Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, της οδού Χαριλάου Τρικούπη, στον Πειραιά
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά is located in Greece
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Γενικές πληροφορίες
ΔιεύθυνσηΧαριλάου Τρικούπη 31, Τ.Κ. 185 36, Πειραιάς[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°56′14″N 23°38′40″E
Διοικητική υπαγωγήΠειραιάς
ΤοποθεσίαΠειραιάς
ΧώραΕλλάδα
Ολοκλήρωση1935 αρχικού κτιρίου
Λειτουργία1935-σήμερα
ΑναστήλωσηΤο νεότερο κτίριο διαμορφώθηκε ως επέκταση του παλαιού και εγκαινιάστηκε το 1981. Το 1996 ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισης. Συνολικό εμβαδόν 1394 τ.μ.
ΧρήσηΑρχαιολογικό Μουσείο.
ΙδιοκτήτηςΑρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων[2]
Ιστότοπος
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Commons page Πολυμέσα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά είναι αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στον Πειραιά[3][4] στη συλλογή του οποίου ανήκουν κυρίως ευρήματα ανασκαφών, που καλύπτουν την περίοδο από τη μυκηναϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή. Βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Τερψιθέας και Πασαλιμανίου.

Τα κτίρια του Μουσείου Πειραιά

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο μουσείο ιδρύθηκε το 1935 στον απαλλοτριωμένο χώρο του αρχαίου θεάτρου της Ζέας και στεγάστηκε σε κτίριο που σήμερα λειτουργεί ως αποθήκη γλυπτών. Από το 1960, συγκέντρωνε τα περισσότερα ευρήματα ανασκαφών που πραγματοποιούνταν στους δήμους του Πειραιά, της Σαλαμίνας, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας, αλλά και παραλιακών δήμων Γλυφάδας, Βούλας και Βάρης. Η συλλογή του εμπλουτίστηκε επίσης από σημαντικές δωρέες, όπως τη συλλογή Νομίδου και Βαλσαμάκη, τη συλλογή Γερουλάνου, καθώς και της δωρεάς που έγινε το 2022 της συλλογής 40 Αρχαίων Ελληνικών Αργυρών τετράδραχμων Νομισμάτων του Ιωάννη Βασάλα.

Το σημερινό μουσείο διαμορφώθηκε ως επέκταση του παλαιού και εγκαινιάστηκε το 1981. Το 1996 ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισής του και το 1988 εγκαινιάστηκαν δύο νέες αίθουσες, μία αφιερωμένη στο ρόλο του Πειραιά στην αρχαιότητα ως ναυστάθμου και εμπορικού κέντρου, και μία αφιερωμένη σε συλλογή κεραμικής και αντικειμένων του ιδιωτικού βίου των αρχαίων.

Εκθέματα

Τον πυρήνα της συλλογής του αποτελούν τα μνημεία από το βόρειο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης και άλλα τυχαία ευρήματα που φανερώθηκαν κατά την οικοδόμηση της σύγχρονης πόλης. Στα σημαντικότερα εκθέματά του ανήκουν επίσης η σειρά των νεοαττικών πλακών από ναυάγιο ρωμαϊκού πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά, τα ευρήματα του ιερού της Μουνιχίας και εκείνα του ιερού της Μητρός των Θεών του Μοσχάτου.

Έχει συνολικό εμβαδόν 1394 τ.μ. Οι εκθεσιακοί χώροι καταλαμβάνουν δέκα αίθουσες και των δύο ορόφων, ενώ στο υπόγειο βρίσκονται τα εργαστήρια συντήρησης. Εποπτεύεται από την ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

1. Προϊστορική εποχή (Μυκηναϊκή τέχνη)
2. Συλλογή κεραμικών
3. Χάλινα αγάλματα
4. Ο ναΐσκος με το λατρευτικό άγαλμα της Κυβέλης
5. Τάφοι της κλασσικής εποχής
6. Επιτύμβια Μνημεία
7. Αγάλματα της ελληνικής Εποχής
8. Αγάλματα της Ρωμαϊκής Εποχής

Έκθεση φωτογραφιών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «Πληροφορίες Μουσείου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2016. 
  2. «Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2016. 
  3. «Συνοπτική στατιστική επετηρίδα της Ελλάδος 2009, ΕΛΣΤΑΤ» (PDF). σελ. 206. 
  4. «Συνοπτική στατιστική επετηρίδα της Ελλάδος 2008, ΕΛΣΤΑΤ» (PDF). σελ. 204. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]