Αγιαμόντε

Αγιαμόντε

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Αγιαμόντε
37°12′49″N 7°24′11″W
ΧώραΙσπανία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία της Ουέλβα
ΠροστάτηςOur Lady of Sorrows
Έκταση142 km²
Υψόμετρο63 μέτρα
Πληθυσμός21.645 (2023)[1]
Ταχ. κωδ.21.400
Ζώνη ώραςUTC+01:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Αγιαμόντε (ισπαν. Ayamonte, πορτογ. Aiamonte) είναι πόλη και δήμος της Ισπανίας, στην Επαρχία της Ουέλβα, στην Ανδαλουσία. Είναι συνοριακή πόλη, δίπλα στα σύνορα με την Πορτογαλία, στις εκβολές του ποταμού Γουαδιάνα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2018 η πόλη είχε πληθυσμό 20.883 κατοίκους, που αποκαλούνται Αγιαμοντίνοι (Ayamontinos).

Η πόλη αποσπάσθηκε από τη μουσουλμανική κυριαρχία το 1240, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σάντσο Β΄ της Πορτογαλίας, και αργότερα δωρήθηκε στο Τάγμα του Σαντιάγο.[2] Το 1263 το Αγιαμόντε προσαρτήθηκε στο Στέμμα της Καστίλης.[3]

Το ψάρεμα και το πάστωμα του τόνου και της σαρδέλας απασχολούσε τους κατοίκους του Αγιαμόντε ήδη από τον Μεσαίωνα.[4] Κατά τον 17ο αιώνα η πόλη υπέφερε εξαιτίας του πολέμου με την Πορτογαλία και από πανδημίες πανούκλας.[5] Τον επόμενο αιώνα ωστόσο Καταλανοί και άλλοι έμποροι από τα ανατολικά εγκαταστάθηκαν στην πόλη και έδωσαν ώθηση στην τοπική βιοτεχνία παστώματος.[5]

Η πόλη του Αγιαμόντε είναι κτισμένη κοντά στις εκβολές του ποταμού Γουαδιάνα, στον Ατλαντικό Ωκεανό, σε μεσοσταθμικό υψόμετρο 63 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και γεωγραφικές συντεταγμένες 37°12΄ Βόρειο πλάτος και 7°24΄ Δυτικό μήκος.

Η πόλη διατηρεί το παλαιό μεσαιωνικό κέντρο της, με πολλά στενά σοκάκια και ιστορικά κτήρια. Αυτό κέντρο έχει ανακηρυχθεί «ζώνη χωρίς αυτοκίνητα».

Η παραλία του Αγιαμόντε είναι η μικρή Νήσος Κανέλα, όπου οδηγεί οδογέφυρα πάνω από τα Μαρίσμας δελ Γουαδιάνα, δηλαδή τα αλμυρά έλη των εκβολών του Γουαδιάνα. Τα έλη αυτά αποτελούν καταφύγιο άγριας ζωής, παρέχοντας ενδιαίτημα σε πολλά είδη υδρόβιων πτηνών, όπως τα φλαμίνγκο. Η Κανέλα έχει αρκετά χιλιόμετρα αμμώδους παραλίας, κατάλληλης και για τα αθλήματα της ιστιοσανίδας και της ιστιοπλοΐας.

Το πορθμείο ανάμεσα στην Αγιαμόντε και τη Βίλα Ριάλ ντε Σάντου Αντόνιου αποτελούσε την παραδοσιακή μέθοδο διασχίσεως των συνόρων Ισπανίας-Πορτογαλίας στην περιοχή. Αλλά τώρα έχει κτισθεί μια σύγχρονη γέφυρα, η «Διεθνής Γέφυρα του Γουαδιάνα» στα βόρεια της πόλεως, που συνδέει τα συστήματα αυτοκινητοδρόμων των δύο χωρών. Ωστόσο η γραμμή πορθμείου συνεχίζει να λειτουργεί.

Η πόλη είναι γνωστή για τις εορταστικές της εκδηλώσεις, τις Fiestas de las Angústias, προς τιμή της πολιούχου της, της Παναγίας των Angústias (Nuestra Señora de las Angústias). Οι εορτασμοί γίνονται στις αρχές κάθε Σεπτεμβρίου και προσελκύουν και πολλούς επισκέπτες από τα άλλα μέρη της Ανδαλουσίας, ακόμα και Πορτογάλους. Συμμετέχουν η μπάντα του δήμου (Banda Ciudad de Ayamonte) και η πορτογαλική Banda da Sociedade Filarmónica Progresso e Labor Samouquense από το πορτογαλικό χωριό Σαμούκου.

Το Αγιαμόντε έχει τυπικό μεσογειακό κλίμα (Csa στην Κλιματική ταξινόμηση Κέππεν), με ήπιους, όχι πολύ υγρούς χειμώνες, και ξηρά ζεστά καλοκαίρια. Το φθινόπωρο είναι η εποχή με τη μεγαλύτερη μέση βροχόπτωση.[6]

  1. Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών της Ισπανίας: Municipal Register of Spain of 2023. 13  Δεκεμβρίου 2023.
  2. González Díaz 2005, σελ. 257.
  3. González Díaz, Antonio Manuel (2005). «Ordenanzas del marquesado de Ayamonte, año 1702. Ordenación del territorio y regulación de los recursos». Huelva en su Historia (Huelva: Diputación Provincial de Huelva) (12): 257. ISSN 1136-6877. http://rabida.uhu.es/dspace/bitstream/handle/10272/3181/b15159140.pdf?sequence=1. 
  4. «Ayamonte» (PDF). Patrimonio cultural en los puertos de interés pesqueros en Andalucía. σελ. 13 – μέσω Universidad de Sevilla. 
  5. 5,0 5,1 «Fronteiras. I Seminario Hispano-Luso: Patrimonio Industrial Conservero y Salazonero» (PDF). σελίδες 12–13. 
  6. «Climate in Ayamonte, Spain». World Meteorological Organization. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]