Ανκχάφ

Ανκχάφ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος26ος αιώνας π.Χ.
Τόπος ταφήςΝεκρόπολη της Γκίζα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΧετεφερές
ΓονείςΣνεφρού
ΑδέλφιαΧετεφερές
Νεφερτκαού Α΄
Henutsen
Χέωψ
Ραναφέρ
Καναφέρ
Νεφερμαάτ
Ραχοτέπ
ΟικογένειαΤέταρτη Δυναστεία Φαραώ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβεζίρης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ανγκάφ ήταν αρχαίος Αιγύπτιος πρίγκιπας που υπηρέτησε ως βεζίρης και επόπτης των έργων υπό τον Φαραώ Χεφρήνο της 4ης Δυναστείας, ο οποίος ήταν ο ανιψιός του Ανγκάφ[1].

Ο Ανγκάφ ήταν ο γιος του Φαραώ Σνεφρού και άγνωστης μητέρας. Είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Καναφέρ, ενώ ο μικρότερος ετεροθαλής αδελφός του Χέοπας έγινε Φαραώ μετά το θάνατο του Σνεφρού[2]. Ο Ανγκάφ είχε τους τίτλους "Μεγαλύτερος Γιος του σώματος του Βασιλιά" (sa nswt n khtf smsw), "βεζίρης" και "μεγαλύτερος των πέντε του Οίκου του Θωθ" (wr djw pr-Djehuti).

Ο τάφος του Ανγκάφ στην Γκίζα (G 7510) απεικονίζει την αδελφή και γυναίκα του Πριγκίπισσα Χετεφερές. Η Χετεφερές ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Σνεφρού και της βασίλισσας Χετεφερές, και έτσι ετεροθαλή αδελφή του Ανγκάφ[3]. Η πριγκίπισσα Χετεφερές είχε τους τίτλους "μεγαλύτερη κόρη του σώματος του Βασιλιά", "αυτή που αγαπάει" (sat nswt n khtf smst mrt.f) και "Ιέρεια του Σνεφρού" (hmt-nTr Snfrw)[4]. Ο Ανγκάφ και η Χετεφερές είχαν μία κόρη, η οποία ήταν η μετέρα του Ανγκετέφ[5].

Ο Ανγκάφ σχεδόν σίγουρα είδε να χτίζεται η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, και είναι πιθανόν να έπαιξε ρόλο και στην κατασκευή της Σφίγγας της Γκίζας. Ο τάφος του, μασταμπάς G 7510, ήταν ο μεγαλύτερος στο δυτικό νεκροταφείο της Γκίζας. Ένα αριστουργηματικό και ρεαλιστικό μπούστο του από ζωγραφισμένο ασβεστόλιθο βρέθηκε στον τάφο του, και θεωρείται εξέχων παράδειγμα της αρχαίας Αιγυπτιακής τέχνης του Αρχαίου βασιλείου (σήμερα στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης, αρ. καταλόγου 27.442)[6].

  1. Dodson, Aidan and Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson. 2004. p. 56. ISBN 0-500-05128-3.
  2. «Snofru, Ankhhaf's father». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2012. 
  3. http://gizapyramids.org Information provided via the G 7010 page
  4. Laurel Flentye, The Mastabas of Ankh-haf (G751 0) and Akhethetep and Meretites (G7650) in the Eastern Cemetery at Giza: A Reassessment in Essays in Honor of David B. O'Connor
  5. «Family of Queen Hetepheres I» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Μαρτίου 2005. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2012. 
  6. Berman, Lawrence, Freed, Rita E., and Doxey, Denise. Arts of Ancient Egypt. Museum of Fine Arts Boston. 2003. p.78. ISBN 0-87846-661-4.