Αλβανικό διαβατήριο

Το Αλβανικό Διαβατήριο (Αλβανικά: Pasaporta e Shqipërisë) είναι ταξιδιωτικό έγγραφο που εκδίδεται απο το υπουργείο εσωτερικών της Αλβανικής Δημοκρατίας για τους Αλβανούς Πολίτες για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Μέσα στην χώρα οι πολίτες μπορούν να αποδείξουν την ταυτοπροσωπία τους με την Αλβανική Ταυτότητα.

ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ
ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Το κόστος έκδοσης είναι 7,500 leke (€60) και ισχύει 10 χρόνια.

Βιομετρικό Διαβατήριο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βιομετρικά διαβατήρια και οι βιομετρικές ταυτότητες άρχισαν να εκδίδονται στις 24 Μαΐου 2009. Η μετάβαση σε βιομετρικό διαβατήριο ήταν μία από τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση των βίζα της περιοχής Σένγκεν για τους Αλβανούς. Στις 8 Νοεμβρίου 2010, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε ταξίδια χωρίς βίζα στην ΕΕ για πολίτες της Αλβανίας. Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου 2010. Για να αποκτήσουν διαβατήριο, οι Αλβανοί πολίτες πηγαίνουν στο τοπικό ταχυδρομείο για να πληρώσουν το τέλος και στη συνέχεια πηγαίνουν στο μητρώο του δήμου. Εκεί το άτομο φωτογραφίζεται και ψηφιοποιούνται δακτυλικά αποτυπώματα. Τα δεδομένα που συλλέγονται αποστέλλονται στο κέντρο παραγωγής στα Τίρανα. Ο τρόπος παραγωγής του νέου αλβανικού e-Passport γίνεται μπροστά από έναν μόνο δημόσιο υπάλληλο (προσωπική ταυτοποίηση, φωτογράφηση, εύρεση δακτυλικών αποτυπωμάτων και ψηφιακή υπογραφή) καθιστά αυτό το έγγραφο ένα από τα πιο αξιόπιστα και προηγμένα στον κόσμο. Από τον Μάρτιο του 2011, μπορούν να ζητηθούν βιομετρικά διαβατήρια και δελτία ταυτότητας στα αλβανικά προξενεία στην Ελλάδα και την Ιταλία για να εξυπηρετήσουν μετανάστες που ζουν εκεί.


Εξωτερική εμφάνιση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σελίδα δεδομένων του διαβατηρίου είναι από άκαμπτο πολυανθρακικό πλαστικό και περιέχει ενσωματωμένο μικροτσίπ στο οποίο αποθηκεύονται βιομετρικά δεδομένα του κατόχου, συμπεριλαμβανομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων, φωτογραφιών και υπογραφών. Τα δεδομένα εξάγονται από το τσιπ με ασύρματη τεχνολογία RFID.

Η φωτογραφία στη σελίδα μπορεί να σαρωθεί και να απαντηθεί δίπλα και είναι αντιδραστική με υπεριώδη ακτινοβολία. Έχει έναν αλφαριθμητικό κωδικό στο κάτω μέρος της σελίδας δεδομένων που είναι αναγνώσιμος από μηχανή με οπτικούς σαρωτές. Ο κωδικός περιλαμβάνει μικροτυπία, ολογραφικές εικόνες, εικόνες ορατές μόνο με υπεριώδες φως, φιλιγκράν και άλλες λεπτομέρειες.

Τα δεδομένα είναι γραμμένα στα Αλβανικά και στα Αγγλικά. Προηγουμένως, από το 1991 έως το 2002, τα διαβατήρια χρησιμοποιούν αλβανικά και γαλλικά.

Τα πρώτα αλβανικά διαβατήρια εκδόθηκαν τη δεκαετία του 1920, κατά την ενοποίηση του αλβανικού κράτους. Κατά την κομμουνιστική περίοδο, από το 1945 έως το 1991, η Αλβανία δεν επέτρεψε στους πολίτες της να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και δεν εκδίδουν συνηθισμένα διαβατήρια, με περιορισμένο μόνο αριθμό διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων. Από το 1991, έχουν εκδοθεί διαβατήρια σε οποιονδήποτε Αλβανό πολίτη που ζητά ένα.

  • Από το 1991 έως το 1996, τα διαβατήρια ήταν κόκκινα και δεν περιείχαν χαρακτηριστικά ασφαλείας, αν όχι στεγνή σφραγίδα στη φωτογραφία. Τα δεδομένα γράφτηκαν με το χέρι. Είχε ακόμα το αλβανικό κομμουνιστικό οικόσημο.
  • Από το 1996 έως το 2002, το διαβατήριο ήταν καφέ και είχε τα πρώτα στοιχεία ασφαλείας, με τη σελίδα δεδομένων και τη φωτογραφία να είναι πλαστικοποιημένη. Τα δεδομένα γράφτηκαν από μηχανή. Κατασκευάστηκαν από μια καναδική εταιρεία.
  • Από το 2002 έως το 2009, τα διαβατήρια ήταν κόκκινα και είχαν πρότυπα ασφαλείας και χαρακτηριστικά κατά της παραχάραξης, παρόμοια με το βιομετρικό διαβατήριο, εκτός από το μικροτσίπ. Κατασκευάστηκαν από τη γερμανική εταιρεία Bundesdruckerei.
  • Από το 2009, τα βιομετρικά διαβατήρια είναι μπορντό, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατασκευάζονται από τη γαλλική εταιρεία Sagem Sécurité.

Απαιτήσεις θεώρησης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι προϋποθέσεις θεώρησης για τους αλβανούς πολίτες είναι διοικητικοί περιορισμοί εισόδου από τις αρχές άλλων εθνών που επιβάλλονται σε πολίτες της Αλβανίας.

Από τις 2 Ιουλίου 2019, οι Αλβανοί πολίτες είχαν πρόσβαση χωρίς βίζα ή βίζα κατά την άφιξη σε 115 χώρες και εδάφη, κατατάσσοντας το αλβανικό διαβατήριο 40η ως προς την ελευθερία ταξιδιού σύμφωνα με τον Δείκτη Διαβατηρίων Henley. Το αλβανικό διαβατήριο είναι ένα από τα 5 διαβατήρια με την πιο βελτιωμένη βαθμολογία παγκοσμίως από το 2006 ως προς τον αριθμό των χωρών που οι κάτοχοι της μπορούν να επισκεφθούν χωρίς βίζα.