[1]Η Βάση Ορκάδας ή Σταθμός Όρκυ είναι ένας επιστημονικός σταθμός της Αργεντινής στην Ανταρκτική και ο παλαιότερος που βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία[2]. Η τοποθεσία του είναι στο νησί Λόρι στο αρχιπέλαγος των Νότιων Ορκάδων, στα 4 μέτρα υψόμετρο πάνω από τη θάλασσα και στα 170 μέτρα από την ακτογραμμή. Η Βάση ιδρύθηκε από την Σκωτσέζικη Εθνική Ανταρκτική Αποστολή το 1903 και δόθηκε στην κυβέρνηση της Αργεντινής το 1904 από το οποίο έτος και κατοικείται. Είναι μία από τις έξι μόνιμες Βάσεις της Αργεντινής, στις Αργεντίνικες διεκδικήσεις - κτήσεις στην Ανταρκτική και η πρώτη ιστορικά που κατοικήθηκε.
Το κοντινότερο λιμάνι της Αργεντινής είναι της Ουσουάια στα 1502 χλμ μακριά. Την Βάση αποτελούν 11 κτίρια και τα τέσσερα κυριότερα θέματα έρευνας είναι: η ηπειρωτική παγετωνολογία, η σεισμολογία, η παγετωνολογία στη ζώνη θάλασσας - πάγου (από το 1985), και μετεωρολογικές παρατηρήσεις (από το 1903).
Η Ορκάδας ήταν ο μόνος σταθμός στο νησί για 40 χρόνια έως ότου οι Βρετανοί να δημιουργήσουν μία μικρή θερινή βάση, τον Σταθμό Ακρωτήριο Γκέδες (Cape Geddes Station) στη νήσο Λόρι το 1946, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Σταθμό Σίνι Ρίσερτς (Signy Research Station) στη νήσο Σίνι το 1947. Το έτος 1927 λειτούργησε ο πρώτος ραδιοτηλέγραφος. Στα κτίρια του σταθμού μπορούν να στεγασθούν έως 65 άνθρωποι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ το χειμώνα γύρω στους 17. Οι επιστημονικές δραστηριότητες λαμβάνουν μέρος κυρίως στο Πολυεπιστημονικό Εργαστήριο Ανταρκτικής στη βάση Ορκάδας (Laboratorio Antártico Mutidisciplinario en Base Orcadas (LABORC).