Α.Ο. Καβάλα (ποδόσφαιρο)

Α.Ο. Καβάλα
Επίσημη ονομασίαΑθλητικός Όμιλος Καβάλα 2024 Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία
Σύντομο όνομαΚαβάλα
ΠροσωνύμιοΓαλάζιοι Αργοναύτες και Ελαφρά Ταξιαρχία του Βορρά
Ίδρυση24  Σεπτεμβρίου 1965
ΈδραΚαβάλα, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό Στάδιο Καβάλας «Ανθή Καραγιάννη», Δήμος Καβάλας
Χρώματαμπλε και λευκό
Μητρικός σύλλογοςΑθλητικός Όμιλος Καβάλας
ΠρόεδροςΑνδρέας Σκλαρής
ΠροπονητήςΓιάννης Τάτσης
ΠρωτάθλημαΣούπερ Λιγκ 2
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram
Ενεργά τμήματα του Α.Ο. Καβάλα
Ποδόσφαιρο Μπάσκετ (Ανδρών) Μπάσκετ (Αμαξίδιο)
Στίβος Ράγκμπι Λιγκ (Ανδρών) Ράγκμπι Λιγκ (Γυναικών)
Καράτε Βόλεϊ (Ανδρών) Βόλεϊ (Γυναικών)

Ο Αθλητικός Όμιλος Καβάλας[1] είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο το οποίο εδρεύει στην Καβάλα. Ιδρύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1965 έπειτα από τη συγχώνευση 3 σωματείων της Καβάλας, του Γ.Σ. Ηρακλής Καβάλας, του Γ.Σ. Φίλιπποι Καβάλας και της Α.Ε.Κ. Καβάλας. Διαθέτει τμήματα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, στίβου, καράτε (kyokushin karate) και ράγκμπι λιγκ. Επίσημα χρώματα του αποτελούν το μπλε και το λευκό. Τα προσωνύμια που τον ακολουθούν είναι «Γαλάζιοι Αργοναύτες» και «Ελαφρά Ταξιαρχία του Βορρά».[2][3]

Από την αγωνιστική περίοδο 2024–2025 το ανδρικό τμήμα ποδοσφαίρου του Α.Ο. Καβάλας αγωνίζεται στο δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας (Super League 2) με την επωνυμία «Αθλητικός Όμιλος Καβάλα 2024 Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία» και με τον διακριτικό τίτλο «Α.Ο. Καβάλα 2024 Π.Α.Ε.».[4] Χρησιμοποιεί ως αγωνιστική έδρα το Δημοτικό Στάδιο Καβάλας «Ανθή Καραγιάννη».

Προπολεμικά το καβαλιώτικο ποδόσφαιρο ανέδειξε μερικούς σπουδαίους ποδοσφαιριστές, όπως: Φαρσάκογλου, Σκαρλάτος, Ι. Κανάκης, Κ. Κανάκης, Παπαϊωάννου, Τρυφωνίδης, Μαργαρίτης, Β. Ταντόγλου, Φ. Μακέδος και Παύλου. Ως τις αρχές της δεκαετίας του 1960 στην Καβάλα κυριαρχούσαν τρεις σύλλογοι: ο Ηρακλής, οι Φίλιπποι και η Α.Ε.Κ.. Οι δύο πρώτοι είχαν σημαντική ποδοσφαιρική παρουσία τόσο στην πόλη όσο και πανελλήνια, αφού αναδείχτηκαν πρωταθλητές Β΄ Εθνικής στους ομίλους τους, ο Ηρακλής το 1961-62 και οι Φίλιπποι το 1963-64. Όμως δεν κατάφεραν να κερδίσουν την άνοδο τους στην Α΄ Εθνική στους αγώνες κατάταξης που υπήρχαν τότε.

Έτσι ωρίμασε η ιδέα να συγχωνευθούν, ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή καβαλιώτικη ομάδα. Την πρωτοβουλία είχαν οι Σωτήρης Αλημίσης (πρώτος πρόεδρος του συλλόγου και μετέπειτα δύο φορές πρόεδρος της ΕΠΟ), Μήτρας, Μοσχοβίτης και Μαχαίρας. Ως έμβλημα της νέας ομάδας επιλέχτηκε η αρχαία τριήρης, έπειτα από πρόταση του Χρήστου Μπάτση. Η τριήρης συνδυάζει τη ναυτική παράδοση της πόλης, η οποία είναι σημαντικό λιμάνι, ενώ εμπεριέχει τριπλό συμβολισμό: τα κουπιά συμβολίζουν τους παίκτες, τα πανιά τη διοίκηση και ο άνεμος τους φιλάθλους.

