής με ελληνική καταγωγή. Ο πατέρας του ήταν Αρμενικής καταγωγής (ζούσε για χρόνια στην Αμερική) και η μητέρα του Ελληνίδα. Στα 22 του μετακόμισε στη Γαλλία και ασχολήθηκε με την παραγωγή μουσικής, κυρίως χορευτικής. Θεωρείται μάλιστα ο βασικός καταλύτης της Γαλλικής σχολής της Ευρωπαϊκής Disco (Eurodisco). Πέρα από μουσικός παραγωγός, υπήρξε επίσης συγγραφέας, εκδότης, ενώ διατηρούσε σχέση ως μουσικός και με τους Aphrodite's Child. Την δουλειά του πολλές φορές την υπόγραφε και ως "R. Rupen", που φημολογείται ότι είναι το πατρώνυμό του.

Συνεργασίες και παράλληλα πρότζεκτ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άλεκ Ρ. Κωνσταντίνος είναι γνωστός για τις συνεργασίες του με αρκετούς Γάλλους καλλιτέχνες της Eurodisco, με την πλέον γνωστή αυτή με τον ντράμερ και μουσικό παραγωγό Cerrone το 1976, για το L.P. "Love in C Minor". Το ομωνυμο κομμάτι αυτού του LP, διάρκειας 17 λεπτών, υπήρξε διεθνής eurodisco επιτυχία της εποχής, και το είχαν χαρακτηρίσει ως "αντρικό αντίλογο" στην επιτυχία της Ντόνα Σάμερ "I feel love" (στην εποχή του, το I Feel Love είχε χαρακτηριστεί από τους αμερικανούς κριτικούς ως μία "γυναικεία ωδή στον Έρωτα"). Στον ίδιο δίσκο υπήρξε και η μεγάλη Disco επιτυχία "Midnite Lady".

Μία άλλη αξιόλογη συνεργασία του την ίδια εποχή, ήταν στο δισκογραφικό ντεμπούτο των Crystal Grass, με το τραγούδι "Crystal World", που κυκλοφόρησε η "Philips label" στη Γαλλία.

Κατά τη δεκαετία του 1970, ο Alec συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες της εποχής που δραστηριοποιούνταν στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων η Γάλλο-Αιγύπτιο-Ελληνίδα Dalida και ο Ντέμης Ρούσος (στο τραγούδι "L.O.V.E. Got a Hold on Me"). Με τον Ντέμη Ρούσο είχε συνεργαστεί και το 1973 για το "My Friend The Wind", μια μεγάλη επιτυχία σε Γερμανία και Ολλανδία.

Μετά τη συνεργασία του με τον Cerrone, ο Κωνσταντίνος δημιούργησε το 1977 το δικό του μουσικό σχήμα, που ονομάζονταν Love & Kisses. Το σχήμα βρήκε μουσική στέγη στη "Rei Vera Label" της Γαλλίας και η πρώτη του κυκλοφορία, είχε τα τραγούδια "Accidental Lover" και "I've Found Love (Now That I've Found You)". Το δεύτερο, που έγινε γρήγορα μεγάλη επιτυχία στην Αμερική, είχε στα φωνητικά τη μακαρίτισα Joanne Stone (πλήρες όνομα Joanne Williamstone), ενώ στα βοηθητικά φωνητικά φημολογούνται ότι οι φωνές ήταν από τις Σάνι Λέσλι και Σου Γκλόβερ. Στην Αμερική το συγκεκριμένο τραγούδι κυκλοφόρησε σε ένα δίσκο με προκλητικό εξώφυλλο και πολύ σύντομα τα δικαιώματα για τις Η.Π.Α. τα απέκτησε η "Casablanca Records", με την οποία ο Alec είχε πολυετή συνεργασία. Το "Accidental Lover", κυκλοφόρησε παράλληλα από ανεξάρτητη δισκογραφική, τη "Salsoul imprint" που άνηκε στον Tom Moulton.

Ο Costandinos κατά τη δεκαετία του 1970, συνεργάστηκε δύο φορές με τον Γάλλο Ρεμόν Ντονέ, γνωστό και ως Don Ray. Στη δεύτερη συνεργασία τους, δημιούργησαν ένα eurodisco άλμπουμ πρωτότυπα, με θέμα τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα. Το "Romeo & Juliet", που ενορχήστρωσαν οι Love & Kisses, έγινε και αυτό μεγάλη διεθνής επιτυχία. Αποτελεί πλήρη σύνθεση του Άλεκτ, χωρισμένη σε 2 μέρη που απαρτίζονται συνολικά από πέντε μουσικές συνθέσεις. Αυτή η παραγωγή, κυκλοφόρησε διεθνώς ως "Alec. R Costandinos & The Synchophonic Orchestra".

Ακολούθησαν αρκετά άλμπουμ πρωτότυπα, με πιο γνωστό το Judas Iscariot, αλλά και μία συλλογή συνθέσεων και διασκευών τραγουδιών από τον Άλεκ, με τίτλο "Paris Connection". Το 1979, συνθέτει και τη μουσική της ταινίας "Trocadero Bleu Citron".

