Αναρχοχριστιανισμός

Αναρχοχριστιανισμός ή χριστιανικός αναρχισμός λέγονται οι διάφορες παραδόσεις που συνδυάζουν τον Αναρχισμό με τον Χριστιανισμό.

Στο χώρο του αναρχοχριστιανισμού εμφανίζονται πολλές και διάφορες τάσεις. Γενικά, οι Αναρχοχριστιανοί ή Χριστιανοί αναρχικοί πιστεύουν ότι η ελευθερία είναι δικαιολογημένη πνευματικά μέσω της διδασκαλίας του Ιησού. Υπάρχουν ομάδες Αναρχοχριστιανών που σχετίζονται με συγκεκριμένες εκκλησίες κι ομολογίες, των οποίων το τυπικό ακολουθούν (Ορθόδοξοι, Ρωμαιοκαθολικοί κ.α.) ενώ άλλοι συνδυάζουν χριστιανικές διδασκαλίες με ιδέες της Κίνησης της Νέας Εποχής σε μια τάση συγκρητισμού. Είναι ορκισμένοι εχθροί της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και την πολεμάνε σε όλα τα επίπεδα. Μερικοί στρέφονται κατά της εκκλησιαστικής ιεραρχίας ενώ άλλοι δεν την πολεμούν. Υπάρχουν και ομάδες που απορρίπτουν τη θεότητα του Ιησού Χριστού.

Σε γενικές γραμμές οι Αναρχοχριστιανοί τάσσονται κατά της θανατικής ποινής, του επιθετικού πολέμου και των αμβλώσεων.[1]

Στον αναρχοχριστιανισμό μπορεί να υπάρξουν διάφορες πρακτικές όπως: ακτιβισμός, άρνηση καταβολής φόρων, απλός τρόπος ζωής, χορτοφαγία.

Πνευματικές επιρροές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα πιο καθοριστικά κείμενα στον Αναρχοχριστιανισμό είναι η Επί του όρους ομιλία στο κατά Ματθαίον ευαγγέλιο κεφάλαιο 5 εδάφιο 3, και η Επιστολή Ιακώβου. Το έργο του Λέοντα Τολστόι "Η βασιλεία του Θεού είναι μέσα σας"[2] είναι ένα βασικό κείμενο στο σύγχρονο Χριστιανικό αναρχισμό. Επίσης υπάρχει μεγάλος σεβασμός στις κοινότητες ασκητών/μοναχών, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες του παρελθόντος (π.χ. ασκητές της ερήμου της Νιτρίας) και στα αποφθέγματά τους (Γεροντικά). Ειδικά οι χριστιανοί αναχωρητές της Αιγύπτου χαρακτηρίζονται ως "η μακροβιότερη αναρχική κοινωνία όλων των εποχών".[3]

Ο αναρχοχριστιανισμός είναι πιο κοντά στο κομμουνιστικό αναρχισμό από ό,τι στην ατομικιστικό αναρχισμό. Συχνά είναι πασιφιστικός και απορρίπτει τον πόλεμο και γενικότερα τη βία.

Εκπρόσωποι και κινήσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γνωστοί εκπρόσωποι του Αναρχοχριστιανισμού είναι ο Λέων Τολστόι, η Ντόροθυ Ντέι, ο Νικολάι Μπερντιάγιεφ, ο Άμον Χένασυ, ο Φίλιπ Μπέριγκαν κ.α. Γνωστές αναρχοχριστιανικές κινήσεις είναι η Κίνηση των Καθολικών Εργατών (Catholic Worker Movement) και η Μαθητική Χριστιανική Κίνηση (Student Christian Movement).

  1. *Άρθρα σχετικά με τον Αναρχοχριστιανισμό.
  2. Βλ. το κείμενο μεταφρασμένο στην αγγλική Αρχειοθετήθηκε 2012-02-05 στο Wayback Machine..
  3. Θ. Ι. Ρηγινιώτης, "Οι άγιοι αναρχικοί", http://www.oodegr.com/oode/orthod/praktikes/monaxismos_anarx1.htm.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]