Ανάδρομη εκσπερμάτιση | |
---|---|
Ανατομία του ανθρώπινου ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. | |
Ειδικότητα | Ουρολογία |
Ταξινόμηση |
Η ανάδρομη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν το σπέρμα που θα εκσπερματιζόταν μέσω της ουρήθρας επανακατευθύνεται στην ουροδόχο κύστη. Συνήθως, ο σφιγκτήρας της ουροδόχου κύστης συστέλλεται πριν από την εκσπερμάτιση, εμποδίζοντας την ούρηση και την παλινδρόμηση του σπέρματος στην ουροδόχο κύστη. Το σπέρμα αναγκάζεται να βγει από την ουρήθρα, το μονοπάτι με την λιγότερη αντίσταση. Όταν ο σφιγκτήρας της ουροδόχου κύστης δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να συμβεί ανάδρομη εκσπερμάτιση. Μπορεί επίσης να προκαλείται σκόπιμα από ένα άνδρα ως πρωτόγονη μορφή ανδρικής αντισύλληψης (γνωστή ως coitus saxonicus) ή ως μέρος ορισμένων πρακτικών εναλλακτικής ιατρικής. Το σπέρμα που εκσπερματίζεται με αναδρομή εκκρίνεται από την ουροδόχο κύστη κατά τη διάρκεια της επόμενης ούρησης.[1]
Η ανάδρομη εκσπερμάτιση αναφέρεται μερικές φορές ως «ξηρός οργασμός». Η ανάδρομη εκσπερμάτιση είναι ένα σύμπτωμα της ανδρική υπογονιμότητας.[2] Ένας άνδρας μπορεί να παρατηρήσει ότι δεν συμβαίνει εκσπερμάτιση κατά τη διάρκεια της αυννανισμού παρά την εμφάνιση οργασμού.[3] Μια άλλη αιτία για το φαινόμενο αυτό μπορεί να είναι η απόφραξη του εκσπερματικού πόρου.
Κατά τη διάρκεια ενός ανδρικού οργασμού, το σπέρμα απελευθερώνεται από τις επιδιδυμίδα και ταξιδεύει μέσω μικρών σωλήνων που ονομάζονται σπερματικοί πόροι. Το σπέρμα αναμειγνύεται με σπερματικό υγρό στις σπερματικές κύστες, με προστατικό υγρό από τον προστάτη και λιπαντικά από τον βολβουρηθραίο αδένα. Κατά τη διάρκεια του οργασμού, οι μύες στο τέλος της ουροδόχου κύστης σφίγγουν για να αποτρέψουν την αναδρομική ροή σπέρματος. Στην ανάδρομη εκσπερμάτιση, οι μύες της ουροδόχου κύστης είναι είτε πολύ αδύναμες είτε τα νεύρα που ελέγχουν τους μύες έχουν υποστεί ζημιά.[4]
Ένας δυσλειτουργικός σφιγκτήρας της ουροδόχου κύστης, που οδηγεί σε ανάδρομη εκσπερμάτιση, μπορεί να είναι αποτέλεσμα οποιουδήποτε από:
Μπορεί επίσης να προκληθεί από οπισθοπεριτοναϊκό λεμφαδενικό καθαρισμό για καρκίνο των όρχεων, εάν οι νευρικοί οδοί προς τον σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης έχουν υποστεί ζημιά, με την επακόλουθη ανάδρομη εκσπερμάτιση να είναι είτε προσωρινή είτε μόνιμη. Οι σύγχρονες τεχνικές επιδιώκουν να μειώσουν τον κίνδυνο αυτό. Εντούτοις, μπορεί επίσης να συμβεί ως αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης προστάτη με λέιζερ πράσινου φωτός. Η χειρουργική επέμβαση της ουροδόχου κύστης αντιπροσώπευε περίπου το 10% των περιπτώσεων ανάδρομης εκσπερμάτισης ή μη εκσπερμάτισης που αναφέρθηκαν σε αξιολόγηση.[5]
Η ανάδρομη εκσπερμάτιση είναι μια κοινή παρενέργεια φαρμάκων, όπως η ταμσουλοσίνη,[6] που χρησιμοποιούνται για την χαλάρωση των μυών του ουροποιητικού συστήματος, για τη θεραπεία καταστάσεων όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Με την χαλάρωση του σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης, αυξάνεται η πιθανότητα της ανάδρομης εκσπερμάτισης.
Τα φάρμακα που το προκαλούν κυρίως είναι τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιψυχωτικά φάρμακά, καθώς και οι αναστολείς επαναπρόσληψης νορεπινεφρίνης, όπως η ατομοξετίνη. Οι ασθενείς που βιώνουν αυτό το φαινόμενο τείνουν να σταματούν τα φάρμακα.
Η ανάδρομη εκσπερμάτιση μπορεί επίσης να είναι επιπλοκή του διαβήτη, ειδικά σε περιπτώσεις διαβητικών με μακροπρόθεσμο κακό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Αυτό οφείλεται στην νευροπάθεια του σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης. Έφηβοι ηλικίας 17 έως 20 ετών που παρουσιάζουν επανειλημμένα επεισόδια ανάδρομης εκσπερμάτισης συχνά διαγιγνώσκονται με ασθένεια της στένωσης ουρήθρας λίγο μετά την αρχική παρατήρηση. Δεν είναι γνωστό αυτή την στιγμή αν είναι υπεύθυνη μια εγγενή παραμόρφωση της ουρήθρας ή αν η πίεση που ασκείται στη βάση του πέους ή του περίνεου αμέσως πριν από την αναπόφευκτη εκσπερμάτιση μπορεί να προκαλέσει ακούσια βλάβη στην ουρήθρα. Αυτή η βλάβη παρατηρείται πιο συχνά εντός 0,5 εκατοστών από τον εκσπερματικό πόρο.
Φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της καλοήθης υπερπλασίας προστάτη, των διαταραχών της διάθεσης, της χειρουργικής επέμβασης στο προστάτη και των νευρικών τραυματισμών (τα οποία μπορεί να εμφανιστούν σε πολλαπλή σκλήρυνση, τραυματισμό του νωτιαίου μυελού ή διαβήτη).
Η διάγνωση συνήθως καθορίζεται μετά από ιατρική ανάλυση σε δείγμα ούρων που λαμβάνεται λίγο μετά την εκσπερμάτιση. Σε περιπτώσεις ανάδρομης εκσπερμάτισης, το δείγμα θα περιέχει ένα ανώμαλο επίπεδο σπερματοζωαρίων. Ειδικά σε περίπτωση οργασμικής μη εκσπερμάτισης, η μη εκσπερμάτιση μπορεί συχνά να συγχέεται με την ανάδρομη εκσπερμάτιση, και μοιράζονται ορισμένες θεμελιώδεις πτυχές της αιτίας. Για να διακρίνουν μεταξύ τους πραγματοποιείται ανάλυση ούρων.
Τα γεννητικά όργανα εξετάζονται φυσικά για να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν ανατομικά προβλήματα. Τα ούρα εξετάζονται για την παρουσία σπερματοζωαρίων. Εάν δεν υπάρχουν σπερματοζωάρια στα ούρα, μπορεί να οφείλεται σε βλάβη στο προστάτη ως αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης ή προηγούμενης ακτινοθεραπείας.
Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Τα φάρμακα μπορεί να λειτουργήσουν για την ανάδρομη εκσπερμάτιση, αλλά μόνο σε μερικές περιπτώσεις. Η χειρουργική επέμβαση σπάνια είναι η πρώτη επιλογή για την ανάδρομη εκσπερμάτιση και τα αποτελέσματα έχουν αποδειχθεί ότι είναι ασυνεπή.[7] Τα φάρμακα δεν βοηθούν στην ανάδρομη εκσπερμάτιση εάν έχει υπάρξει μόνιμη βλάβη στο προστάτη ή στους όρχεις από τη ραδιενέργεια. Επίσης, τα φάρμακα δεν βοηθούν αν η εγχείρηση προστάτη έχει οδηγήσει σε βλάβη των μυών ή των νεύρων. Τα φάρμακα λειτουργούν μόνο αν έχει υπάρξει ήπια βλάβη στα νεύρα που προκλήθηκε από διαβήτη, σκλήρυνση κατά πλάκας ή ήπια τραυματισμό στον νωτιαίο μυελό.
Αυτά τα φάρμακα σφίγγουν τους μυς της ουροδόχου κύστης και αποτρέπουν το σπέρμα από την επιστροφή προς τα πίσω στην ουροδόχο κύστη. Ωστόσο, τα φάρμακα έχουν πολλές παρενέργειες και πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν από τη σεξουαλική επαφή. Σε πολλές περιπτώσεις, τα φάρμακα δεν λειτουργούν στην κατάλληλη στιγμή επειδή οι περισσότεροι άνδρες δεν μπορούν να προβλέψουν πότε θα έχουν οργασμό.
Η ανάδρομη εκσπερμάτιση μπορεί να προκληθεί σκόπιμα με την πίεση της ουρήθρας στη βάση ή με την εφαρμογή πίεσης στο περίνεο κατά τη διάρκεια του οργασμού. Το σπέρμα που εκσπερματίζεται με αναδρομική εξέλιξη πηγαίνει στην ουροδόχου κύστη και εκκρίνεται με την επόμενη ούρηση.[1]
Σε ορισμένους πολιτισμούς, όπως στην Κοινότητα Ονάιντα,[8] στις ΗΠΑ, η ανάδρομη εκσπερμάτιση εκτελείται ως μια μορφή πρωτόγονης ανδρικής αντισύλληψης (coitus saxonicus).[8] Ωστόσο, η πρακτική αυτή δεν θεωρείται αξιόπιστη μέθοδος σε σύγκριση με τους περισσότερους σύγχρονους τύπους αντισύλληψης. Εκτός από την έλλειψη προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η ίδια η τεχνική μπορεί να είναι δύσκολο να εκτελεστεί σωστά κατά τη διάρκεια της συνουσίας, ειδικά αν ο άνδρας δεν κατανοεί πλήρως την ανατομία που σχετίζεται.
Οι Ταοϊστές και ορισμένα πεδία της εναλλακτικής ιατρικής συνιστούν και διδάσκουν την εσκεμμένη ανάδρομη εκσπερμάτιση ως τρόπο «συντήρησης της ενέργειας του σώματος». Πίστευαν ότι η ανάδρομη εκσπερμάτιση έκανε το σπέρμα να ταξιδέψει στο κεφάλι και να θρέφει τον εγκέφαλο, ή ότι η ενέργεια διατηρείται σωματικά διατηρώντας το σπέρμα (και, συνεπώς, την «ευφυΐα» που το δημιούργησε) στο σώμα.[9] Ωστόσο, υπάρχουν άλλες ταοϊστικές οπτικές σχετικά με το γενικό θέμα της εκσπερμάτισης και τεχνικές που δεν περιλαμβάνουν ανάδρομη εκσπερμάτιση (δείτε: Ταοϊστικές σεξουαλικές πρακτικές).
Ταξινόμηση |
|
---|---|
Εξωτερικοί πόροι |