Αλεξάντρ Ιβάνοφ

Αλεξάντρ Ιβάνοφ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Алекса́ндр Андре́евич Ива́нов (Ρωσικά)
Γέννηση16ιουλ. / 28  Ιουλίου 1806γρηγ.[1]
Αγία Πετρούπολη[2][1]
Θάνατος3ιουλ. / 15  Ιουλίου 1858γρηγ.[1]
Αγία Πετρούπολη[2][1]
Αιτία θανάτουχολέρα
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο Νοβοντέβιτσι και κοιμητήριο Τίκβιν
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
ΣπουδέςΑυτοκρατορική Ακαδημία Τεχνών
Ιδιότηταζωγράφος[3]
ΓονείςAndrey Ivanovich Ivanov
ΑδέλφιαSergey Ivanov
Κίνημανεοκλασσικισμός
Είδος τέχνηςέργο ιστορικής θεματολογίας
Καλλιτεχνικά ρεύματανεοκλασσικισμός
Σημαντικά έργαAppearance of Jesus Christ to Maria Magdalena
ΒραβεύσειςLarge gold medal of the Imperial Academy of Arts (1827)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλεξάντρ Αντρέγεβιτς Ιβάνοφ (ρωσικά: Алекса́ндр Андре́евич Ива́нов; 28 Ιουλίου 1806 – 15 Ιουλίου 1858) ήταν Ρώσος ζωγράφος, σημαντικός εκπρόσωπος του νεοκλασικού κινήματος στην τέχνη της εποχής του. Γεννήθηκε και πέθανε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Σπούδασε στην Αυτοκρατορική Ακαδημία Τεχνών, με καθηγητή τον πατέρα του Αντρέι Α. Ιβάνοφ. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Ρώμη, όπου συνδέθηκε με στενή φιλία με το Ρώσο συγγραφέα Νικολάι Γκόγκολ και επηρεάστηκε σημαντικά από καλλιτεχνικό κίνημα των Ναζαρηνών (Nazarenes).

Αλεξάντρ Ιβάνοφ: "Η Εμφάνιση του Χριστού στον Λαό" (1837 - 1857). Πινακοθήκη Τρετιάκοφ, Μόσχα.

Ο Ιβάνοφ έχει ονομαστεί «Δάσκαλος του ενός έργου», καθόσον χρειάστηκαν είκοσι χρόνια για να ολοκληρώσει το μεγαλειώδες και τεραστίων διαστάσεων πίνακά του «Η Εμφάνιση του Χριστού στον Λαό» (1837 – 1857), που βρίσκεται σήμερα στην Πινακοθήκη Τρετιάκοφ (Tretyakov Gallery) της Μόσχας. Το μεγαλύτερο μέρος των έργων του επικεντρώνεται κυρίως στην απεικόνιση θρησκευτικών σκηνών και ιστορικών συνθέσεων. Η πιο ολοκληρωμένη συλλογή έργων του υπάρχει στο Ρωσικό Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης. Η σειρά έργων του με τις «Σκηνές της θείας ιστορίας» (Πινακοθήκη Τρετιάκοφ) σε ακουαρέλα προαναγγέλλει τους οραματισμούς και τις συμβολικές αναφορές μεταγενέστερων Ρώσων καλλιτεχνών και κυρίως του Μιχαήλ Βρούμπελ (Mikhaïl Vroubel, 1856 – 1910).

Ανάμεσα στα βιβλικής έμπνευσης έργα του Ιβάνοφ περιλαμβάνονται «Ο Ιωσήφ ερμηνεύοντας τα όνειρα των συγκρατουμένων του στη φυλακή, υπηρέτη και φούρναρη» (1827), «Τα αδέλφια του Ιωσήφ ανακαλύπτουν το ασημένιο κύπελλο στο σάκο του Βενιαμίν» (1831 – 1833) και «Η εμφάνιση του Χριστού στη Μαρία Μαγδαληνή» (1835). Έργα του με ιστορικές ή μυθολογικές συνθέσεις είναι «Ο Πρίαμος και ο Αχιλλέας με το πτώμα του Έκτορα» (1824), «Ο Βελλεροφόντης ξεκινά να πολεμήσει τη Χίμαιρα» (1829) και «Ο Απόλλων, ο Υάκινθος και ο Κυπάρισσος τραγουδούν και παίζουν μουσική» (1934).

Αναμνηστικό γραμματόσημο (1956) της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για τον Αλεξάντρ Ιβάνοφ.
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, λήμμα «Ιβανόφ, Αλεξάντρ Αντρέγεβιτς»», τόμος 29, σελ. 34, Εκδόσεις Πάπυρος, 1996.
  • Χέρμπερτ Ρηντ: «Λεξικό Εικαστικών Τεχνών», λήμμα «Ιβάνοφ, Αλεξάντερ Αντρέγεβιτς», σελ. 92, Εκδόσεις ΥΠΟΔΟΜΗ Ε.Π.Ε., Αθήνα, 1986.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]