Ανδρέας Κοπάσης

Ανδρέας Κοπάσης
Ο Ανδρέας Κοπάσης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ανδρέας Εμμανουήλ Κοπάσης (Ελληνικά)
Γέννηση1856
Δήμος Σφακίων
Θάνατος22 Μαρτίουιουλ. / 4  Απριλίου 1912γρηγ.
Σάμος
Αιτία θανάτουτραύμα από πυροβολισμό
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
οθωμανικά Τουρκικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΗγεμόνας της Σάμου (1908–1912)

Ο Ανδρέας Κοπάσης (Σφακιά,[1][2] 1856 - Σάμος, 1912) ήταν διορισμένος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία Πρίγκιπας της Σάμου από το 1908 ως το 1912. Η θητεία του θεωρείται ευρέως ως φιλοτουρκική και τυραννική, γεγονός που οφείλεται στην έξαρση των εθνικισμών την εποχή αυτή που οδήγησε σε διάφορα κινήματα, όπως η επανάσταση των Νεότουρκων, ο Μακεδονικός Αγώνας, το Κρητικό Ζήτημα και διάφορα άλλα κινήματα στα Βαλκάνια και στη Μικρά Ασία.

Ο Ανδρέας Κοπάσης έφερε στη Σάμο το 1908 επιπλέον Οθωμανικά στρατεύματα, κάτι που προκάλεσε το ξέσπασμα εξέγερσης μεταξύ των Σάμιων, η οποία καταπνίγηκε με βία με επιπλέον Οθωμανικές ενισχύσεις. Οι ηγέτες της φιλελληνικής αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων και ο Θεμιστοκλής Σοφούληςδιέφυγαν από το νησί για την Ελλάδα.

Η αποφασιστικότητα του Ηγεμόνα της Σάμου δεν κάμφθηκε ποτέ, προσπαθώντας με κάθε μέσο να επιβάλει την τάξη και την Οθωμανική κυριαρχία στο νησί, καταπνίγοντας κάθε εστία βίας και αταξίας.

Ο Κοπάσης δολοφονήθηκε μετά από σχέδιο που εκπονήθηκε από τους Μακεδονομάχους Σταύρο Καζαντζή (Μπαρέτη) και Αθανάσιο Σταυρούδη και το "Μακεδονικό Κομιτάτο Αθηνών", φίλα προσκείμενο στο Σοφούλη στις 9/22 Μαρτίου 1912, με τη συνοδεία του να σκοτώνει επίσης τον Σταύρο Μπαρέτη.

  1. Πετροπούλου, Ιωάννα (1988). Ο εξελληνισμός - εξαρχαϊσμός των ονομάτων στην Καππαδοκία τον δέκατο ένατο αιώνα. DOI: https://doi.org/10.12681/deltiokms.191: Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. σελ. 161. 
  2. Ιερώνυμος, Βουρβαχάκης. «ΚΟΠΑΣΗΣ». www.e-sfakia.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2020.