Ο ΑΟΚ, όπως αποκαλείται, σύντομα πέτυχε πανελλήνιες διακρίσεις. Την αμέσως επόμενη χρονιά από την ίδρυσή του ο σύλλογος έφτασε ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος αποκλείοντας στα προημιτελικά την Προοδευτική. Σύμφωνα με την κλήρωση θα υποδεχόταν στον ημιτελικό ως γηπεδούχος την ΑΕΚ. Όμως η ΕΠΟ βάσει ενός διφορούμενου κανονισμού όρισε έδρα διεξαγωγής του αγώνα το Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης. Η Καβάλα αρνήθηκε να λάβει μέρος και αποκλείστηκε.

Η δεκαετία του '70 αποτέλεσε τη χρυσή εποχή του συλλόγου. Αγωνίστηκε για 12 χρόνια στην Α΄ Εθνική από το 1969–70 έως το 1981–82, με μια διακοπή το 1975–76, όταν υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική. Το 1970–71 κατέκτησε τον άτυπο τίτλο της καλύτερης επαρχιακής ομάδας, ενώ δυο φορές έλαβε μέρος στο Βαλκανικό Κύπελλο. Οι ποδοσφαιριστές, στους οποίους στηρίχτηκε η ομάδα την περίοδο 1969–75 ήταν οι: Τάτσης, Κοψαχείλης, Παντελάκος (τερματοφύλακας), Μπαρμπαλέξης, Τοπούζης, Καραμπετάκης, Μαχαιρίδης, Γκαρανάτσιος, Βάγιας, Χαραλαμπίδης, Μπουγατσάς, Πάτσας, Λιόλιος, Κόκκαλης, Μπλέκος, Παπαδόπουλος, Αβραμίδης. Προπονητής ήταν ο Γιουγκοσλάβος Μπέλα Πάλφι. Μετά τον υποβιβασμό στηρίχτηκε σε μια νέα φουρνιά ποδοσφαιριστών: Κ. Χρυσαφίδης, Στ. Χρυσαφίδης, Κωνσταντινίδης, Κοϊβέρογλου, Μασμανίδης, Ζουμπουλάκης, Ευφραιμίδης, Σαρανταδέκας, Λαμπρόπουλος, Πάτσας, Καλαϊτζίδης και προπονητή τον Γιανέφσκι. Η ανανεωμένη ομάδα το 1976-77 πραγματοποίησε αξιοπρόσεκτη πορεία τερματίζοντας στην 7η θέση.

Το 1979 ο Α.Ο. Καβάλα έγινε ΠΑΕ αλλά το 1981–82 υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική. Στην Α΄ Εθνική επανήλθε μόνο για μία περίοδο το 1994-95. Την περίοδο 1995-96 ο ΑΟΚ με προπονητή το Γιώργο Παράσχο και με παίκτες έμπειρους (Μάλλιος, Αθανασιάδης, Σίμοβιτς, Μίτεφ) τερμάτισε πρώτος με διαφορά 7 βαθμών από τον δεύτερο στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής, (Καβάλα 70, Βέροια 63) μένοντας αήττητος σε όλο τον Α’ γύρο.[5] Σημαντικότεροι ποδοσφαιριστές αυτής της περιόδου ήταν οι Αθανασιάδης, Αργυρίου, Βακιρτζής, Καλλιμάνης, Κόλτσης, Μάλλιος, Μίτεφ, Παπανδρέου, Πεγκλής, Πις, Σίμοβιτς, Σουκασιάν, Τσαπανίδης και Χέρτναγκλ. Αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική ως την περίοδο 1999–2000. Μάλιστα την περίοδο 1996–97 κατέλαβε την 6η θέση της Α’ Εθνικής, που είναι η καλύτερη στην ιστορία της. Ακολούθησε μία δύσκολη περίοδος που οδήγησε το σωματείο έως τη Γ΄ Εθνική.

