Η Κυκλική διαδρομή της Αναπούρνα είναι μια πεζοπορική διαδρομή γύρω από την οροσειρά της Αναπούρνα του κεντρικού Νεπάλ.[1] Το συνολικό μήκος της διαδρομής ποικίλλει μεταξύ των 160-230 χιλιομέτρων, και η απόσταση εξαρτάται από το που ο ορειβάτης επιλέγει να ξεκινήσει και να τερματίσει την πεζοπορία. Το υψηλότερο σημείο της διαδρομής είναι σε υψόμετρο 5416μ στο πέρασμα Thorung La, αγγίζοντας την άκρη από το οροπέδιο του Θιβέτ. Κατά τη πεζοπορία ο ορειβάτης διασχίζει δύο διαφορετικές κοιλάδες ποταμών και περιτριγυρίζει την οροσειρά της Αναπούρνα, διασχίζοντας το πέρασμα Thorung La (5416μ). Σχεδόν όλοι οι πεζοπόροι επιλέγουν την αριστερόστροφη κυκλική διαδρομή γιατί το ανέβασμα μέχρι το υψηλότερο σημείο των 5416μ γίνεται σταδιακά και ο ορειβάτης μπορεί να εγκλιματιστεί στο υψόμετρο με ασφάλεια.[2] Κατά την ορειβατική διαδρομή διακρίνονται τα βουνά και οι κορυφές της οροσειράς Αναπούρνα οι οποίες βρίσκονται σε υψόμετρο 6000-8000μ: Dhaulagiri, Machhapuchhre, Manaslu, Gangapurna, Tilicho, Pisang, και Paungda Danda. Η πεζοπορία συνήθως ξεκινά από το χωριό Μπεσισαχάρ ή Μπουλμπούλε στην κοιλάδα του ποταμού Marshyangdi και καταλήγει στο φαράγγι Kali Gandaki. Η πρόσβαση στο χωριό Μπεσισαχάρ, μπορεί να επιτευχθεί οδικώς σε επτά ώρες από το Κατμαντού. Η διαδρομή διαπερνά ορυζώνες, υποτροπικά δάση, πολλούς καταρράκτες, γιγάντια βράχια αλλά και διάφορα χωριά. Η Κυκλική διαδρομή της Αναπούρνα συχνά έχει ψηφιστεί ως η καλύτερη μεγάλης απόστασης πεζοπορία στον κόσμο, καθώς συνδυάζει μια μεγάλη ποικιλία κλιματικών ζωνών, ξεκινώνας από τροπικές περιοχές στα 600μ φτάνοντας σε αρκτική περιοχή στα 5416μ στο πέρασμα La Thorong. Επίσης υπάρχει πλούσια πολιτιστική ποικιλία χωριών από Ινδουϊστικά χωριά στα χαμηλά υψόμετρα μέχρι Βουδιστικά χωριά Θιβετιανού πολιτισμού στην κοιλάδα Manang και στην κάτω περιοχή του Mustang. Τα τελευταία χρόνια έχει ανοιχτεί χωματόδρομος και έχει αλλάξει την μορφή των χωριών καθώς και το αρχικό πεζοπορικό μονοπάτι. Η κατασκευή του χωματόδρομου έχει κάνει την περιοχή δημοφιλή για ποδηλασία βουνού. [3]
Η πεζοπορία συνήθως διαρκεί 15–20 μέρες,[4] ξεκινώντας από Κατμαντού με λεωφορείο για Μπεσισαχάρ και επιστρέφοντας πίσω μέσω της πόλης Ποκάρας. Το μονοπάτι είναι σχετικά μέτριας δυσκολίας και κατά την διάρκεια της πεζοπορίας ο ορειβάτης περνάει αρκετές κρεμαστές μεταλλικές ή ξύλινες γέφυρες. Σημεία για διαμονή ή για φαγητό/τσάι υπάρχουν κατά μήκος ολόκληρης της διαδρομής. Κάποιες ομάδες ορειβατών επιλέγουν την υπαίθρια κατασκήνωση, συνήθως όταν κάνουν παράκαμψη της διαδρομής για να ανέβουν σε κάποια κορυφή.[5]
Μέρα 1η - Από Κατμαντού οδικώς με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή λεωφορείο δυτικά προς Μπεσισαχάρ [820μ] (η διαδρομή διαρκεί 6-7 ώρες). Ο ορειβάτης αν ξεκινήσει νωρίς από Κατμαντού προλαβαίνει να φτάσει μεσημέρι στο Μπεσισαχάρ και στην συνέχεια να περπατήσει μέχρι το χωριό Μπουλμπούλε [840μ].
