Άννα Βορόντσοβα

Άννα Βορόντσοβα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7ιουλ. / 18  Δεκεμβρίου 1722γρηγ.
Θάνατος31  Δεκεμβρίου 1775
Αγία Πετρούπολη
Τόπος ταφήςνεκροταφείο Λαζάρεφ
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΚυρία επί των τιμών
οικοδέσποινα λογοτεχνικού σαλονιού
Οικογένεια
ΣύζυγοςMikhail Vorontsov (από 1742)
ΤέκναAnna Mikhailovna Stroganova
ΓονείςCount Karl Skavronsky
ΟικογένειαHouse of Skavronsky
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η κόμισσα Άννα Κάρλοβνα Βορόντσοβα, το γένος Σκαυρόνσκαγια, 2/18 Δεκεμβρίου 1722 - 31 Δεκεμβρίου / 11 Ιανουαρίου 1776), ήταν μία Ρωσίδα κυρία επί των τιμών, οικοδέσποινα λογοτεχνικού σαλονιού και ευγενής, εξαδέλφη της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Ρωσίας. Παντρεύτηκε τον Καγκελάριο Κόμη Μιχαήλ Ιλαριόνοβιτς Βόροντσοφ .

Ήταν η κόρη του μεγαλύτερου αδελφού της Αικατερίνης Α' της Ρωσίας, του Καρλ Σαμοϊλόβιτς Σκαβρόνσκι και της Μαρίας Ιβάνοβνα και έγινε δεσποινίδα επί των τιμών στην αυλή της ξαδέλφης της, της πριγκίπισσας Ελισάβετ. Η Ελισάβετ ήταν συμπαθούσε πολύ την ξαδέλφη της και στις 31 Ιανουαρίου 1742 - ένα χρόνο μετά την άνοδο της στο θρόνο - την πάντρεψε με τον Μιχαήλ Ιλαριόνοβιτς Βόροντσοφ. Στις 25 Απριλίου, έγινε κυρία επί των τιμών. Η Άννα Κάρλοβνα αγαπούσε τις καλές τέχνες και το σπίτι της το επισκέπτονταν συνεχώς καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιστήμονες και κυβερνητικοί. Περιγραφόταν ως όμορφη, ευγενική, γοητευτική και ευέξαπτη.

Η Άννα Κάρλοβνα βρισκόταν συνεχώς κοντά στην αυτοκράτειρα και η Ελισάβετ ήταν συχνά ανεπίσημα στο σπίτι της, όπου συναντιόταν με όλους τους ξένους κατοίκους της ρωσικής αυλής και χάρη στη σύζυγό του, ο Βόροντσοφ, ο Μεγάλος Καγκελάριος, ασκούσε επιρροή στην εξωτερική πολιτική.

Στις 9 Φεβρουαρίου 1760 η Άννα Κάρλοβνα έλαβε το μεγάλο σταυρό του Τάγματος της Αγίας Αικατερίνης. Στις 29 Ιουνίου 1760 η Άννα Κάρλοβνα έγινε επικεφαλής της αυλής της Ελισάβετ.

Κατά τη σύντομη βασιλεία του Πέτρου Γ΄ της Ρωσίας, οι Βορόντσοφ ανήκαν εξ ολοκλήρου στην πλευρά του Αυτοκράτορα και συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που τον συνόδευσαν στις 28 Ιουνίου 1762 στο Ορανιενμπάουμ στο Κρόνσταντ.

Αφού χήρεψε το 1767, η κόμισσα Άννα Κάρλοβνα δεν έπαιξε ξανά εξέχοντα ρόλο στην αυλή, αν και ο Τσαρέβιτς Παύλος Πετρόβιτς την αποκαλούσε θεία.

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Знаменитые россияне 18-19 веков. Биография и портреты. - С.-Петербург .: Лениздат, 1996. - с.31