Αστουρλεονική γλώσσα

Αστουρλεονική
Astur-leonés
ΤαξινόμησηΙνδοευρωπαϊκές γλώσσες
Σύστημα γραφήςλατινική γραφή
Linguist listasle

Η αστουρλεονική γλώσσα (αστουρλεονικά: asturlleonés) είναι ιβηρορρωμαϊκή γλώσσα που εξελίχθηκε από την δημώδη λατινική στην επικράτεια του μεσαιωνικού βασιλείου της Αστούριας και της εξέλιξής του, του βασιλείου του Λεόν. Σήμερα είναι γνωστή μέσω τριών γλωττονύμων ως αστουριανική, λεονική και μιραντική αν και παραδοσιακά κάθε κατά τόπους περιοχή χάριζε καθέκαστη αστουρλεονική διάλεκτο το όνομά της και εντοπίζεται στις Αυτοδοικούμενες Περιφέρεις της Αστούριας και της βορειοδυτικής Καστίλης-Λεόν και της πορτογαλικής πόλης Μιράντα ντο Ντόουρο. Μεταξύ της αστουρλεονικής και της καστιλιανικής γλώσσας βρίσκονται οι μεταβατικές γλωσσικές ποικιλίες της εξτρεμαδουρικής και του μοντανιές.

Η αρχική αστουρλεονική γλώσσα, γνωστή και ως μεσαιωνική λεονική, χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο Βασίλειο του Λεόν σε κυβερνητικά έγγραφα.[1] Στη λογοτεχνία παραδοσιακά η αστουρλεονική περιορίστηκε σε μια δευτερεύουσα θέση σε σχέση με τα ισπανικά κυρίως για να εκφράσει κωμικούς χαρακτήρες σε εθιμογραφικά έργα.

Σήμερα η χρήση της φθίνει, με την αστουριανική ποικιλία να χαίρει μάλλον της μεγαλύτερης υγείας. Επίσημα είναι αναγνωρισμένη μόνο στη Μιράντα ντο Ντόουρο (ως μιραντές)·[2] το Καθεστώς Αυτονομίας του Πριγκιπάτου της Αστούριας αναφέρεται στην προστασία και προώθηση της γλώσσας (ως μπάβλε) χωρίς όμως να την αναγνωρίζει ως επίσημη[3] κάτι παρόμοιο με το Καθεστώς της Καστίλης-Λεόν.[4] Κανονικοποίησης χαίρουν τόσο η ποικιλία της Αστούριας (Αστουριανική Ακαδημία της Γλώσσας) όσο και αυτή της Μιράντα. Όσον αφορά την διδασκαλία, η αστουρλεονική διδάσκεται στην Αστούριας ως μάθημα επιλογής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ο αριθμός των ομιλητών της είναι αντικείμενο έρευνας με τους εν γένει ομιλητές της να υπολογίζονται σε περίπου 560.000.[5]

  1. José Ramón Morala. «Norma y usos gráficos en la documentación leonesa. En Aemilianese I, S. 405-429 (2004)» Αρχειοθετήθηκε 2012-04-12 στο Wayback Machine.. pp. 509 y 427.
  2. Νόμος 7/99 της 29ης Ιανουαρίου του Πορτογαλικού Κράτους με τίτλο: "Reconhecimento oficial de direitos linguísticos da comunidade mirandesa"
  3. Estatuto de Autonomía del Principado de Asturias Αρχειοθετήθηκε 2009-12-21 στο Wayback Machine.. Άρθρο 4, βάσει του οργανικού νόμου 1/1999, της 5ης Ιανουαρίου.
  4. "El leonés será objeto de protección específica por parte de las instituciones por su particular valor dentro del patrimonio lingüístico de la Comunidad. Su protección, uso y promoción serán objeto de regulación." Estatuto de Autonomía de Castilla y León. Άρθρο 5.2.
  5. «Asturian». Ethnologue. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]