Μέρα 2η - Πεζοπορία στο Ghermu / Jagat [1130m].
Μέρα 3η - Πεζοπορία στο Tal [1700m].
Μέρα 4η - Πεζοπορία στο Dharapani [1900m].
Μέρα 5η - Πεζοπορία στο Chame [2710m].
Μέρα 6η - Πεζοπορία στο Upper/Lower Pisang [3310m].
Μέρα 7η - Πεζοπορία στο Manang [3520m].
Μέρα 8η - Ημέρα εγκλιματισμού στο υψόμετρο στο Manang [3520m].
Μέρα 9η - Πεζοπορία στο Yak Kharka [4050μ] ή Letdar [4250m].
Μέρα 10η - Πεζοπορία στο Thorung Phedi [4500m].
Μέρα 11η - Πεζοπορία στο Muktinath [3800m], διάσχιση του περάσματος Thorung La σε υψόμετρο 5416μ (υψηλότερο σημείο της διαδρομής).
Μέρα 12η - Πεζοπορία στο Marpha [2665m].
Μέρα 13η - Πεζοπορία στο Lete [2470m] (τώρα αυτή η διαδρομή γίνεται συχνά με αυτοκίνητο ή με ποδήλατο βουνού).
Μέρα 14η - Πεζοπορία στο Tatopani [1160m] όπου υπάρχουν και θερμά λουτρά(τώρα αυτή η διαδρομή γίνεται συχνά με αυτοκίνητο ή με ποδήλατο βουνού, κατά την διάρκεια της 14ης μέρας).
Μέρα 15η - Πεζοπορία στο Ghorepani [2775m].
Μέρα 16η - Πεζοπορία στο Birethanti [1050m] και ταξίδι οδικώς στην Ποκάρα.
Μέρα 17η - Επιστροφή στο Κατμαντού [1400m].
Οι μέρες ολοκλήρωσης της πεζοπορίας εξαρτάται από την ταχύτητα που ένας πεζοπόρος θέλει ή μπορεί να περπατήσει ή των παράπλευρων διαδρομών που θέλει να κάνει (ή και των μερών που θα σπαταλήσει για εγκλιματισμό υψόμετρου), τις καιρικές συνθήκες κλπ. Σε γενικές γραμμές ολόκληρη η διαδρομή μπορεί να ολοκληρωθεί από 8 με 25 μέρες. Πολλοί ορειβάτες επιλέγουν να τερματίσουν την διαδρομή στο Jomson όπου υπάρχει αεροδρόμιο με πτήσεις για Κατμαντού. Σε αυτήν την περίπτωση η διαδρομή μπορεί να τερματιστεί ακόμη και σε 6 μέρες.
Υπάρχει και η δυνατότητα περπατήματος από το Ghorepani προς το Tadapani, Ghandruk, Landruk και στην συνέχεια στο Phedi, διαδρομή η οποία ακολουθεί το παλαιότερο μονοπάτι της διαδρομής (το μονοπάτι αυτό χρησιμοποιούνταν την εποχή που δεν είχε ανοιχτεί ο δρόμος για το Beni). Αυτή η αλλαγή θέλει τρεις μέρες παραπάνω αντί της συντομότερης διαδρομής από το Ghorepani προς Ποκάρα που παρουσιάστηκε παραπάνω. Μια δημοφιλής προσθήκη στο αρχικό μονοπάτι είναι η πεζοπορία στο Αναπούρνα Base Camp, γνωστό ως διαδρομή ABC (ή Annapurna Sanctuary). Το μονοπάτι αυτό στρίβει βόρεια από το Tadapani και ξαναενώνεται με το παλαιότερο μονοπάτι είτε στο Ghandruk είτε στο Landruk. Η επίσκεψη στο μονοπάτι ABC προσθέτει άλλες 5 μέρες στην διάρκεια του περπατήματος στο Αναπούρνα.