Η ΠΑΕ Α.Ο. Καβάλα το 2001 -μαζί με μερικές ακόμα ΠΑΕ και ΚΑΕ της χώρας- εκμεταλλεύτηκε βραχύβια ευεργετική σχετική διάταξη [6] περί "ειδικής εκκαθάρισης" αθλητικής ανώνυμης εταιρείας (με αλλαγή της επωνυμίας και της εταιρικής μετοχικής σύνθεσης, αλλά χωρίς υποχρέωση υποβιβασμού σε κατώτερη κατηγορία), με την οποία η ΠΑΕ μετονομαζόμενη σε "ΠΑΕ Νέα Καβάλα" απαλλάχτηκε από το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της[7][8] ενώ το 2004 μετέβαλε την φορολογική και νομική της υπόσταση μέσω αλλαγής ΑΦΜ, καθώς και καταχώρησης της νέας επωνυμίας της (Νέα Καβάλα Π.Α.Ε.) στο μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης.[9],[10][11]

Το καλοκαίρι η ομάδα βρήκε νέο προπονητή στο πρόσωπο του Ντράγκαν Οκούκα. Υπό τον Σέρβο προπονητή η ομάδα έδειξε από τους πρώτους αγώνες ικανή να ενταχθεί στα Play-Off. Τον Σεπτέμβριο όμως ο Οκούκα παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, αντικαθιστώμενος από τον Πολωνό Χένρικ Κάσπερτσακ. Η ομάδα με προπονητή τον Κάσπερτσακ, μετά από ένα καλό ξεκίνημα, επανήλθε στα μέτρια αποτελέσματα. Τον Μάρτιο του 2011 ο Κάσπερτσακ παραιτήθηκε λόγω προβλημάτων με το συμβόλαιό του και αντικαταστάθηκε από τον Γιάννη Μαντζουράκη. Η Καβάλα είχε ως τότε πορεία που φαινόταν ικανή να την οδηγήσει σε συμμετοχή στα Play-Off και σε ενδεχόμενη έξοδο στην Ευρώπη,[12] όμως τελικά η κατάσταση ανετράπη, καθώς η ομάδα σημείωσε προς το τέλος της σεζόν τρεις ήττες και δύο ισοπαλίες, με αποτέλεσμα να καταλάβει τελικά την 7η θέση με 40 βαθμούς, με διαφορά 7 βαθμών από τον 6ο Ολυμπιακό Βόλου.

Στις 28 Ιουλίου 2011 η ομάδα (όπως και ο Ολυμπιακός Βόλου) τιμωρήθηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ με υποβιβασμό στη Φούτμπολ Λιγκ 1 (Β΄ Εθνική), με την κατηγορία κατά του διοικητικού ηγέτη της για δωροδοκία και στοιχηματισμό σε χειραγωγημένα παιχνίδια (με βάση το άρθρο 21). Ασκήθηκε έφεση, που εκδικάστηκε μία εβδομάδα αργότερα (3 Αυγούστου). Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αποφάσισε πως δεν προέκυψε όφελος για την ομάδα (όπως και για αυτήν του Ολυμπιακού Βόλου), διατηρώντας την ομάδα στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, αποδίδοντας απλά αντικειμενική ευθύνη (με βάση το άρθρο 5) και επιβάλλοντας αφαίρεση 8 βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα (της περιόδου 2011-12).

Στις 23 Αυγούστου η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) ανακοίνωσε πως δεν χορηγεί πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ τόσο στην ομάδα της Καβάλας όσο και σε αυτή του Ολυμπιακού Βόλου, «...διότι δεν επήλθε καμία ουσιαστική μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ύστερα από την τιμωρία του Αχιλλέα Μπέου και του Χρυσόστομου Ψωμιάδη από την Αθλητική Δικαιοσύνη...».[13] Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «...από τα στοιχεία του φακέλου, αλλά και από τα όσα έχουν περιέλθει σε γνώση της Επιτροπής προκύπτει χωρίς κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι ο Χρυσόστομος Ψωμιάδης είναι ο ουσιαστικός ιδιοκτήτης και εν τοις πράγμασι κάτοχος της πλειοψηφίας τουλάχιστον των μετοχών της ΠΑΕ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ, την διοίκηση της οποίας και ασκεί....».[14]
Με βάση την παραπάνω απόφαση οι δύο ομάδες αποβάλλονταν από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και υποβιβάζονταν στην ερασιτεχνική Δ΄ Εθνική κατηγορία (περιφερειακό πρωτάθλημα), επερχόμενης αυτοδίκαια της λύσης των δύο ανωνύμων εταιρειών (ΠΑΕ). Οι δύο ομάδες κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της απόφασης και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, μπλοκάροντας την αντικατάστασή τους με άλλες ομάδες στο πρωτάθλημα μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, ενώ παράλληλα η ομάδα του Βόλου κατήγγειλε την ΕΕΑ για μη νόμιμη σύνθεση των νέων μελών της,[15] άποψη που υιοθέτησε και η διοίκηση της Καβάλας.[16] Τελικά οι δύο ομάδες υποβιβάστηκαν οριστικά στη Δ΄ Εθνική το Σεπτέμβριο του 2011, αφού η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν δέχθηκε να εξετάσει εκ νέου τις όποιες αλλαγές έγιναν στις διοικήσεις των ομάδων μετά την πρώτη της απόφαση.[17]

