Αλβανοαμερικανοί

Αλβανοί Αμερικάνοι
Shqiptaret e Amerikes
Συνολικός πληθυσμός
Αλβανοί
201.118 Αμερικάνοι (απογραφή 2010)[1]
0.065% του πληθυσμού των ΗΠΑ
2000[2] – 113,661
1990[3] – 47,710
Περιοχές με σημαντικούς πληθυσμούς
Γλώσσες
Θρησκεία
Σχετιζόμενες εθνικές ομάδες
Αλβανοί
Αλβανική διασπορά
Αλβανοί Καναδοί

Οι Αλβανοί Αμερικάνοι (αλβανικά: ενικός: Shqiptar i Amerikes / πληθυντικός: Shqiptaret e Amerikes‎‎) είναι Αμερικανοί με πλήρη ή μερική αλβανική καταγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία από μια έρευνα του 2008 από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχουν 201.118 Αμερικανοί με πλήρη ή μερική αλβανική καταγωγή.[1]

Η Μητροπολιτική Περιοχή της Πόλης της Νέας Υόρκης είναι το σπίτι για το μεγαλύτερο αλβανικό πληθυσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.[7]
Το Πάτερσον στεγάζει το δεύτερο μεγαλύτερο αλβανικό πληθυσμό στις ΗΠΑ, μετά τη Νέα Υόρκη.
Αλβανικός Ορθόδοξος Καθεδρικό Ναός του Αγίου Γεωργίου, στη Νότια Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

Ο πρώτος Αλβανός που μετανάστευσε αποδεδειγμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο Κολέ Κριστοφόρι (αγγλικά: Nicholas Christopher‎‎), ο οποίος αποβιβάστηκε στη Βοστώνη στις αρχές της δεκαετίας του 1880 και έχει μείνει στην ιστορία ως ο πρωτοπόρος της αλβανικής εθνικής ομάδας των ΗΠΑ.[8] Μέχρι την δεκαετία του 1900 δεν υπήρχε σημαντικός αριθμός Αλβανών στις ΗΠΑ, όταν ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών έφτασε στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ με τους περισσότερους από αυτούς να είναι νέοι εργένηδες από τη νότια Αλβανία.

Η πλειοψηφία αυτού του πρώτου κύματος των μεταναστών, περίπου 10.000 άτομα, δεν είχε την πρόθεση να εγκατασταθεί μόνιμα στις ΗΠΑ, και επέστρεψαν στην Αλβανία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.Μια άλλη ομάδα μεταναστών από την Αλβανία έφτασε στις ΗΠΑ, η οποία εγκαταστάθηκε και παντρεύτηκε στη νέα τους χώρα. Ο αριθμός των Αλβανών που ανέφερε τα αλβανικά ως μητρική τους γλώσσα το 1920 ήταν περίπου 6.000.

Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Αλβανοί που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ ήταν κυρίως πολιτικοί μετανάστες και το 1970 ο αριθμός τους είχε αυξηθεί περίπου στις 17.000.

Μετά την Απέλαση των Τσάμηδων από την Ελλάδα, στον απόηχο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι υφίσταντο διώξεις και διακρίσεις από την Κομμουνιστική κυβέρνηση στην Αλβανία.[9] Κατάφεραν να διατηρήσουν τις παραδόσεις και τη γλώσσα τους, και το 1973 δημιούργησαν τον Σύλλογο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τσαμουριά η οποία αργότερα συγχωνεύτηκε και μετετράπη στην Αλβανική Αμερικανική Οργάνωση Τσαμουριά που στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων τους.[10][11] (βλ Τσάμηδες).

Συμπεριλαμβάνοντας τις οικογένειες που εγκατέλειψαν τη μητρική τους γλώσσα, εκτιμάται ότι περίπου 70.000 πολίτες με αλβανικό υπόβαθρο ζούσαν στις ΗΠΑ το 1980.[12]

Στη δεκαετία του 1990, πολλοί Αλβανοί από την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρόσφυγες πολέμου. Μια άλλη Αλβανική Αμερικανική (Κοσσοβάροι Αλβανοί) κοινότητα στην περιοχή του Ριβερσάιντ/Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια που περιλαμβάνει Κοσοβάρους που μπήκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στη Κοινή Αποθεματική Αεροπορική Βάση Μαρτς στο Ριβερσάιντ.[13]