Κάποιοι ορειβάτες ακολουθούν το υψηλότερο μονοπάτι από το χωριό Upper Pisang διαμέσου του Ghyaru, Ngawal προς το Manang καθώς οι θέες από εκεί είναι καταπληκτικές ενώ τα χωριά αποτελούν πολύ καλά διατηρημένα δείγματα χωριών Θιβετιανού πολιτισμού. Ο ύπνος σε αυτά τα χωριά θέλει εγκλιματισμό γιατί τα χωριά αυτά βρίσκονται σε υψόμετρο περισσότερο από τα 3500μ όπου βρίσκεται το Manang. Άλλο ένα μονοπάτι το οποίο είναι δημοφιλές είναι το μονοπάτι που οδηγεί στην λίμνη Tilicho Tal η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 4919μ. Σήμερα υπάρχει διαμονή στο μονοπάτι για την λίμνη Tilicho Tal και πλέον δεν χρειάζεται η διαμονή σε σκηνές που γινόταν στο παρελθόν. Εάν κάποιος/α θέλει να διασχίσει προς το Jomson δια μέσου της διαδρομής Tilicho ή οποία θέλει ορειβατικό εξοπλισμό και σκηνές για διανυκτέρευση. [6] Συγκεκριμένες εποχές, όταν χιονίζει, μπορούν να κάνουν το πέρασμα επικίνδυνο ή αδύνατο να διασχιστεί.
Τον Οκτώβριο 2014, ο Seth Wolpin κατάφερε την γρηγορότερη διάσχιση της κυκλικής διαδρομής Αναπούρνα σε χρόνο 72 ώρες και 4 λεπτά. Ξεκίνησε στο Μπεσισαχάρ και τελείωσε στο Naya Pull, ακολουθώντας τα νέα μονοπάτια του Αναπούρα.[7][8] Έχει καταγραφεί [9] νέο ρεκόρ διάσχισης της κυκλικής διαδρομής από τον Έλληνα αθλητή Λευτέρη Παρασκευά ο οποίος τον Μάιο 2017 κατάφερε να ολοκληρώσει το κυκλικό μονοπάτι της Αναπούρνα σε 68 ώρες και 20 λεπτά. [10]
Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος των Ιμαλαΐων δεν μπορεί να διασχιστεί κατά την διάρκεια της υγρής περιόδου, το μεγαλύτερο μέρος της κυκλικής διαδρομής του Αναπούρνα βρίσκεται προστατευμένο από βροχές. Αυτό σημαίνει ότι η διαδρομή μπορεί να διασχιστεί σχεδόν όλο τον χρόνο, ακόμη και την υγρή περίοδο των μουσώνων.
Η πεζοπορία κατά την υγρή περίοδο (το καλοκαίρι κατά την διάρκεια των μουσώνων) προτιμάται από ορειβάτες που θέλουν να αποφύγουν την μαζική προσέλευση πεζοπόρων. Όμως κατά την διάρκεια της υγρής περιόδου οι μέρες συνήθως είναι συννεφώδης και πολλά τοπία και θέες σε κορυφές είναι κρυμμένες από τα σύννεφα.
Αυτή είναι η πιο διάσημη περίοδος πεζοπορίας. Επειδή μόλις τελειώνει η υγρή περίοδος των μουσώνων όλα είναι καθαρά και ανθισμένα. Σύννεφα δεν υπάρχουν συνήθως και οι θέες είναι πολύ καθαρές. Παρόλο που ο καιρός είναι γενικά ζεστός το βράδυ οι θερμοκρασίες πέφτουν χαμηλά μέχρι πάγο. Αυτή είναι η πιο διάσημη περίοδος και τα καταλύματα γρήγορα γεμίζουν με κόσμο.[11]
Αυτή είναι η πιο κρύα περίοδος του μονοπατιού. Εξαρτάται από το υψόμετρο, αλλά οι θερμοκρασίες κατά την ημέρα μπορεί να είναι χαμηλές και το βράδυ οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το 0. Τα μονοπάτια αυτή την περίοδο δεν έχουν πολύ κόσμο. Το πέρασμα Thorung La Pass, το οποίο βρίσκεται στα 5416μ συχνά παραμένει κλειστό για μέρες από τις χιονοπτώσεις. Εκτός από τις περιπτώσεις που αποκλειστούν τα μονοπάτια λόγω του χιονιού τα περισσότερα καταλύματα, εστιατόρια παραμένουν ανοικτά την περίοδο αυτή.