Την περίοδο 2011–12, ο Α.Ο.Κ. αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Δ΄ Εθνική κατηγορία, καταλαμβάνοντας τελικά την 4η θέση του 1ου Ομίλου με 48 βαθμούς. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, έπειτα από απόφαση της ΕΠΟ,[18][19] ο Α.Ο.Κ. έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής κατηγορίας (Football League). Στην ίδια κατηγορία αγωνίστηκε και την αμέσως επόμενη περίοδο, όπου τερμάτισε στην 13η θέση του 2ου Ομίλου με 17 βαθμούς, γνωρίζοντας έτσι τον υποβιβασμό στη Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία.

Το καλοκαίρι του 2014 μια διοικούσα επιτροπή ανέλαβε τη διοίκηση και λειτουργία της ομάδας.[20] Το Μάιο του 2015 ο ερασιτέχνης με ανακοίνωσή του ανέφερε, πως η λύση και εκκαθάριση της «ΠΑΕ Νέα Καβάλα» έλαβε έγκριση.[21] Τελικά μετά από 5 χρόνια στην Γ΄ Εθνική, η Καβάλα στέφθηκε το 2019 πρωταθλήτρια στον 1ο όμιλο και κέρδισε το εισιτήριο για την Football League. Στις 13 Ιουνίου 2021, η Καβάλα εξασφάλισε την απευθείας άνοδο της στη Super League 2 της περιόδου 2021-22, με 2 αγωνιστικές να μένουν για το τέλος του πρωταθλήματος. Όμως η ομάδα της Καβάλας δεν εξασφάλισε πιστοποιητικό συμμετοχής λόγω κωλύματος της ΠΑΕ, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό. Αμέσως, το νομικό επιτελείο της ΠΑΕ έκανε ένσταση κατά της απόφασης της ΕΕΑ, η οποία απορρίφθηκε μετά από γνωστοποίηση της επιτροπής στις 30 Αυγούστου 2021[22]. Έτσι η Καβάλα είναι εκτός Σούπερ Λιγκ 2 με τον Ερασιτέχνη ΑΟΚ στις 20 Αυγούστου 2021 (πριν την οριστική απόφαση της ΕΕΑ) να δηλώνει την ομάδα ποδοσφαίρου στην Γ' Εθνική[23]. Στις 30 Οκτωβρίου η Καβάλα μαζί με την Α.Π.Σ. Ζάκυνθος δικαιώθηκαν από την ΕΠΟ και συμμετείχαν στη Σούπερ Λίγκ 2. Η ομάδα για το πρώτο μισό της σεζόν αναγκάστηκε να αγωνιστεί με παιδιά 15-18 ετών που δεν είχαν ξαναπαίξει ποδόσφαιρο σε ομάδα.

Η πολυτάραχη σεζόν 2021-22 ξεκίνησε με την Καβάλα να μην έχει κάνει καμιά νίκη στο πρωτάθλημα αλλά να έχει κάνει βαριές ήττες. Τον Δεκέμβριο του 2021 ξεκίνησε η προσπάθεια παραμονής της ομάδας στην Σούπερ Λιγκ 2 από τον τότε ιδιοκτήτη Άλεξ Χαντιτάγκι, κάνοντας αυτή την φορά μεταγραφές έμπειρων ποδοσφαιριστών. Πράγματι η ομάδα άλλαξε προς το καλύτερο και φαίνονταν ότι θα διεκδικήσει την παραμονή. Δυστυχώς όμως αυτό δεν πραγματοποιήθηκε για 2 μόνο βαθμούς και έτσι ο ΑΟΚ επέστρεψε στην ερασιτεχνική Γ΄ Εθνική.

Στην Γ΄ Εθνική αγωνίστηκε τις περιόδους 2022-23 και 2023-24. Την πρώτη σεζόν έχασε για μόλις 4 βαθμούς την πρωτιά και την συμμετοχή στα πλέι οφ για την επιστροφή στην Σούπερ Λιγκ 2, ενώ την δεύτερη σεζόν θα κάνει μια εντυπωσιακή πορεία και θα τερματίσει στην 1η θέση με 97 βαθμούς, έχοντας μια μόνο ήττα αλλά και ένα σερί 21 νικών, και θα επιστρέψει πανηγυρικά στην Σούπερ Λιγκ 2. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο ο ΑΟΚ κατέκτησε και το Κύπελλο ΕΠΣΚ, κάνοντας έτσι το πρώτο του νταμπλ.

