Η Αμακούσα (ιαπων. 天草), ονομασία που σημαίνει «Ουράνια χλόη», είναι μια συστάδα εβδομήντα περίπου νησιών και νησίδων έξω από τη δυτική ακτή του Κιούσου, του νοτιοδυτικότερου από τα τέσσερα μεγάλα νησιά της Ιαπωνίας. Η συνολική έκταση των νησιών Αμακούσα είναι 886 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο συνολικός πληθυσμός τους ήταν 126.445 κάτοικοι στην απογραφή του 2014.
Το μεγαλύτερο νησί της συστάδας Αμακούσα είναι η Σιμοσίμα, που έχει μήκος 42,6 χιλιόμετρα και μέγιστο πλάτος 21,7. Βρίσκεται σε γεωγραφικές συντεταγμένες 32°20΄ Βόρειο πλάτος και 130° Ανατολικό μήκος, διαχωριζόμενη από το υπόλοιπο έδαφος του Νομού Κουμαμότο από τη Θάλασσα Γιατσουσίρο. Η νήσος διαθέτει και θερμές πηγές. Τρία ακόμα νησιά της Αμακούσα είναι κάπως μεγάλα: το Κόμι-σίμα, το Ναγκασίμα και το Ζισισίμα.
Το νησιωτικό συγκρότημα δεν έχει ψηλά βουνά, με μόνο 4 κορυφές να ξεπερνούν σε υψόμετρο τα 460 μέτρα, ωστόσο το έδαφος των νησιών είναι τραχύ και λοφώδες. Εξαιτίας της ελλείψεως επίπεδης αρόσιμης γης, η καλλιεργήσιμη γη είναι διαμορφωμένη σε πεζούλες.
Η Αμακούσα, μαζί με τη γειτονική Χερσόνησο Σιμαμπάρα, απετέλεσαν το κέντρο της Εξεγέρσεως της Σιμαμπάρα τον 17ο αιώνα, της οποίας ηγήθηκαν Ιάπωνες Χριστιανοί. Μετά την καταστολή της εξεγέρσεως οι Χριστιανοί που είχαν επιζήσει συνέχισαν να ακολουθούν την πίστη τους στα κρυφά, παρά τους σκληρούς διωγμούς.
Η Αμακούσα παράγει μικρές ποσότητες γαιάνθρακα και πηλού[1], που χρησιμεύουν αμφότερα για την κατασκευή των κεραμικών Χιράντο και Σατσούμα. Πολλά καμίνια αγγειοπλαστικής παραμένουν στα νησιά και σήμερα, ενώ εξάγονται ακόμα τόσο πηλός όσο και κεραμικά είδη. Κατά τα άλλα, οι περισσότεροι κάτοικοι των νησιών ασχολούνται με τη γεωργία και την αλιεία.
Τα κεραμικά της Αμακούσα έχουν αναγνωρισθεί από το ιαπωνικό κράτος.[2]
Σήμερα τα νησιά είναι οργανωμένα από διοικητικής πλευράς στο Διαμέρισμα Αμακούσα, τον ομώνυμο Δήμο Αμακούσα και τον Δήμο Κάμι-Αμακούσα, όλα υπαγόμενα στον Νομό Κουμαμότο.
Η Αμακούσα εξυπηρετείται από το Αεροδρόμιο Αμακούσα, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Νήσου Σιμοσίμα. Επίσης τα νησια συνδέονται με το Κιούσου με τις «Πέντε Γέφυρες της Αμακούσα». Γίνονται όμως και δρομολόγια πορθμείων από την πόλη Χόντο και από το μικρό λιμάνι Ματσουσίμα, ενώ άλλα πλοία συνδέουν τα νησιά με τους γειτονικούς Νομούς Καγκοσίμα και Ναγκασάκι.[3]