Βιβλιοθήκη Γουέλκαμ

Βιβλιοθήκη Γουέλκαμ
Βιβλιοθήκη Γουέλκαμ
Ίδρυση1949, πριν 75 έτη (1949)
ΤοποθεσίαΑγγλία, Λονδίνο
Συντεταγμένες51°31′33″N 0°08′06″W / 51.5257°N 0.1349°W / 51.5257; -0.1349
Συλλογή
Νόμιμη κατάθεσηΝαι
Άλλες πληροφορίες
ΔιευθυντήςMelanie Keen
Ιστότοποςwellcomelibrary.org

Η Βιβλιοθήκη Γουέλκαμ - (Wellcome library) ιδρύθηκε με την συλλογή που σχηματίστηκε από τον Σερ Χένρι Γουέλκαμ (1853–1936), του οποίου ο προσωπικός πλούτος του επέτρεψε να δημιουργήσει μια από τις πιο φιλόδοξες συλλογές του 20ου αιώνα.[1][2][3][4] Το ενδιαφέρον του Χένρι Γουέλκαμ ήταν η ιστορία της ιατρικής με την ευρεία έννοια και περιλάμβανε θέματα όπως η αλχημεία ή η μαγεία, αλλά και η ανθρωπολογία και η εθνογραφία. Από τον θάνατο του Χένρι Γουέλκαμ το 1936, το Γουέλκαμ Trust είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση της συλλογής της Βιβλιοθήκης και τη χρηματοδότηση των αποκτήσεών της.

Ο Χένρι Γουέλκαμ ασχολήθηκε σοβαρά με τη συλλογή βιβλίων στα τέλη της δεκαετίας του 1890, με τη βοήθεια αντιπρόσωπων και εμπόρων, και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να συλλέξει οτιδήποτε μπορούσε να βρεθεί. Η πρώτη σημαντική είσοδος του Γουέλκαμ στην αγορά ήταν στη δημοπρασία της Βιβλιοθήκης Ουίλιαμ Μόρις το 1898, όπου ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής, και απέκτησε περίπου το ένα τρίτο των εκθεμάτων. Ένα από τα δυνατά σημεία της βιβλιοθήκης του ήταν ευρεία κάλυψη των γλωσσών και των παραδόσεων μια και τα ενδιαφέροντά του ήταν πολυποίκιλα. Σημαντικές συλλογές που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της πρώιμης περιόδου περιελάμβαναν τη βιβλιοθήκη του Τζόσεφ Φρανκ Πέιν, ιατρικού ιστορικού και του βιβλιοθηκονόμου του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών, που αγοράστηκε το 1911, και το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιοθήκης του ιστορικού του Μονάχου Ερνστ Ντάρμστενττερ, που αγοράστηκε το 1930. [5][6]

Με τον θάνατο του Χένρι Γουέλκαμ, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας και της συλλογής του κληροδοτήθηκε σε ένα σώμα διαχειριστών, το οποίο σχημάτισε το Γουέλκαμ Τραστ. Το κύριο καθήκον τους ήταν να χρησιμοποιούν το εισόδημα που παρήγαγε το καταπίστευμα για την υποστήριξη της συνεχιζόμενης βιοϊατρικής έρευνας, αλλά ήταν επίσης υπεύθυνοι για την προώθηση της μελέτης του ιατρικού ιστορικού μέσω της φροντίδας και της συντήρησης των συλλογών. Ξεκίνησε λοιπόν ένα πρόγραμμα ταξινόμησης και εξορθολογισμού, το οποίο διήρκεσε όλη τη δεκαετία του 1940 και μετά.Τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα η βιβλιοθήκη παρουσίαζε μια συνεχόμενη ανάπτυξη και εξέλιξη. Μια σημαντική προσθήκη κατά τη δεκαετία του 1980 ήταν η αγορά χειρογράφων και περίπου 10.000 έντυπων βιβλίων από τη Βιβλιοθήκη της Ιατρικής Εταιρείας του Λονδίνου.

Η Βιβλιοθήκη Γουέλκαμ άλλαξε όνομα αρκετές φορές. Στις αρχές του εικοστού αιώνα ήταν γνωστή, επίσημα και ανεπίσημα, ως "Βιβλιοθήκη Αναφοράς Γουέλκαμ" (1930), "Ερευνητική Βιβλιοθήκη Γουέλκαμ" (έως 1941), "Ιατρικό Μουσείο και Βιβλιοθήκη Γουέλκαμ" (έως 1968), " Βιβλιοθήκη Ιστορικών Ιατρικών Ερευνών Γουέλκαμ" (τέλη της δεκαετίας του 1960 και αρχές της δεκαετίας του 1970), "Γουέλκαμ Ινστιτούτο και (αργότερα "για την ") Ιστορία της Ιατρικής", "Γουέλκαμ Βιβλιοθήκη Ινστιτούτου " (1980), "Βιβλιοθήκη Γουέλκαμ για την Ιστορία και την Κατανόηση της Ιατρικής» (αρχές της δεκαετίας του 2000).[1][7]

Οι δραστηριότητες του Γουέλκαμ Τραστ γύρω από την ιστορία της ιατρικής και τη δημόσια κατανόηση της επιστήμης είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το 1998 ένα νέο Τμήμα Ιατρικής, Κοινωνίας και Ιστορίας. Αναγνωρίζοντας μια ευρύτερη αποστολή από την ιστορία της ιατρικής μόνο, η βιβλιοθήκη αποτελεί σήμερα μέρος της συλλογής Γουέλκαμ και στοχεύει στην προώθηση τόσο της ιστορίας όσο και της κατανόησης της ιατρικής.

