Άμπο της Τιφλίδας

Άγιος
Άμπο της Τιφλίδας
القديس أبو التفليسي
Πολιούχος της Τιφλίδας
ΓέννησηΆγνωστο (8ος αιώνας)
Βαγδάτη, σημερινό Ιράκ
ΚοίμησηΠερίπου στις 6 Ιανουαρίου 786
Τιφλίδα, Γεωργία
Τιμάται απόΑνατολική Ορθόδοξη Εκκλησία
Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
ΠολιούχοςΤιφλίδα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άμπο της Τιφλίδας (αραβικά: أبو التفليسي‎‎, Abu al-Tiflisi; γεωργιανά: აბო თბილელი, abo tbileli, περίπου το 756 – 6 Ιανουαρίου 786) ήταν Άραβας Χριστιανός μάρτυρας και πολιούχος Άγιος της Τιφλίδας της Γεωργίας.

Άραβας στη προέλευση, ο Άμπο αρχικά μεγάλωσε ως μουσουλμάνος στη Βαγδάτη. Στην ηλικία των δεκαεπτά ή δεκαοχτώ, βρήκε τον εαυτό του στην Τιφλίδα, ακολουθώντας τον Γεωργιανό πρίγκιπα Νέρσες, τον κυβερνήτη του Κάρτλι. Ο Νέρσες, που είχε συκοφαντήσει νωρίτερα τον Χαλίφη, πέρασε τρία χρόνια στην απομόνωση. Απελευθερώθηκε από ένα νέο Χαλίφη και πήρε μαζί του τον Άμπο.

Το επάγγελμα του Άμπο στη Βαγδάτη ήταν εκείνο ενός αρωματοποιού, στο οποίο έγινε ειδικός ως κατασκευαστής λεπτών αρωμάτων και αλοιφών, τέχνη που υπονοούσε προφανώς γνώση της χημείας. Κατά την άφιξή του στην Ανατολική Γεωργία (Κάρτλι), έγινε πεπεισμένος για τον Χριστιανισμό, ο οποίος δεν συνέβη αμέσως, αλλά μόνο μετά από μια διεξαγόμενη αναζήτηση ψυχής, που συνεπαγόταν θερμές διαμάχες ακόμη και με χριστιανούς ιερείς και επισκόπους για τα καλύτερα θρησκευτικά θέματα. Αυτές οι διαμάχες τον παγίωσαν μόνο με την πεποίθησή του ότι η αλήθεια ήταν στον Χριστιανισμό. Ωστόσο, αρχικά ο Άμπο φοβόταν να γίνει Χριστιανός ανοιχτά καθώς η Ανατολική Γεωργία ήταν υπό αραβική κυριαρχία. Εγκατέλειψε μόνο τη μουσουλμανική συνήθεια των πέντε προσευχών την ημέρα και άρχισε να προσεύχεται με χριστιανικό τρόπο. Για πολιτικούς λόγους, ο πρίγκιπας του έπρεπε να αναζητήσει καταφύγιο στη Χαζαρία βόρεια της Κασπίας Θάλασσας, περιοχή χωρίς μουσουλμανικό έλεγχο. Ο Άμπο τον συνόδευσε και βαφτίστηκε εκεί. Από τη Χαζαρία ο Νέρσες μετακόμισε στην Αμπχαζία, η οποία ήταν επίσης απαλλαγμένη από την αραβική κυριαρχία, παίρνοντας τον Άμπο μαζί του. Εκεί στην Αμπχαζία ο Άμπο ακολούθησε με ζήλο τη χριστιανική ζωή των προσευχών και των ασκητικών αγώνων, προετοιμάζοντας τον εαυτό του για μελλοντική αποστολή. Ο πρίγκηπας Νέρσες και η ομάδα του επέστρεψε στην Τιφλίδα το 782, και ο Άμπο, παρά την προειδοποίηση ότι δεν ήταν ασφαλές να πάει στην Τιφλίδα, τον ακολούθησε. Για τρία περίπου χρόνια, ο Άμπο ομολόγησε ανοιχτά τη χριστιανική του πίστη στους δρόμους της Τιφλίδας - ενισχύοντας παράλληλα με το παράδειγμά του τους χριστιανούς που επιχείρησαν να ξεφύγουν από την αραβική κυριαρχία και προσπάθησαν να προσηλυτίσουν τους Άραβες συμπατριώτες τους στο χριστιανισμό. Μια σειρά απειλών και προειδοποιήσεων απέτυχαν να περιορίσουν τον ζήλο του. Το 786 καταγγέλθηκε ως χριστιανός στους Αραβικούς αξιωματούχους στην Τιφλίδα και συνελήφθη. Ο δικαστής προσπάθησε να πείσει τον Άμπο να επιστρέψει στην πίστη των προγόνων του.[1] Ομολόγησε τη πίστη του στη δίκη, φυλακίστηκε και εκτελέστηκε στις 6 Ιανουαρίου 786.

Ο Ιοάνε Σαμπανίντζε, γεωργιανός θρησκευτικός συγγραφέας και σύγχρονος του Αγίου Άμπε, συνέταξε τη ζωή του μάρτυρα στο αγιογραφικό μυθιστόρημά του "Το μαρτύριο του Αγίου Αμπο".

  • Attwater, Donald and Catherine Rachel John. The Penguin Dictionary of Saints. 3rd edition. New York: Penguin Books, 1993. (ISBN 0-14-051312-4).
  • Holweck, F. G., A Biographical Dictionary of the Saints. St. Louis, MO: B. Herder Book Co. 1924.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Abo Tbileli στο Wikimedia Commons