Ακουιλία Σεβήρα


Ακουιλία Σεβήρα
IVLIA AQVILIA SEVERA AVG.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΕστιάδες Παρθένες
Περίοδος ακμής3ος αιώνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΗλιογάβαλος
ΓονείςQuintus Aquilius
ΟικογένειαΔυναστεία των Σεβήρων
Commons page Σχετικά πολυμέσα

H Ιουλία Ακουιλία Σεβήρα, λατιν. Aquilia Severa (άκμασε 220-222) ήταν Αυτοκράτειρα ως δεύτερη σύζυγος του Ελαγάβαλου Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Η Α. Σεβήρα σε ορειχάλκινo νόμισμα με επιγραφή: IVLIA AQVILIA SEVERA. Στην άλλη όψη η Ομόνοια κρατά στο ένα χέρι φιάλη σπονδών (patera) επάνω από βωμό και στο άλλο χέρι δύο κέρατα αφθονίας· επιγρ.: CONCORDIA S C (Senatus Consulto, δηλ. με έγκριση της Συγκλήτου η αξία του νομίσματος είναι ονομαστική και όχι από το βάρος του).

Ήταν κόρη τού Κουίντου Ακουιλίου δις υπάτου (consul) υπό τον Καρακάλλα. Όταν έγινε Αυτοκράτειρα της δόθηκε το prenomen Ιουλία.

Η Α. Σεβήρα ήταν Εστιάδα Παρθένος και ως τέτοια ο γάμος της με τον Ελαγάβαλο στο τέλος τού 220 ήταν αιτία μεγάλης αντιπαράθεσης· παραδοσιακά η τιμωρία για το σπάσιμο τού 30ετούς όρκου αγαμίας ήταν ο θάνατος με το να καεί ζωντανή επί της πυράς. Όμως ο Ελαγάβαλος πιστεύεται, ότι είχε θρησκευτικούς λόγους να νυμφευτεί τη Σεβήρα: ο ίδιος ήταν πιστός τού Συριακού ηλιακού θεού Ελ-Γκαμπάλ και όταν νυμφεύτηκε τη Σεβήρα, έκανε επίσης έναν συμβολικό γάμο τού θεού του με την Εστία (Vesta).

Οι δύο γάμοι ωστόσο ανακλήθηκαν σύντομα μετά. Αυτό πιθανά οφείλεται στη βιασύνη της μάμμης τού Ελαγάβαλου, της Ιουλίας Μαίσας, που είχε μηχανευτεί την άνοδο του Ελαγάβαλου στον θρόνο. Έπειτα ο Αυτοκράτορας νυμφεύτηκε για τρίτη φορά, με την Αννία Φαυστίνα, μία πιο αποδεκτή επιλογή, από την αριστοκρατική τάξη των Συγκλητικών. Όμως σύντομα ο Ελεγάβαλος χώρισε τη Φαυστίνα και επέστρεψε να ζήσει με τη Σεβήρα, ισχυριζόμενος ότι το διαζύγιο ήταν άκυρο. Θεωρείται, ότι η Σεβήρα παρέμεινε με τον Ελαγάβαλο έως τη δολοφονία του το 222. Οι δύο τους δεν πιστεύεται, ότι είχαν παιδιά.

Οι απόψεις της Σεβήρας για τα γεγονότα αυτά δεν είναι γνωστές με σαφήνεια. Μερικές πηγές λένε, ότι πιέστηκε για τον γάμο, ενάντια στη θέλησή της, ενώ άλλες ισχυρίζονται βιασμό. Ορισμενοι ιστορικοί εκτιμούν, ότι οι αντίπαλοι τού Ελαγάβαλου υπερέβαλλαν στην εξιστόρηση των γεγονότων και έτσι δεν είναι βέβαιο, το τι έγινε πραγματικά. Δεν γνωρίζουμε καθαρά αν ο Ελαγάβαλος είχε αληθινά αισθήματα με τη Σεβήρα ή ήταν πιο συγκεντρωμένος στον συμβολισμό τού γάμου. Αυτός είχε επίσης σχέσεις με άνδρες και ο ιστορικός Κάσσιος Δίων ισχυρίζεται, πως είχε μία πιο σταθερή σχέση με τον ηνίοχο των ιπποδρομιών Ιεροκλή, παρά με κάποια από τις τρεις συζύγους του.

Παντρεύτηκε το 220 τον Ελαγάβαλο Αυτοκράτορα των Ρωμαίων· δεν απέκτησαν τέκνα.

  • Plutarch, Parallel Lives, Life of Numa Pompilius, 10
  • Cassius Dio, Roman History LXXX.9