Ο Αλεχάντρο Σελεστίνο Τολέδο Μανρίκε (Alejandro Celestino Toledo Manrique, γενν. 28 Μαρτίου 1946) είναι Περουβιανός πολιτικός, που διετέλεσε Πρόεδρος του Περού από τις 28 Ιουλίου 2001 μέχρι τις 28 Ιουλίου 2006. Είχε γίνει διεθνώς γνωστός από την αντιπολίτευσή του κατά του επί δεκαετία Προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι.
Ο Αλεχάντρο Τολέδο γεννήθηκε στο μικρό χωριό Φερέρ της Επαρχίας Παλάσκα, στο βόρειο Περού, από γονείς φτωχούς αγρότες ιθαγενείς Κέτσουα και ήταν το όγδοο από τα συνολικώς 16 τέκνα τους, εκ των οποίων τα επτά πέθαναν στην παιδική ηλικία.[14] Με την ενθάρρυνση του δασκάλου του, συνέχισε το σχολείο στο γυμνάσιο, εργαζόμενος ταυτοχρόνως τις νύκτες και τα Σαββατοκύριακα. Σπούδασε προπτυχιακά οικονομικά και μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, και μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, από το οποίο πολύ αργότερα, το 1993, πήρε και διδακτορικό στους ανθρώπινους πόρους.
Αρχικώς εργάσθηκε ως πολιτικοοικονομικός αναλυτής.[15] Εισήλθε στον χώρο της πολιτικής όταν ίδρυσε το κόμμα «País Posible», συμμετέχοντας για πρώτη φορά ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία στις γενικές εκλογές του 1995, οπότε πήρε το 3% της λαϊκής ψήφου. Το 2000 ωστόσο κατόρθωσε να γίνει ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κατά της κυβερνήσεως Φουχιμόρι. Μετά από έντονη και διχαστική περίοδο, έχοντας καταγγείλει τη διαφθορά, ο Τολέδο ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο των εκλογών της 9ης Απριλίου 2000 με ποσοστό 40,24%. Αρνήθηκε να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία και κάλεσε τους οπαδούς του να ρίξουν λευκή ψήφο.[16][17] Μετά την παραίτηση του Φουχιμόρι και τη διαφυγή του στην Ιαπωνία, ο Τολέδο συμμετέσχε στις εκλογές του 2001 με αντίπαλο τη Λούρδες Φλόρες και τον Άλαν Γκαρσία, κερδίζοντας τον τελευταίο στον β΄ γύρο με ποσοστό 53,1%.[18]
Η διακυβέρνηση του Τολέδο χαρακτηρίσθηκε από την έναρξη μιας ταχείας μακροοικονομικής αναπτύξεως της χώρας, με την προώθηση των ξένων επενδύσεων, την υπογραφή συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και την εφαρμογή διάφορων επενδυτικών προγραμμάτων στις υποδομές και την ανθρώπινη ανάπτυξη.[19] Επίσης υπήρξαν πρωτοβουλίες στην παιδεία, όπως το πρόγραμμα «Huascaran», που εισήγαγε την εκπαίδευση με υπολογιστές ακόμα και στα δημοτικά σχολεία. Ωστόσο ο ίδιος ταλαιπωρήθηκε από μια κυβερνητική κρίση, σκάνδαλα στην προσωπική του ζωή και φημολογίες για διαφθορά στον στενό κύκλο του, που συνολικώς μείωσαν τη δημοτικότητά του μέχρι που να φθάσει στο 8%.[20][21] Στις εκλογές του 2006 δεν έλαβε μέρος, καθότι επί προεδρίας του το Σύνταγμα του Περού τροποποιήθηκε και απαγορεύθηκε η άμεση επανεκλογή του ίδιου προσώπου ως Προέδρου (το ίδιο ίσχυε και προ του 1995).
Ο Τολέδο συμμετέσχε και στις επόμενες εκλογές, αλλά το 2011 ήρθε τέταρτος με ποσοστό 15,6% και το 2016 μόλις όγδοος[22][23][24][25][26], λαμβάνοντας ποσοστό μόλις 1,30%.
Μετά την αποχώρησή του από την προεδρία του Περού, ο Τολέδο διετέλεσε «διακεκριμένο μέλος» του «Κέντρου Προηγμένων Μελετών και Επιστημών της συμπεριφοράς» του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, και επισκέπτης καθηγητής στο «Κέντρο Δημοκρατίας, Ανάπτυξης και Επιβολής του νόμου» στο Ινστιτούτο Freeman Spogli του ίδιου πανεπιστημίου.[27] Μίλησε σε συνέδρια σε διάφορες χώρες πάνω σε θέματα οικονομίας, κοινωνικής εντάξεως και δημοκρατίας, ενώ παρέμεινε ηγέτης του κόμματος που είχε ιδρύσει, το οποίο μετονομάσθηκε σε «Perú Posible».[28] Το 2006 ίδρυσε το «Παγκόσμιο Κέντρο για την Ανάπτυξη και τη Δημοκρατία», έναν οργανισμό για τη συνηγορία υπέρ των «βιώσιμων δημοκρατιών».[29] Το 2009-2010 ήταν επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών «Paul H. Nitze» του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και καθηγητής Εξωτερικής Πολιτικής στο Ίδρυμα Μπρούκινγκς.[30] Ο Τολέδο έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας από 52 πανεπιστήμια και έχει τιμηθεί από το Μονακό με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Αγίου Καρόλου το 2003.
Στις 16 Ιουλίου 2019 η αστυνομία στις ΗΠΑ συνέλαβε τον Αλεχάνδρο Τολέδο κατόπιν αιτήματος εκδόσεώς του στο Περού.[31] Στις 12 Σεπτεμβρίου ο δικαστής απέρριψε την αίτησή του για επανεξέταση του θέματος.[32][33], ωστόσο στις 19 Μαρτίου 2020 απελευθερώθηκε με εγγύηση.[34][35]
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 ένα εφετείο των ΗΠΑ ενέκρινε την έκδοση του Τολέδο, κρίνοντας ότι τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν εναντίον του ήσαν «επαρκή προκειμένου να στηριχθούν οι κατηγορίες για συμπαιγνία και ξέπλυμα χρημάτων» με βάση τη συμφωνία περί εκδόσεων καταζητούμενων μεταξύ ΗΠΑ και Περού.[36]