Άλπεις του Άλγκοου

Συντεταγμένες: 47°24′N 10°15′E / 47.400°N 10.250°E / 47.400; 10.250

Άλπεις του Άλγκοου
Χάρτης
Ύψος1.009 μέτρα
ΟροσειράNorthern Eastern Alps
ΧώρεςΑυστρία και Γερμανία

Οι Άλπεις του Άλγκοου ή Άλπεις Αλγκόουερ (γερμ. Allgäuer Alpen) είναι υπο-οροσειρά των Βόρειων Ασβεστολιθικών Άλπεων, που εκτείνεται στη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη της Γερμανίας, καθώς και στο Τιρόλο και το Φόραρλμπεργκ της Αυστρίας. Στα δυτικά συνορεύει με τη Λίμνη Κωνσταντίας. Το μέγιστο υψόμετρο της οροσειράς έχει η κορυφή Γκρόσερ Κρότενκοπφ, με 2.656 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ευρισκόμενη σε αυστριακό έδαφος. Τα όρη αυτά πήραν την ονομασία τους από την αρκετά ευρύτερη ορεινή περιοχή Άλγκοου της Γερμανίας.

«Άνοδος στο Αλμ», καρτ-ποστάλ του Eugen Felle (πίσω διακρίνεται η κεντρική κύρια αλυσίδα των Άλπεων του Άλγκοου)

Η οροσειρά χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστη ποικιλία σχηματισμών και εξ αυτού από μια πλούσια σκηνογραφία τοπίων, ιδίως τα απότομα «Βουνά του γρασιδιού» (Grasberge), με κλίσεις μέχρι και 70°. Η χλωρίδα της οροσειράς είναι από τις πλουσιότερες σε όλη την περιοχή των Άλπεων. Η προσβασιμότητά της είναι πολύ καλή, με τελεφερίκ και ορεινά μονοπάτια (Höhenwege) πολύ γνωστά στους οδοιπόρους και ορειβάτες, που μπορούν να περάσουν εβδομάδά ολόκληρη περπατώντας πάνω στα βουνά χωρίς να κατεβούν σε κατοικημένη περιοχή, καθώς τα μονοπάτια ενώνουν όλες τις καλύβες και τα ορεινά καταφύγια. Εξαιτίας αυτών η περιοχή Άλγκοου είναι από τα μέσα του 20ού αιώνα σημαντική για τον τουρισμό της Γερμανίας. Είναι επίσης η πιο βροχερή περιοχή της χώρας, ενώ τον χειμώνα, τουλάχιστον τα υψηλότερα μέρη της οροσειράς, κρατάει πολύ χιόνι, με αποτέλεσμα να σώζονται ένας μικρός παγετώνας και αρκετά μόνιμα χιονοπεδία.

Γειτονικές οροσειρές και σύνορα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Άλπεις του Άλγκοου συνορεύουν με τα Όρη Μπρεγκέντσερβαλντ στα δυτικά, με τα Όρη Λεχκ έλεν στα νοτιοδυτικά, με τις Άλπεις Λέχταλ στα νότια-νοτιοανατολικά και με τις Άλπεις του Άμεργκαου στα ανατολικά. Αυτές όλες οι οροσειρές ανήκουν, όπως και οι ίδιες οι Άλπεις του Άλγκοου, στις Βόρειες Ασβεστολιθικές Άλπεις.

Ωστόσο το σύνορο της οροσειράς είναι απολύτως συγκεκριμένο μόνο στα ανατολικά, τα νοτιοανατολικά και τα νότια. Ο ποταμός Λεχ αποτελεί το αδιαμφισβήτητο όριο εδώ, μέχρι τη συμβολή του με τον Κρούμπαχ ψηλά, κοντά στο χωριό Βαρτ της Αυστρίας. Πιο επάνω, ο Κρούμπαχ σχηματίζει το σύνορο της οροσειράς μέχρι την ορεινή διάβαση Χόχταν (υψόμετρο 1.679 μέτρα). Ακολουθούν τα ποταμάκια Ζέεμπαχ και Μπρέγκεντσερ Αχ έως το Άου-Ρέχμεν.

Τα όρια των Άλπεων του Άλγκοου στα δυτικά, όπου παραχωρούν τη θέση τους στα Όρη Μπρεγκέντσερβαλντ, δεν είναι καλώς καθορισμένα ορεογραφικώς. Μία επιλογή είναι η εξής: Από το Άου-Ρέχμεν κατά μήκος του Ρέχμερμπαχ προς τα επάνω μέχρι το Σάγμα Στόγκερ. Μετά κατεβαίνουμε ακολουθώντας τα ποταμάκια Όστεργκούντενμπαχ, Σένενμπαχ και Ζούμπερζαχ (Subersach) μέχρι τη συνάντηση του τελευταίου με το Μπρέγκεντσερ Αχ και κατά μήκος του Μπρέγκεντσερ Αχ μέχρι το σημείο που συμβάλλει με τον Βάισαχ, ή ακόμα και μέχρι την εκβολή του στη Λίμνη Κωνσταντίας.

Τα βόρεια σύνορα είναι ασαφή, καθώς είναι σύνορα όχι με άλλες οροσειρές, αλλά με τις προ των Άλπεων κεκλιμένες πεδιάδες. Η πιο περιορισμένη εκδοχή ακολουθεί τον Βάισαχ ως το Ομπερστάουφεν. Κατόπιν συνεχίζει κατά μήκος του Κονστάντσερ Αχ και τη λίμνη Γκρόσερ Άλπζεε έως το Ίμενστατ και από εκεί προς τα επάνω, από τις κωμοπόλεις Ρέτενμπεργκ, Βέρταχ, Νέσελβανχ έως το Πφρόντεν-Ρηντ. Μετά ακολουθεί τον ρου του Βιλς μέχρι τη συμβολή του με τον Λεχ. Ωστόσο υπάρχουν άλλα βουνά που βρίσκονται βορειότερα από τη γραμμή αυτή και αποτελούνται από τα ίδια πετρώματα με τα ψηλότερα βουνά των Άλπεων του Άλγκοου και δημιουργήθηκαν από την ίδια ορογενετική διεργασία. Αν και αυτά τα βουνά θεωρηθούν τμήμα των Άλπεων του Άλγκοου, τότε το βόρειο σύνορό τους ορίζεται από τη γραμμή που ξεκινά από τη Λίμνη της Κωνσταντίας κοντά στο Λίνταου, διέρχεται από το Ίζνυ και μετά συνεχίζει προς τα βόρεια, γύρω από τα χαμηλά όρη Άντελεγκ έως την πόλη Κέμπτεν. Κατόπιν διέρχεται από το Νέσελβανχ και το Φύσεν, μέχρι που συναντά τον Λεχ βορέίως των βουνών Φάλκεν.


  • Το λήμμα «Άλλγκουερ Άλπεις» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 4, σελ. 389

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]