Ιστορία της ιατρικής συλλογής

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κείμενο σε πάπυρο: απόσπασμα του όρκου του Ιπποκράτους. (Βιβλιοθήκη Γουέλκαμ)

Συλλογή βιβλίων, περιοδικών και άλλου έντυπου υλικού και ηλεκτρονικών πηγών, που ασχολούνται με την ιστορία όλων των πτυχών της ιατρικής επιστήμης και πρακτικής, καθώς και συναφείς επιστημονικούς κλάδους, κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες - αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει πάνω από 80.000 τόμους σε πολλές γλώσσες, δημοσιευμένους από το 1850 μέχρι σήμερα.

Η Ιατρική Συλλογή περιέχει έντυπα έργα ιατρικής και επιστημονικής βιβλιογραφίας που εκδόθηκαν από τον 15ο αιώνα έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων βιβλίων και εφημερίδων. Η συλλογή περιλαμβάνει χιλιάδες ιατρικές μονογραφίες, ανατομικούς άτλαντες, φαρμακοποιίες και περίπου 20.000 είδη ιατρικών εφημερίδων, καθώς και έναν αυξανόμενο αριθμό ηλεκτρονικών πόρων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η λαϊκή επιστήμη, η υγεία των καταναλωτών, η πολιτική βιοϊατρικής επιστήμης, η ηθική της έρευνας, η επιστήμη. εκπαίδευση και ενασχόληση του κοινού με την επιστήμη.

Ασιατικές Συλλογές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνει 12.000 χειρόγραφα και 4.000 έντυπα βιβλία σε 43 διαφορετικές γλώσσες και γραμμένα σε υλικά όπως χαρτί, φύλλα φοίνικα, μετάξι, ελεφαντόδοντο, μέταλλο, κόκαλο, μπαμπού και φλοιό δέντρων. [8] Μια ιατρική συνταγή από την αρχαία Αίγυπτο, γραμμένη σε πάπυρο (περίπου 1100 π.Χ.), είναι το παλαιότερο έγγραφο στη βιβλιοθήκη Γουέλκαμ. Η μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων στη βιβλιοθήκη είναι η ινδική συλλογή, η οποία περιλαμβάνει μια από τις μεγαλύτερες σανσκριτικές συλλογές εκτός Ινδίας, που αριθμεί περίπου 6500 αντικείμενα.[9]

Αρχεία και χειρόγραφα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνει πολλά αδημοσίευτα ευρωπαϊκά αρχεία που χρονολογούνται από την αρχαιότητα έως τον 20ο αιώνα - τα χειρόγραφα περιέχουν υλικό σε 25 διαφορετικές γλώσσες. Τα σημαντικότερα αρχεία του 20ου αιώνα επικεντρώνονται σε υλικό στα αγγλικά. Περιλαμβάνουν εργασίες από εξέχουσες προσωπικότητες της ιατρικής επιστήμης και συναφείς τομείς (όπως ο Φράνσις Κρικ και η Μέλανι Κλάιν), καθώς και αρχεία από πολλούς και διαφορετικούς οργανισμούς:

  • Δράση κατά του καπνίσματος για την υγεία
  • Βρετανική Ψυχολογική Εταιρεία [10]
  • Σύλλογος Οικογενειακού Προγραμματισμού
  • Νεογνική Εταιρεία [11]
  • Η Φυσιολογική Εταιρεία [12]

Σπάνια συλλογή βιβλίων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίπου 60.000 σπάνια βιβλία πριν από το 1851, με 600 αρχέτυπα (βιβλία που τυπώθηκαν πριν από το 1501) και 5000 βιβλία από τον 16ο αιώνα. Αντιπροσωπεύονται όλες οι πτυχές της ιατρικής επιστήμης και πρακτικής και υπάρχουν εκτεταμένες και ποικίλες συμμετοχές σε διάφορα θέματα.