Έμβλημα της ομάδας αποτελεί η αρχαία τριήρης,[24] όπως τη σχεδίασε ο Χρήστος Μπάτσης.[25] Για ένα διάστημα, το έμβλημα εμπεριείχε την τότε επωνυμία της ομάδας «Puma ΠΑΕ Νέα Καβάλα».[26] Με τη σύσταση της καινούριας ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας το 2019, τέθηκε στη δημοσιότητα ένα λίγο διαφορετικό σήμα.[27]

Ιστορικές εμφανίσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 2013–14 η επιλογή πράσινου χρώματος για τις εμφανίσεις στα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας προκάλεσε την έντονη αντίδραση μερίδας οπαδών και του ερασιτέχνη.[28] Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες ιστορικές εμφανίσεις του συλλόγου.[29]

1966
1971
1976
1980
1982
1992
1994–95
1996–97
1997–98
2009–10
2010–11

Εναλλακτική αμφίεση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
1966
1971
1976
1980
1982
1992
1994–95
1996–97
1997–98
2009–10
2010–11
Περίοδος Εταιρεία ένδυσης Κύριος χορηγός
1979–1980 Adidas
1980–1981 Puma
1988–1989 Puma ΠΡΟ-ΠΟ
1991–1992 ; Scoplife
1992–1993 ; Ασπίς Πρόνοια
1994–1995 Adidas Ασπίς Πρόνοια
1995–1996 Lotto AVIN
1996–1997
1997 Β.Β.Ε.
1998 XIOS BANK
1998–1999 Diadora Nokia
1999–2000
2000–2001 Adidas Λαϊκό Λαχείο
2001–2002 Diadora
2002-2003 Legea -
2003–2004 Jako Intracom
2004–2005 Umbro
2005–2006 Τζόκερ
2006–2007 Puma Intrakat
2007–2008 NEL LINES
2008–2009
2009–2010 ΟΠΑΠ
2010 GLOU
2010–2011 Extra 5
2011–2012
2012–2013 Extra 5
2013–2014 Mass
2014–2015 Legea Θερμοπλαστική
2015–2016 Givova
2016–2017 Λ.Κ.
2017 Legea
2018 Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων
2018–2019 Macron ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ
2019–2020
2020–2021
2021
2022 Nike
2022–2023 Macron Solarius
2023–2024

Οικονομικά και ιδιοκτησιακό

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επωνυμία της Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΑΕ), απαραίτητης για τη συμμετοχή της ομάδας (ΠΑΕ) σε επαγγελματική ποδοσφαιρική κατηγορία, έχει αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων ως ακολούθως:

Θέση Όνομα
Πρόεδρος Δ.Σ. Ανδρέας Σκλαρής
Αντιπρόεδροι Αθανάσιος Σπανδωνίδης
Φελίνης Τρικίδης
Μέλη Γιώργος Τσακαλίδης
Πέτρος Τρικίδης
Δημοτικό Στάδιο Ανθή Καραγιάννη

Έδρα της ομάδας από την ίδρυσή της το 1965 αποτελούσε το Δημοτικό Στάδιο Καβάλας (μετέπειτα «Βερούλειο»). Από το 1970 η ομάδα αγωνίζεται στο τέως Εθνικό Στάδιο Καβάλας, που ονομάζεται πλέον Δημοτικό Στάδιο Ανθή Καραγιάννη,[33] με εξαίρεση τις περιόδους 1987-88 και 2011-12, κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκε προσωρινά ως έδρα και πάλι το Βερούλειο.

Ο πιο γνωστός σύνδεσμος φιλάθλων του ΑΟ Καβάλα ονομάζεται «Γαλάζιοι Αργοναύτες».[34] Τον Ιανουάριο του 2010 δημιουργήθηκε άλλο ένα κλαμπ που αποκαλείτο «Pitbulls» αλλά έκλεισε, ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς δημιουργήθηκε η «Λέσχη Φιλάθλων Καβάλας»[35].

