Αλίκη της Γαλλίας (γεννημένη το 1160)

Αλίκη της Γαλλίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Adèle de France (Γαλλικά)
Προφορά
Γέννηση4  Οκτωβρίου 1160[1]
Βασίλειο της Γαλλίας
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Γαλλίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςWilliam IV, Count of Ponthieu (από 1195)[2]
ΣύντροφοςΕρρίκος Β΄ της Αγγλίας
ΤέκναΜαρία του Ποντιέ
daughter d'Anjou[3]
ΓονείςΛουδοβίκος Ζ´ της Γαλλίας και Κωνσταντία της Καστίλης
ΑδέλφιαΦίλιππος Β΄ της Γαλλίας
Μαργαρίτα της Γαλλίας, βασίλισσα της Αγγλίας και της Ουγγαρίας
Άννα του Βυζαντίου
Αλίκη της Γαλλίας
Μαρία της Γαλλίας
ΟικογένειαΟίκος των Καπετιδών
Θυρεός

Η Άλυς της Γαλλίας, κόμισσα του Βεξίν ("Alys of France, Countess of Vexin", 4 Οκτωβρίου 1160 - 1220) ήταν δεύτερη κόρη του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Ζ´ και της δεύτερης συζύγου του Κωνσταντίας της Καστίλης, [4] μεγαλύτερες ετεροθαλείς αδελφές της Άλυς ήταν η Μαρία της Γαλλίας (1145-1198) και η Αλίκη της Γαλλίας (1150-1197), αμέσως μετά την γέννηση της οι γονείς της χώρισαν για να παντρευτεί αμέσως μετά ο πατέρας της στον τρίτο του γάμος με την Αδέλα της Καμπανίας από την οποία γεννήθηκε ο διάδοχος και κορυφαίος Γάλλος βασιλιάς Φίλιππος Αύγουστος.

Υποψήφια σύζυγος του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 1169 ο πατέρας της σύναψε συνθήκη με τον Άγγλο βασιλιά Ερρίκο Β´ σύμφωνα με την οποία η Άλις θα παντρευόταν τον τρίτο γιο του Άγγλου βασιλιά Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο, [5] η Άλυς στάλθηκε στην Αγγλία. To 1177 o καρδινάλιος Πέτρος του Αγίου Χρυσοστόμου στο πλευρό του πάπα Αλεξάνδρου Γ´ απείλησε να θέσει το βασίλειο της Αγγλίας υπό απαγόρευση αν δεν προχωρούσε ο γάμος, [6] ο ίδιος ο Ερρίκος Β' την είχε ερωμένη και είχαν δημιουργηθεί πολλές φήμες ότι είχε μαζί της και ένα νόθο παιδί, ο βασιλιάς πέθανε (1189) και ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύτηκε στις 12 Μαΐου 1191 τη Βερεγγαρία της Ναβάρας αν και ήταν επίσημα παντρεμένος με την Άλυς. Ο ετεροθαλής αδελφός της βασιλιάς Φίλιππος Αύγουστος έκανε πρόταση να παντρευτεί η Άλυς τον Ιωάννη τον Ακτήμονα μικρότερο αδελφό του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου αλλά η βασιλομήτωρ Ελεονώρα της Ακουιτανίας το απαγόρευσε. [7] Η Άλυς της Γαλλίας παντρεύτηκε τελικά τον Βερεγγάριο της Ναβάρρας στις 12 Μαΐου με τον οποίο απέκτησε 2 κόρες την Μαρία, κόμισσα του Πονθιέ, την Ισαβέλα και έναν γιο που πέθανε σε βρεφική ηλικία.

Η Άλυς στις τέχνες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άλυς της Γαλλίας σε επικό ποίημα της Άννας Πορδέν (1822) ως "Αλασία της Γαλλίας" να εμφανίζεται στον στρατό του Σαλαντίν στην Γ΄ Σταυροφορία να προσπαθεί να ενώσει τα στρατεύματα του για να εκδικηθεί τον πρώην μνηστήρα της Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο επειδή την εγκατέλειψε. Εμφανίζεται και σε ένα έργο του Τζέιμς Γκόλντμαν (1966) με τίτλο Το λιοντάρι του χειμώνα, σε πολλά άλλα έργα εμφανίζεται να έρχεται στην Αγγλία για να παντρευτεί τον πρίγκιπα Ριχάρδο αλλά στο τέλος να γίνεται η ερωμένη του πατέρα του Άγγλου βασιλιά Ερρίκου Β΄.

Το 1968, κυκλοφόρησε το κινηματογραφικό ιστορικό δράμα Το λιοντάρι του χειμώνα (The Lion in Winter) με βάση το μυθιστόρημα του Γκόλντμαν, ο οποίος συνέπραξε στη σκηνοθεσία με τον Άντονι Χάρβεϊ. [8]

  1. 1,0 1,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p10521.htm#i105201. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. p10521.htm#i105201. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  4. W.L. Warren, King John, (University of California Press, 1978), 26.
  5. Robert of Torigny, Chronicles of the reigns of Stephen, Henry II, and Richard I, ed. Richard Howlett, vol. 4 p. 240; John of Salisbury, Letters (ed. W. J. Millor, H. E. Butler) vol. 2 pp. 648–9
  6. Roger of Howden, Annals 1177.
  7. W.L. Warren, King John, 43.
  8. «The Lion in Winter». [νεκρός σύνδεσμος]
  • Churchill, Winston. A History of the English Speaking People.
  • Poole, A.L. Domesday Book to Magna Carta.
  • W.L. Warren, King John, (University of California Press, 1978)