Ο Άλεκ Ρ. Κωνσταντίνος ακολούθησε και τη Γαλλική τρέλα της "Space Disco" με το συγκρότημα "Sumeria" που εξαρχής θεωρήθηκε "Cult" και "Underground". Η μεγαλύτερη επιτυχία του ως "Sumeria" ήταν το "Golden Tears" και το hit "Dance (and leave it all behind you). Η σκηνική περσόνα αυτού του πρότζεκτ, θύμιζε μια κωμική εκδοχή του Ντέιβιντ Μπάουι όταν μεσουρανούσε ως "Ziggy Stardust". Η θεματολογία των τραγουδιών, περιστρέφονταν στη φανταστική ιστορία ενός εξωγήινου που κατέπεσε στη Γη και εντάχθηκε στην ανθρώπινη φυλή. Η επιτυχία των Sumeria ήταν αρκετή, ώστε αυτή η σκηνική περσόνα να εμφανιστεί κάποιες φορές στη σειρά "Mork & Mindy" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC Television.

Η συνεργασία του στην Αμερική με την Casablanca Records, οδήγησε σε πολλές κυκλοφορίες, με αρκετή επιτυχία στους αμερικανικούς καταλόγους τρέχοντων πωλήσεων (charts). Μεταξύ τους, το σινγκλ "How Much, How Much I Love You" και το κύριο θέμα της ταινίας "Thank God it's Friday", μια κινηματογραφική παραγωγή της Casablanca Filmworks με πρωταγωνίστρια την Donna Summer. Στο σάουντρακ της ίδιας ταινίας, ήταν και η επιτυχία "You're The Most Precious Thing In My Life". Ωστόσο, οι περισσότερες παραγωγές του Άλεκ κυκλοφορούσαν στην Αμερική μόνο σε μορφή "Extended version" και αποκλειστικά για χρήση από DJ's. Έτσι, ενώ ως "Alec. R. Costandinos & The Synchophonic Orchestra", μεταξύ 1977 - 1980, κυκλοφόρησε πολλά τραγούδια στην Αμερική, αυτά έγιναν γνωστά μόνο στους εκεί Disco DJs. Μετά τη λήξη του συμβολαίου συνεργασίας του με την Casablanca Records, όλο αυτό το τμήμα της δουλειάς του ουτδέποτε επανακυκλοφορησε και σταδιακά ξεχάστηκε.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, επέστρεψε στη Γαλλία όπου συνεργάστηκε με την RCA France. Εκεί είχε ξανά επιτυχίες, όπως το "Something's Cookin'" και το "Americana" από την Dalida. Τα διάφορα παράλληλα project του, τα κυκλοφορούσε από την Carrere label.

Εδώ να αναφέρουμε, ότι ο Κουγιουμτζιάν υπήρξε ο παραγωγός του πρώτου δίσκου της Τίνα Τέρνερ στην EMI, που είχε κάνει την επιτυχία "Love Explosion" το 1979. Η ατυχία αυτού του δίσκου, ήταν ότι κυκλοφόρησε στην Αμερική μετά τα γεγονότα της 12ης Ιουλίου του 1979 (γνωστά ως "Νύχτα κατεδάφισης της ντίσκο"), ένας ακόμα λόγος άλλωστε, που δεν συνέχισε η συνεργασία του Άλεκ με την Casablanca Records.

Η τελευταία αξιόλογη επιτυχία του στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ήταν ο δίσκος "Τhe hunchback of Notre Dame" (καθυστερημένα, καθώς η παραγωγή ήταν του 1979).

Άλεκ Ρ. Κωνσταντίνος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • 1977 Romeo & Juliet (Casablanca)
  • 1978 Hunchback of Notre Dame (Casablanca)
  • 1978 Trocadero Bleu Citron (Casablanca)
  • 1979 The Synchophonic Orchestra Featuring Alirol and Jacquet (Casablanca)
  • 1979 Winds of Change (Casablanca)
  • 1981 Americana (RCA)
  • 1977 Love and Kisses (Casablanca)
  • 1978 How Much, How Much I Love You (Casablanca)
  • 1979 You Must Be Love (Casablanca)
  • 1977 Sphinx / Sphinx (Casablanca)
  • 1977 Sumeria / Golden Tears (Casablanca)
  • 1978 Trocadero Bleu Citron (Casablanca)
  • 1978 Paris Connection (Casablanca)
  • 1979 Jefferson Starship / Winds of Change
  1. (Αγγλικά) Discogs. 96536. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. (Πολωνικά) MAK. 9810661507405606.
  3. (Ισπανικά) datos.bne.es. XX896333. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Ανακτήθηκε στις 20  Δεκεμβρίου 2020.
  5. 5,0 5,1 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. mzk2015875097. Ανακτήθηκε στις 16  Δεκεμβρίου 2022.
  6. «Artist: Alec R. Costandinos | SecondHandSongs». secondhandsongs.com. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]