Εισιτήρια της περιόδου 2009-2010 ως γηπεδούχος [36]
Περίοδος Εισιτήρια Αντίπαλος Αποτέλεσμα
2009-2010 692 Αστέρας Τρίπολης 0-1
2009-2010 1.294 Ατρόμητος 2-1
2009-2010 4.297 Ηρακλής 1-0
2009-2010 6.203 Παναθηναικός 2-2
2009-2010 1.291 Πανθρακικός 3-0
2009-2010 6.007 ΑΕΚ 2-1
2009-2010 7.142 ΠΑΟΚ 0-0
2009-2010 1.139 Λεβαδειακός 2-2
2009-2010 7.047 Ολυμπιακός 0-0
2009-2010 1.347 ΠΑΣ Γιαννενα 1-0
2009-2010 2.895 Scoda Ξάνθη 2-1
2009-2010 2.762 Άρης 1-1
2009-2010 1.616 ΑΕΛ 3-3
2009-2010 1.305 Εργοτέλης 1-3
2009-2010 1.245 Πανιώνιος 1-1

Μέσος όρος εισιτηρίων: 3.085

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναμετρήσεις του Α.Ο.Κ. με τη Δόξα Δράμας, οι οποίες έχουν το χαρακτήρα γειτονικού ντέρμπι, σε μία αντιπαλότητα που κρατά χρόνια.[37]

Τίτλοι - Διακρίσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Βραβείο ευ αγωνίζεσθαι (fair play)
    • Νικήτρια (1): 2009-10 (έπαθλο 250.000€)

Η διαχρονική πορεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Περίοδος Κατηγορία Θέση Σχόλιο
1965-66
Β΄ Εθνική
1966-67 [α]
1967-68 [β]
1968-69 Άνοδος στην Α΄ Εθνική
1969-70
Α΄ Εθνική
14η
1970-71 11η
1971-72 10η
1972-73 10η
1973-74 12η
1974-75 16η Υποβιβασμός
1975-76
Β΄ Εθνική
Άνοδος στην Α΄ Εθνική
1976-77
Α΄ Εθνική
1977-78 13η
1978-79 16η
1979-80 16η
1980-81 15η
1981-82 17η Υποβιβασμός
1982-83
Β΄ Εθνική
1983-84
1984-85
1985-86
1986-87 14η
1987-88
1988-89 18η Υποβιβασμός
1989-90
Γ΄ Εθνική
Άνοδος στην Β΄ Εθνική
1990-91
Β΄ Εθνική
12η
1991-92
1992-93
1993-94 Άνοδος στην Α΄ Εθνική
1994-95
Α΄ Εθνική
18η Υποβιβασμός
1995-96
Β΄ Εθνική
Άνοδος στην Α΄ Εθνική
1996-97
Α΄ Εθνική
1997-98 13η
1998-99 10η
1999-00 15η Υποβιβασμός
2000-01
Β΄ Εθνική
13η Υποβιβασμός
2001-02
Γ΄ Εθνική
Άνοδος στην Β΄ Εθνική
2002-03
Β΄ Εθνική
14η Υποβιβασμός
2003-04
Γ΄ Εθνική
17η
2004-05
2005-06
2006-07
2007-08 Άνοδος στην Β΄ Εθνική
2008-09
Β΄ Εθνική
Άνοδος στην Σούπερ Λιγκ
2009-10
Σούπερ Λιγκ
2010-11 Υποβιβασμός
2011-12
Δ΄ Εθνική
Άνοδος στην Φούτμπολ Λιγκ[γ]
2012-13
Φούτμπολ Λιγκ
(2ο επίπεδο)
11η
2013-14 13η Υποβιβασμός
2014-15
Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική
2015-16
2016-17
2017-18
2018-19 Άνοδος στην Φούτμπολ Λιγκ
2019-20
Φούτμπολ Λιγκ
(3ο επίπεδο)
2020-21 Άνοδος στην Σούπερ Λιγκ 2
2021-22
Σούπερ Λιγκ 2
15η Υποβιβασμός
2022-23
Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική
2023-24 Άνοδος στην Σούπερ Λιγκ 2
2024-25
Σούπερ Λιγκ 2