Συλλογή από πίνακες ζωγραφικής, γκραβούρες και σχέδια

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ο Ασκληπιός - ζωγραφική με ακουαρέλα. (Βιβλιοθήκη Γουέλκαμ)

Περισσότερα από 100.000 έντυπα, σχέδια, πίνακες, φωτογραφίες και άλλα μέσα, που κυμαίνονται από τον 14ο αιώνα έως σήμερα, και γεωγραφικά από την Ιαπωνία και την Κίνα προς τα ανατολικά, μέσω Θιβέτ και Ινδίας έως την Τουρκία, την Ευρώπη και την Αμερική, με μικρότερες συλλογές που ασχολούνται με Αφρική και Αυστραλασία. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Wellcome, τα έργα δείχνουν τα ιστορικά και πολιτιστικά πλαίσια της ιατρικής καθώς και τις εσωτερικές εξελίξεις στις ιατρικές τεχνικές και πρακτικές.

Συλλογές κινούμενων εικόνων και ήχου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περισσότερες από 4.000 ταινίες και βίντεο και 1.500 κασέτες ήχου που καλύπτουν τις πολλές και ποικίλες πτυχές της ιατρικής: κοινωνικούς και κλινικούς τομείς της επιστήμης, ιστορικά και επίκαιρα θέματα, σωματικές και ψυχολογικές πτυχές της υγείας και της χειρουργικής.[13] Μερικοί από αυτούς τους τίτλους είναι διαθέσιμοι μέσω ενός καναλιού YouTube.[14]

Μια επιλογή εικόνων από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης Γουέλκαμ περιλαμβάνονται στη Γουέλκαμ Εικόνες, με εικονογραφημένα χειρόγραφα και σπάνια βιβλία, έργα ζωγραφικής, γκραβούρες και φωτογραφίες. Τον Ιανουάριο του 2014 αυτές οι εικόνες κυκλοφόρησαν με άδεια Creative Commons-Attribution για εμπορική και μη εμπορική χρήση.[15][16] 97.455 από αυτές τις εικόνες κυκλοφορούν με άδεια CC και έχουν μεταφορτωθεί στο Wikimedia Commons. Η Γουέλκαμ Εικόνες διαθέτει επίσης μια μεγάλη συλλογή εικόνων από κλινικές και βιοϊατρικές εικόνες από Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, ερευνητικά εργαστήρια και φωτογράφους από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και πέρα από αυτό. Όλο αυτό το υλικό είναι δωρεάν διαθέσιμό για προσωπική χρήση, ακαδημαϊκή διδασκαλία ή μελέτη, επίσης με άδεια Creative Commons.[17]

Wikimedian Φιλοξενούμενος Βικιπαιδιστής

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Μάιο του 2016 έως τον Οκτώβριο του 2017, η Βιβλιοθήκη Γουέλκαμ φιλοξενούσε έναν Wikimedian (Φιλοξενούμενο), που υποστηρίζεται από κοινού από το Wikimedia UK.[18] Οι στόχοι του Φιλοξενούμενου περιελάμβαναν τη βελτίωση της ορατότητας και της χρήσης εικόνων από τη Γουέλκαμ που ανέβηκαν στο Wikimedia Commons,την εκπαίδευση του προσωπικού και των επισκεπτών στον τρόπο επεξεργασίας και τη βοήθεια στη βελτίωση της ιατρικής και του ιστορικού του ιατρικού περιεχομένου στα σχέδια της Wiki.

  1. 1,0 1,1 Symons, John· Wellcome Trust (London, England) (1 Ιανουαρίου 1993). Wellcome Institute for the History of Medicine: a short history (στα Αγγλικά). London: Wellcome Trust. ISBN 9781869835347. 
  2. «History of Henry Wellcome». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2022. 
  3. Poynter, F. N. L. (1955), 'The Wellcome Historical Medical Library', The Book Collector, 4, pp. 285–291.
  4. Gould, T. (ed.), (2007), Cures and Curiosities: Inside the Wellcome Library, Profile, London
  5. Symons, H. J. M. (1993), The Wellcome Institute: a short history, The Wellcome Trust, London.
  6. Symons, H. J. M. (1993), "'These crafty dealers': Sir Henry Wellcome as a book collector", in Myers, R., and M. Harris (eds), Medicine, mortality and the book trade, St Paul Bibliographies, Folkestone.
  7. «VIAF: Virtual International Authority File». 
  8. Allan, N. (ed.) (1993), Pearls of the Orient: Asian treasures of the Wellcome Library, London: Serindia.
  9. Wujastyk, Dominik (1984). The South Asian Collections of the Wellcome Institute for the History of Medicine. London: Wellcome Institute for the History of Medicine. ISBN 0854840443. 
  10. «British Psychological Society Archive». Catalogue. Wellcome Library. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2016. 
  11. «Neonatal Society». Catalogue. Wellcome Library. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017. 
  12. «The Physiological Society». Catalogue. Wellcome Library. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017. 
  13. «Wellcome Library Moving Image and Sound Collections». 
  14. Wellcome Library YouTube channel
  15. «Wellcome Images». 
  16. Nicholas, Dean, Wellcome Library Releases Huge Collection of Images, 22 January 2014.
  17. «Use of Wellcome Images». 
  18. Harkins, Phoebe. «Wikimedian in Residence at the Wellcome Library». Wellcome Library Blog (στα Αγγλικά). Wellcome Library. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]