Ίδρυμα Βιβλιοθηκονόμων και Επαγγελματιών της Πληροφόρησης

Το Ίδρυμα Βιβλιοθηκονόμων και Επαγγελματιών της Πληροφόρησης(αγγ: Chartered Institute of Library and Information Professionals (CILIP) [1] ιδρύθηκε το 2002 με έδρα το Λονδίνο και εκπροσωπεί τους βιβλιοθηκονόμους και τους επιστήμονες της πληροφόρησης που δραστηριοποιούνται εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Διοικείται από το Συμβούλιο (CILIP Council), το οποίο συνίσταται από 12 Σύμβουλους (Councillors) και διαχειρίζεται τις υποθέσεις του Ιδρύματος. Επιπλέον, σε ετήσια συχνότητα πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση (Annual General Meeting), κατά την οποία τα μέλη του έρχονται σε επαφή και λαμβάνουν αποφάσεις για μείζονα θέματα του Ιδρύματος.

Το όραμα [2] του CILIP, όπως δηλώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, είναι η δημιουργία μιας κοινωνικά και οικονομικά ευήμερης κοινωνίας, η οποία υποστηρίζεται από την παιδεία, την πρόσβαση στην πληροφόρηση και τη διάδοση της γνώσης. Συγκεκριμένα, το CILIP υπάρχει για να προωθεί και να υποστηρίζει τα άτομα που εργάζονται για την υλοποίηση του οράματος της, καθώς και να αποτελεί την ηγετική φωνή για τους επαγγελματίες της πληροφόρησης και τους βιβλιοθηκονόμους, οι οποίοι εργάζονται για παρέχουν ενότητα μέσω κοινών αξιών και για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και υπεροχής [3].

Νέα οργανωτική δομή

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την άνοιξη του 2010 με απόφαση του Συμβουλίου του CILIP (CILIP Council), διεξήχθη η έρευνα «Defining Our Professional Future», στην οποία απάντησαν περισσότερα από 3.500 άτομα, μέλη και μη, προκειμένου να διασαφηνιστούν οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις τους από το Ίδρυμα. Τον Ιούλιο του 2011 το Συμβούλιο καθιέρωσε νέα οργανωτική δομή [4], βασισμένη στα αποτελέσματα της έρευνας. Οι τρεις νέες κατευθύνσεις που προέκυψαν είναι:

  • Επαγγελματικές Υπηρεσίες (Professional Services): Στόχος της συγκεκριμένης ομάδας είναι να συγκεντρώσει όλους τους τομείς δραστηριότητας που καλύπτουν τα μέλη της.
  • Εξωτερικές Σχέσεις (External Relations): Η ομάδα των Εξωτερικών Σχέσεων εργάζεται για να αυξήσει το κύρος του ιδρύματος.
  • Πηγές (Resources): Στόχος της ομάδας είναι η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων του ιδρύματος.

Μεμονωμένα άτομα και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πληροφόρησης και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο του CILIP μπορούν να ενταχθούν στο δυναμικό των μελών του. Το CILIP διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδίδει ενημερωτικό υλικό, το οποίο βοηθά τα μέλη της να εμπλουτίζουν διαρκώς τις γνώσεις τους και να εξελίσσονται επαγγελματικά. Η συμμετοχή στο CILIP προαπαιτεί την καταβολή συνδρομής, το ποσό της οποίας ορίζεται ανάλογα με το εισόδημα κάθε μέλους. Τα μέλη του CILIP απασχολούνται στους εξής τομείς:

  • Επιχειρήσεις και Βιομηχανία (Business and Industry)
  • Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology)
  • Ανώτατη Εκπαίδευση (Further and Higher Education)
  • Σχολεία (Schools)
  • Τοπική και Κεντρική Κυβέρνηση (Local and Central Government)
  • Σύστημα Υγείας (Health Service)
  • Εθελοντικός Τομέας (Voluntary Sector)
  • Εθνικές και Δημόσιες Βιβλιοθήκες (National and Public Libraries)

Το CILIP αξιολογεί εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τον τομέα της διαχείρισης των βιβλιοθηκών και της πληροφόρησης, τα οποία διατίθενται εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και σχετικές επιστήμες, προκειμένου να κρίνει εάν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των εργοδοτών. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της διαφορετικότητας και των ίσων ευκαιριών και κατά των προκαταλήψεων, υπερασπίζεται το έργο των επιστημόνων της πληροφόρησης και αποδίδει στα μέλη της διεθνώς αναγνωρισμένα προσόντα. Επιπλέον, προωθεί υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και επιδιώκει να αυξήσει το κύρος όσων εργάζονται στις βιβλιοθήκες και τον τομέα της πληροφόρησης γενικότερα. Επιπρόσθετα, εκδίδει το μηνιαίο περιοδικό CILIP Update magazine [5], σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, το οποίο διατίθεται μόνο για τα μέλη του ιδρύματος. Ακόμη, εκδίδει τον ετήσιο οδηγό CILIP's Annual Buyers' Guide Directory[6], ο οποίος περιλαμβάνει υπηρεσίες και προϊόντα προμηθευτών.

Διεθνείς δραστηριότητες CILIP[7]

Το CILIP επεκτείνει τη δράση του διεθνώς, προχωρώντας στις εξής διεθνείς δραστηριότητες και έργα:

CILIP's International Library and Information Job Exchange – Libex:

ανταλλαγή εργαζομένων στον τομέα της Πληροφόρησης από διαφορετικές χώρες.

CILIP's International Policy Statement:

δήλωση διεθνούς πολιτικής.

CILIP grants for IFLA World Library & Information Congress (WLIC):

επιχορηγήσεις σε μέλη για την παρακολούθηση του Συνεδρίου που διοργανώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions - IFLA) (IFLA WLIC).

Travelling Librarian Award:

τιμητική διάκριση για μια αξιόλογη μελέτη για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

  1. «Ίδρυμα Βιβλιοθηκονόμων και Επαγγελματιών της Πληροφόρησης - Chartered Institute of Library and Information Professionals (CILIP)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Το όραμα του CILIP». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Σκοπός του CILIP». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Νέα οργανωτική δομή CILIP». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Το περιοδικό του CILIP». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2012. 
  6. «Ετήσιος οδηγός του CILIP». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2012. 
  7. «Διεθνείς δραστηριότητες CILIP». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2012. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]