Σύνολα συμμετοχών στα εθνικά πρωταθλήματα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κατηγορία Συμμετοχές
Α΄ Εθνική / Σούπερ Λιγκ 19 (17 / 2)
Β΄ Εθνική / Φούτμπολ Λιγκ / Σούπερ Λιγκ 2 24 (20 / 2 / 2)
Γ΄ Εθνική / Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική / Φούτμπολ Λιγκ 16 (7 / 7 / 2)
Δ΄ Εθνική 1
No. Έθνος Παίκτης Γέννηση
01 Παναγιώτης Σταθάκης[38] 1997
02 Γιάννης Καζαντζίδης[39] 1995
03 Λευτέρης Αστράς[40] 1998
04 Σάββας Ελάνογλου[41] 2004
05 Ραφαήλ Παπαδόπουλος[42] 2002
06 Γεώργιος Σμίλτος[43] 1992
07 Μανώλης Περδίκης[44] 1999
08 Γεώργιος Μπιμπισίδης[45] 1995
09 Στέφανος Βασιλόπουλος[46] 2002
10 Φίλιππος Δημητριάδης[47] 2002
13 Γιάννης Δαλιανόπουλος[48] 1999
14 Σάββας Γκέντσογλου[49] 1990
16 Λάζαρος Τζελίδης[50] 1997
17 Αναστάσιος Μαγκαφίνης[51] 2003
18 Παύλος Δερμιτζάκης[52] 2005
19 Νικόλαος Χατζής[53] 2000
20 Αθανάσιος Γιαγτζίδης[54] 2004
22 Βασίλειος Αλτιντζής[55] 2002
26 Αλέξανδρος Φερεντίνος[56] 2004
28 Δημήτριος Γερονικολός[57] 2004
30 Βασίλειος Παπαδόπουλος[58] 1995
41 Αντώνιος Δερμιτζάκης[59] 2004
47 Χρήστος Καρακώστας[60] 2000
87 Κοσμάς Γκέκας[61] 1996
97 Κωνσταντίνος Σαλπιγγίδης[62] 2000
99 Αθανάσιος Ιωαννίδης[63] 2003