Αμερικανοί Αρμπερεσέ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικοί από τους πρώτους Αλβανούς που έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μετανάστες από την Ιταλία, που κατάγονταν από μια ομάδα Αλβανών που είναι γνωστοί ως Αρμπερεσέ. Οι Αρμπερεσέ ήταν μια ομάδα Αλβανών που κατέφυγαν στο Βασίλειο της Νάπολης τον 15ο αιώνα για να αποφύγουν την εισβολή από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Αυτή η ομάδα των Αλβανών είναι διακριτή από τους άλλους Αλβανούς Αμερικανούς, λόγω των ιταλοποιημένων ονομάτων και εξασκούν την Αλβανική Ελληνική Καθολική θρησκεία. Παρ'όλα αυτά, οι Αρμπερεσέ έχουν ισχυρή αίσθηση της ταυτότητάς τους, και είναι μοναδικοί στο ότι μιλούν μια αρχαϊκή διάλεκτο των αλβανικών Τοσκ που ονομάζεται Αρμπερές, η οποία δεν έχει καμία Οθωμανική επιρροή.

Η Ευρύτερη Νέα Ορλεάνη έχει μια μεγάλη κοινότητα Αρμπερεσέ, καταγόμενοι ως επί το πλείστον από Σικελούς μετανάστες του 19ου αιώνα. Συχνά, όπου υπάρχουν Ιταλοί, υπάρχουν μερικοί Αρμπερεσέ αναμεμειγμένοι μαζί τους. Ως εκ τούτου, οι Αμερικανοί Αρμπερεσέ είναι συχνά δυσδιάκριτοι από τους Ιταλούς Αμερικανούς λόγω της αφομοίωσής τους στην Ιταλική Αμερικανική κοινότητα.[14]

Γεωγραφική κατανομή

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2015, οι περιοχές με το μεγαλύτερο πληθυσμό Αμερικανών με αλβανική καταγωγή είναι η Νέα Υόρκη, η Ινδιανάπολη, το Βόρειο Νιου Τζέρσεϊ, η Φιλαδέλφεια, η Βοστώνη, το Ουόρστερ, το Κλίβελαντ, το Σικάγο, το Ντιτρόιτ, το Χάρτφορντ και το Ουοτέρμπουρι στο Κονέκτικατ.

Ο ταχέως αναπτυσσόμενος αλβανικός πληθυσμός στο Λίνκολν Παρκ μέσα στην Μητροπολιτική Περιοχή της Πόλης της Νέας Υόρκης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη έξω από την Νέα Υόρκη από μόνη της, και επεκτείνεται σε κοντινές περιοχές στην κομητεία Πάσσαϊκ, συμπεριλαμβανομένων των Πόμπτον Λέικς, Ουέιν και Τοτόουα. Επιπλέον, η κομητεία Μπέργκεν είναι το σπίτι σε ένα αυξανόμενο αλβανικό πληθυσμό, σε πόλεις όπως οι Γκάρφιλντ, Έλμγουντ Παρκ, Χάσμπρουκ Χάιτς και Φερ Λον.

  1. 1,0 1,1 US Census Bureau, Table: Ancestry for People with one or more Ancestry Categories Reported Αρχειοθετήθηκε 2020-01-22 στο Wayback Machine.
  2. U.S. Census Bureau. «American FactFinder - Results». factfinder.census.gov. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2017. 
  3. «1990 Census of Population: Detailed Ancestry Groups for States» (PDF). United States Census Bureau. σελ. 15. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2015. 
  4. «Yearbook of Immigration Statistics: 2011 Supplemental Table 2». U.S. Department of Homeland Security. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2012. 
  5. Bureau, U.S. Census. «American FactFinder - Results». factfinder.census.gov. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2017. 
  6. Meiser, Rebecca. «Destination Lakewood». Cleveland Scene. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2017. 
  7. «Yearbook of Immigration Statistics: 2011 Supplemental Table 2». U.S. Department of Homeland Security. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2012. 
  8. Thernstrom, Stephan (1980). Harvard encyclopedia of American ethnic groups. σελ. 24. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2010. 
  9. Vickers, Miranda. The Cham Issue - Where to Now? (PDF). Defence Academy of the United Kingdom. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2018. 
  10. Chameria Human Rights Association (2009). «Official site of the Chameria Human Rights Association» (στα Albanian). Tirana, Albania. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2009. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  11. «Zëri i Çamërisë - Voice of Chameria». chameriaorganization.blogspot.com. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2017. 
  12. Thernstrom, p.25
  13. Fischer, Bernd J. "Albanian refugees seeking political asylum in the United States: process and problems" in Journal of Ethnic and Migration Studies 31.1 (2005)
  14. Edwin E. Jacques, The Albanians: An Ethnic History from Prehistoric Times to the Present, 1995

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]