Εξαιτίας του ζεστού καιρού ο Απρίλιος και Μάιος είναι δεύτερη δημοφιλής περίοδος που προσελκύει κόσμο η διαδρομή αυτή. [12] Την περίοδο αυτή το χιόνι λιώνει και υπάρχουν μέρες με καθαρό ουρανό για θέα στα τοπία.
Αυτή είναι η υγρή περίοδος των μουσώνων. Παρόλο που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς ιστορίες για καταρρακτώδεις καταιγίδες ή κατολισθήσεις λάσπης ή και ορδές βδελλών, το μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού (βόρειο μέρος) δεν επηρεάζεται. Στο νότιο κομμάτι τις διαδρομής κοντά στην Ποκάρα έχει μεγάλες βροχοπτώσεις σε αντίθεση με το βόρειο μέρος της Αναπούρνα. Στο βόρειο μέρος του μονοπατιού υπάρχουν λουλούδια και είδη βλάστησης που ευδοκιμούν μόνο την υγρή περίοδο αυτή. Αυτήν την περίοδο επίσης το μονοπάτι μέχρι την αλπική λίμνη Tilicho στα 4919μ είναι πιο βατό/εύκολο.
Η περιοχή της Αναπούρνα άνοιξε σε αλλοδαπούς πεζοπόρους το 1977 με τις διαμάχες ομάδων Khampa που υποστηρίζονταν από την CIA και είχαν βάση σε περιοχές μέσα στο Θιβέτ. Η αρχική διαδρομή ξεκινούσε από το από την πόλη Dhurme η οποία βρισκόταν στον δρόμο από Κατμαντού προς Ποκάτρα και διαρκούσε 23 μέρες. Δρόμοι άρχισαν να κατασκευάζονται αρχές 1980 από το Dhurme προς το βορά και από την Ποκάρα προς την δύση και στην κοιλάδα Kali Gandaki. Σήμερα χωματόδρομος καταλήγει στο Chame και Manang δια μέσου της κοιλάδας Marsyangdi ενώ από την άλλη πλευρά στο Muktinath δια μέσου της κοιλάδας Kali Gandaki. Σήμερα από το αρχικό μονοπάτι των 23 ημερών μόνο 5 μέρες γίνονται χωρίς οδικό μονοπάτι. Σήμερα νέες διαδρομές έχουν σηματοδοτηθεί ώστε να αποφεύγεται ο δρόμος. Η ύπαρξη του χωματόδρομου έχει αλλάξει την μορφή των χωριών αλλά παράλληλα έχει γίνει δημοφιλές το άθλημα της ποδηλασίας βουνού. Από το 2011 εταιρίες στο Muktinath και Jomoson νοικιάζουν ποδήλατα βουνού σε τουρίστες. Ο χωματόδρομος που ξεκινάει από το Muktinath δεν έχει πολύ κίνηση και ο ποδηλάτης σε 2-3 μέρες μπορεί να κατέβει ποδηλατώντας 3.000μ υψόμετρο.
Νέες περιοχές στην Αναπούρνα έχουν ανοίξει για ορειβάτες τα τελευταία χρόνια όπως πρόσβαση στο Άνω Mustang, Naar-Pho κοιλάδα, Manaslu και Tsum κοιλάδα. Αυτή τη στιγμή η πεζοπορία στις περιοχές αυτές είναι περιορισμένη και θέλει ειδικές άδειες που κοστίζουν και υπάρχουν και διάφοροι άλλοι περιορισμοί όπως το να έχεις οδηγό μαζί.
Τον Οκτώβριο 2014, μια ξαφνική χιονοθύελλα σκότωσε 43 ανθρώπους, από τους οποίους οι μισοί ήταν Νεπαλέζοι.[13][14] Προκλήθηκε από ένα φονικό κυκλώνα που έπληξε το ανατολική ακτογραμμή της Ινδίας και περίπου 350 ορειβάτες χτυπήθηκαν από την χιονοθύελλα αυτή.[15]
Σε πάρα πολλά σημεία της διαδρομής σήμερα υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο. Κάλυψη κινητής τηλεφωνίας 3G υπάρχει σε διάφορα σημεία της διαδρομής.[16]Συντεταγμένες: 28°47′41″N 83°56′15″E / 28.794671°N 83.937368°E