Αξιοσημείωτοι ποδοσφαιριστές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιοσημείωτοι προπονητές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Συμμετοχή σε αγώνες μπαράζ για την άνοδο με Ολυμπιακό Βόλου και Πανελευσινιακό, παραμονή
  2. Συμμετοχή σε αγώνες μπαράζ Πανσερραϊκό, παραμονή
  3. Άνοδος ύστερα από απόφαση της ΕΠΟ.
  1. «Εγγεγραμμένα σωματεία | Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση». somateia2023.gga.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2024. 
  2. «Η ισχύς εν τη... συνενώσει». ΤΟ ΒΗΜΑ. 24 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2024. 
  3. «Το αντίο του Ντε Μος και το λίφτινγκ του ΑΟΚ». www.contra.gr. 1 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2024. 
  4. 4,0 4,1 «ΓΕΜΗ :: Υπηρεσίες Δημοσιότητας». publicity.businessportal.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2024. 
  5. «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β' ΕΘΝΙΚΗ 95-96». www.rizospastis.gr. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3621661. 
  6. «άρθρο 17, παρ. 5 του Ν. 2947/2001 - ΦΕΚ 228/Α/9-10-2001 «Θέματα Ολυμπιακής Φιλοξενίας Έργων Ολυμπιακής υποδομής και άλλες διατάξεις»». Εθνικό Τυπογραφείο. 9 Οκτωβρίου 2010. 
  7. «Η ολέθρια «συναλλαγή» κράτους - ομάδων και οι ρυθμίσεις χρεών». www.kathimerini.gr. 7 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2019. 
  8. Δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης του Εφετείου Θράκης (254/28.5.2002) για ειδική εκκαθάριση της "παλιάς" ΠΑΕ Α.Ο. Καβάλα
  9. Το ΦΕΚ της μεταβολής επωνυμίας σε μορφή pdf
  10. Στοιχεία Δημοσιότητας businessregistry.gr
  11. Οι ομάδες του Μάκη Ψωμιάδη sport24.gr
  12. UEFA.com. «Kavala FC | National Associations». UEFA.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2024. 
  13. Στην Δ΄ Εθνική Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 23/8/2011
  14. Το σκεπτικό της απόφασης για Βόλο και Καβάλα Αρχειοθετήθηκε 2011-09-22 στο Wayback Machine., ΣΚΑΪ, 25/8/2011
  15. Βόλος και Καβάλα μπλόκαραν την αντικατάστασή τους, Ελευθεροτυπία, 26/8/2011
  16. Παράνομη η σύνθεση της ΕΕΑ, contra.gr, 26/8/2011
  17. Οριστικά στη Δ΄ Εθνική Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα, contra.gr, 15/09/2010
  18. «Αποφάσεις Δ.Σ. ΕΠΟ 12-9-2012». epo.gr. Ε.Π.Ο. 12 Σεπτεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  19. Άνοιξε πόρτα στους «3» η Football League! gazzetta.gr, 12 Σεπτεμβρίου 2012
  20. ΑΟΚ: Συστάθηκε η διοικούσα επιτροπή στον ΑΟΚ Αρχειοθετήθηκε 2014-09-25 στο Wayback Machine. xronometro.com
  21. ΑΟΚ: Εγκρίθηκε η λύση και εκκαθάριση της Νέας ΠΑΕ Καβάλα Αρχειοθετήθηκε 2015-06-07 στο Wayback Machine. xronometro.com
  22. «Εκτός Super League 2 η Καβάλα». liganews.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2021. [νεκρός σύνδεσμος]
  23. «Εξασφαλίστηκε το «μαξιλαράκι» της Γ' Εθνικής από τον Ερασιτέχνη ΑΟΚ». sportsup.gr. 20 Αυγούστου 2021. 
  24. «Η ιστορία και ο συμβολισμός των σημάτων». kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2011. 
  25. Βαγγέλης Κατσαΐτης. «Ένα έμβλημα, μία ιστορία...». sport24.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2009. 
  26. Στην Καβάλα ο "Ντόμπρα" sigmalive.com
  27. Το τροποποιημένο σήμα της ΠΑΕ ΑΟ Καβάλα 1965 kavalapost.gr
  28. «Έκαναν "ντου" για τις πράσινες φανέλες». sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2013. 
  29. Η ιστορία της φανέλας του ΑΟΚ Αρχειοθετήθηκε 2018-07-30 στο Wayback Machine. proininews.gr
  30. «Νόμος 2947/2001 : Θέματα Ολυμπιακής Φιλοξενίας Έργων Ολυμπιακής υποδομής και άλλες διατάξεις». e-nomothesia.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2019. 
  31. «ΓΕΜΗ:Στοιχεία Δημοσιότητας «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ»». www.publicity.businessportal.gr. 
  32. «ΓΕΜΗ:Στοιχεία Δημοσιότητας «Αθλητικός Όμιλος Καβάλα 1965 Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία»». www.publicity.businessportal.gr. 
  33. Η ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό - Μια εμπειρική έρευνα, σελ. 28 (archive) ΤΕΙ-ΑΜΘ
  34. «Ιστότοπος του Σ.Φ. ΑΟΚ «Οι Αργοναύτες»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2014. 
  35. Ιστότοπος Λέσχης φίλων Καβάλας
  36. Greek super league attendances 2009-2010
  37. Γειτονικό ντέρμπι στην Καβάλα Αρχειοθετήθηκε 2020-11-28 στο Wayback Machine. thessports.gr
  38. «Panagiotis Stathakis - Player profile 21/22». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  39. «Giannis Kazantzidis - Player profile 21/22». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  40. «Lefteris Astras - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  41. «Savvas Elanoglou - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  42. «Rafail Papadopoulos - Player profile 23/24» (στα αγγλικά). https://www.transfermarkt.com/rafail-papadopoulos/profil/spieler/1178140. Ανακτήθηκε στις 2022-02-06. 
  43. «Georgios Smiltos - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  44. «Manolis Perdikis - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  45. «Georgios Bimpisidis - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  46. «Stefanos Vasilopoulos - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  47. «Filippos Dimitriadis - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  48. «Giannis Dalianopoulos - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  49. «Savvas Gentsoglou - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  50. «Lazaros Tzelidis - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  51. «Anastasios Magafinis - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  52. «Pavlos Dermitzakis - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  53. «Nikolaos Chatzis - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  54. «Athanasios Giagtzidis - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  55. «Vasilios Altintzis - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  56. «Alexandros Ferentinos - Player profile 23/24» (στα αγγλικά). https://www.transfermarkt.com/alexandros-ferentinos/profil/spieler/735362. Ανακτήθηκε στις 2022-02-06. 
  57. «Dimitrios Geronikolos - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  58. «Vasilios Papadopoulos - Player profile 23/24» (στα αγγλικά). https://www.transfermarkt.com/vasilios-papadopoulos/profil/spieler/189157. Ανακτήθηκε στις 2022-02-06. 
  59. «Antonios Dermitzakis - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  60. «Christos Karakostas - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  61. «Kosmas Gekas - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  62. «Konstantinos Salpingidis - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  63. «Athanasios Ioannidis - Player profile 23/24». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  • Γιάννη Διακογιάννη, "Το Ποδόσφαιρο: στην Ελλάδα, στον Κόσμο", εκδ. Κάκτος 1978.
  • Αφιέρωμα της εφημερίδας SportDay (5-7-2007), σσ. 25-27.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]